kolmapäev, 19. juuli 2017

Värskendav ja toitev arbuusi-maasikasmuuti


Kirjutasin mõned nädalad tagasi Laupäevaleht LP-s arbuusist, mis on hästi veerikas vili ning palavate ilmadega väga hea abimees vedelikupuuduse ja dehüdratsiooni vastu.  Aafrikast pärit arbuus on kuivas kliimas olnud värskendava veeallika eest nii loomadele kui ka inimestele. Varasematel aegadel, kui hunte rohkem oli, käisid nad janu kustutamiseks põllul arbuuse söömas. Arbuusi looduslikel aladel kinnitavad sellega kõhtu ka elevandid, antiloobid ja hiired.

Mõnes riigis (eriti Lõuna-Hiinas) on arbuusiseemned sama populaarsed nagu päevalilleseemned meie idanaabrite juures. Need kuivatatakse, röstitakse ja süüakse. Samuti toodetakse seemnetest õli, mida kasutatakse kondiitri- ja seebitööstuses või määrdeainena. Kuna arbuusiseemned sisaldavad valku, kiudaineid, rauda ja tsinki, ei tasu süües kõiki seemneid viljalihast eemaldada, eriti juhul, kui tegemist smuutiga.

Mina jätsingi sellesse smuutisse päris omajagu seemneid sisse, minu uus Electrolux Masterpiece kannmikser sai nendega ilusti hakkama :) Arbuusismuuti on mõnusalt kerge maius, mida võib nautida nii hommikusöögiks kui ka magustoiduna. Retseptis on kirjas paras kogus kahele inimesele. 

1 küps banaan
500 g arbuusi viljaliha (mõned seemned võivad sees olla)
poole või terve laimi mahl
mõned piparmündilehed
200 g värskeid või külmutatud maasikaid

Aseta koostisained kannmikserisse ja töötle ühtlaseks püreeks. Naudi kohe.


Kommentaare ei ole: