kolmapäev, 29. juuli 2020

Värsked hapukurgid ehk soolakurgid ning üks lihtne keefirimarinaad kanale



Avastasin oma blogist taaskord mõned vanad head retseptid, mis veel postituseks saamata ja alles draft'ina ootel. Üks on kergelt vürtsikas keefiriga kana marinaad, mida olen üsna palju kasutanud. Teine on kiirete soolakurkide tegemisõpetus, mis mul suviti pidevalt käiku läheb. Ilmusid need retseptid tegelikult juba rohkem kui paar aastat tagasi siin, aga tore ju, kui need lõpuks blogissegi jõuavad - endalgi lihtsam üles leida, kui jälle neist mõnda kasutan:)

Rääkides veel aga suvetoitudest, siis lisaks krõmpsule suvikõrvitsale, aromaatsetele tomatitele ja värskele kartulile kasutan toitudes praegusel ajal hästi palju kukeseeni ja erinevaid marju. Eelmisel reedel olid Nädalalõpuleht LP-s hõrgud kukeseenetoidud, sel nädalal aga ootavad toiduhuvilisi suus sulavad marjamaiused. Nimelt leiab LP toidurubriigis kohupiima ja vaarikatega tartletid, mustikate ja martsipaniga saiakesed ning sõstardega mahlase keeksi. Kuna ma palavalt armastan pärmitainast, siis muidugi ahjusoojad martsipanikeerud on neist kolmest mu lemmikud, kuid teised kaks kooki on ka väga head ;-)

Seda kefirimarinaadis kana saab aga vihmase ilma korral või ka muidu ahjus küpsetada. Keefir vm bakteritega piimatoode teeb kana eriliselt pehmeks, seetõttu kasutan seda alati eelkõige kana rinnafilee puhul. Kintsufilee on oluliselt mahlasem ja rasvasem ning mu köögis tinduvalt sagedamini kasutusel. Ka sisefilee meeldib mulle rohkem, kui tavaline rinnafilee, kuid keefir ja vürtsid teevad isegi viimasest täiesti söödava tooraine :) 

Keefirimarinaadis kana

800 g kana sise-, kintsu- või rinnafileed
3-4 küüslauguküünt
2 dl keefiri, hapu- või petipiima, Skyr AB jooki
1-2 sl karripulbrit
0,5 tl cayenne’i pipart

Tükelda kana meelepärasteks tükkideks või jäta taerveks. Haki puhastatud küüslauguküüned peeneks, sega kausis läbi keefiri ja maitseainetega ning aseta kana marinaadi sisse. Sega korralikult läbi nii, et kanatükid oleks kõigist külgedest marinaadiga kaetud. Kata kauss kaane või toidukilega ning aseta vähemalt neljaks tunniks külkmkappi maitsestuma.

Enne grillimist lase kanal u pool tundi toatemperatuuril seista, eemalda seejärel üleliigne marinaad, puista peale soola ja grilli liha keskmisest kõrgemal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks ja seest küpseks. 

Kana võib küpsetada ka ahjus valmis, kui ilm õues grillimist ei soosi. Ahjus 220 kraadi juures kulub sõltuvalt tükist 10-20 minutit, et liha valmis saaks. Kõige kiiremini küpseb sisefilee, seejärel kintsufilee ja kõige rohkem kulub aega rinnafilee puhul. 



Värsked hapukurgid ehk soolakurgid


Olen vahel kasutanud ka ühe sõbra soovitatud nippi, et kurke enne marineerimist mõned tunnid (veel parem üleöö) jääkülmas vees hoida. Siis pidavat tulemuseks olema eriti krõmpsud kurgid, sest kuum vesi pärast jääkülma pidi niimoodi mõjuma. 

Kui kurkidega on kiire, siis tasub neil otsad ära lõigata.  Sellisel juhul on kurgid kindlalt juba 12 h pärast valmis, alloleva retsepti järgi on need parimad 24 h pärast. 

Vaja läheb
1 kg kurke
2 sl (mere)soola
1 sl suhkrut
peotäis mustsõstralehti
2-3 küüslauguküünt
peotäis tilliõisikuid ja -varsi
tükike mädarõikajuurt (soovi korral)

Lahusta ühes liitris keedetud vees sool ja suhkur. Lao anumasse (klaaspurki, potti, vms) kurgid kihiti mustsõstralehtede, puhastatud ja tükeldatud või lõikelaual noaga lapiti puruks vajutatud küüslauguküünte, tillivarte ja -õisikutega ning kooritud ja viiludeks lõigatud mädarõikaga. Vala soe soolvesi peale. Kurgid peavad olema üleni veega kaetud, need võib ka vajutuse alla panna. Mina hoian kurke köögis toasoojas marineerumas ja juba 12 h pärast on kurgid söömiseks valmis. Süüa tasuks soolakurgid ära ühe päeva jooksul, sest siis ei ole need veel liiga pehmed ega hapud.



Kommentaare ei ole: