neljapäev, 30. juuli 2020

Kartuli-kala kotletid


Päevad on suvisel ajal nii sassis, et hommikul kerisin muudkui Delfit alla ja mõtlesin, et kus ometi LP artiklid on :):):) Päris alla jõudnuna tuli meelde, et vist ei olegi täna reede, vaid hoopis neljapäev. Ehk siis kalapäev, nii et üks kerge suvine kalaretseptike kuluks igati ära;-)

Ilmus see kalakookide tegemisõpetus juba mõni aeg tagasi siin ja rääkisin selle juurde muuhulgas ka kartulist, mis on igati kasulik ja tervislik vili. Olen kartuli headest omadustest varemgi kirjutanud (nt siin ja siin). Õnneks on suvine värske kartul lisaks headele omadustele ja toitainetesisaldusele ka väga maitsev, seega mul endal on see väga sageli laual. Eriliselt head on kartulid muidugi kukeseenekastmega, aga sobivad ideaalselt ka igasugustesse salatitesse. See suitsulõhega salat on üks mu lemmikuid, mida praegusel ajal teen roheliste ubadega, sest sparglihooaeg on ju juba möödas. Aedubadest kirjutasin lähemalt siin ja needki on minu jaoks suvise toidulaua "kohustuslik" osa :)

Pildistamisel tuleb tihti Sofi "appi" :)
Pildistamisel tuleb Sofi sageli "appi" :)

Nii kala kui ka kartul peaksid kotletitainale lisamiseks olema jahtunud, seega on neid mõttekas teha ülejäänud keedetud kartulist ja küpsetatud kalast. Minu jaoks ongi sellised kartulikotletid ja igasugused -vormid heaks heaks võimaluseks eelmisest päevast ülejäänud keedetud kartulid ära kasutada. Aga ülejääke saab ära kasutada ka pirukapõhjas (nt siin ja siin). 

Eriti mõnusad kergeks suvõhtu eineks koos kerge salati ja värske soolakurgiga.

Vaja läheb:
2 lõhesteiki (kaal kokku  350-400 g)
soola, pipart
õli praadimiseks
300 g keedetud kartulit
1 suur muna
4 sl maisi- või nisujahu + paneerimiseks
1 tl mädarõigast või mahedat sinepit
peotäis hakitud tilli või murulauku + peale raputamiseks
salatilehed, kirsstomatid ja sidrun

Maitsesta steigid soola ja pipraga ning prae pannil läbi. Eemalda steikidelt nahk ja luud ning tõmba kala kahvliga väikesteks tükkideks. Vajuta keedetud kartulid kahvliga pudruks. 

Klopi muna kergelt lahti, lisa purustatud kartul, kala, jahu, maitseained (mädarõigas või sinep, musta pipart ja soola maitse järgi) ja maitseroheline ning sega ühtlaseks massiks. Aseta kauss pooleks tunniks külmkappi ja vormi seejärel massist 8-10 u 1 cm paksust kotletti, veereta neid jahus ja prae pannil keskmisest pisut kõrgemal kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. 

Naudi koos värske salatiga. Peale puista veel hakitud tilli või murulauku ja pigista sidrunimahla. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ülimaitsvad kotletid. Täiesti geniaalne viis tavaline lõhe-till-kartul kooslus uueks toiduks teisendada.
Ma olen väga tänulik selle uue retsepti eest.

Silja Luide ütles ...

aitäh :) selle üle on mul väga hea meel, et kotletid maitsesid :)