kolmapäev, 1. juuli 2020

Ahjukana aedviljadega


Olen juba väiksest peale suur ahjus küpsetatud kana fänn. Kuigi tol ajal sai kodus ikka seda "päris" ehk puuküttega ahjus küpsetatud, siis tavalises ahjus saab ka igati maitsva tulemuse. Mul on blogis tegelikult juba paar erinevat ahjukana retsepti kahelt mu suurelt kulinaarselt eeskujult - Kellerilt ja Bordainilt -, kuid see lihtne aedviljadega variant on minu jaoks kõige nö igapäevasem. Olen seda kümneid kordi küpsetanud, kuid igakord on erinevad aedviljad juures vastavalt sellele, mida parajasti kodus on või poest saab. Eelviimasel korral tegin kana kaalika ja porgandiga, sest siis oli veel eriolukord ega tahtnud ekstra poodi minna. Viimasel korral aga sai ahjuvormi kana juurde sätitud lisaks kartulitele ja porganditele ka sparglit ja tomatit, mis poes silma jäid.

Igaks juhuks mainin, et aedviljad ja nende kogused on retseptis lihtsalt kirja pandud nii, nagu kahel viimasel korral seda rooga tegin. Et oleks umbakudseks näidiseks, aga see ei ole koogi küpsetamine, et peaks koostisosades ja nende kogustes näpuga järge ajama. Samas aga erinevalt aedviljadest, mida võib kana kõrvale sättida vastavalt sellele, mida kodus leidub või poe- või turuletil silma jääb, on oluline just kana õige küpsetamine, et see ikka ilusti läbi küpseks - mitte liiga vähe ega ka mitte liiga palju. Ei tohi seest tooreks jääda ega ka samas üle küpsetada ehk ära kuivatada. Kui mul muidu enamasti on lihatermomeeter kasutusel, siis kana puhul lähtun tegelikult lihtsast testist ehk kui on kahtlusi, siis torkan terava noaga koiva sisse ja vaatan, kas eralduv mahl on selge või punakas. Kui kana on küps, siis ei ole vedelik enam punakas. Ideaalne ahjukana on krõbeda nahaga ja mahlase lihaga - minu arvates toit, mis tekitab sõltuvust ja millest kunagi küll ei saa :)

Vaja läheb:
1 kana (1,5-2 kg)
1 küüslauk
1 suurem kaalikas ja 4 suurt porgandit või
1,5 kg kartulit ja 2 keskmist porgandit
200 g sparglit ja 200 g tomatit (soovi korral)
soola, pipart
õli

Võta kana u tunnike enne küpsetamist külmkapist toatemperatuurile.

Lõika aedviljad u 2 cm suurusteks tükkideks ja aseta suurde ahjuvormi. Kartulid lõika neljaks, väikesed pooleks. Küüslaugu küüned jäta terveks. Maitsesta soola ja pipraga, lisa paar sl õli ning sega läbi.

Hõõru kana soola ja pipraga, piserda peale õli. Aseta kana köögiviljade peale. 

Kuumuta ahi 230 kraadini, aseta vorm koos kana ja köögiviljadega ahju ja küpseta 15 minutit. Seejärel keera kuumus 200 kraadi peale ja küpseta kana ahjus veel vähemalt 1 h sõltuvalt selle suurusest. Paaril korral küpsemise ajal kasta kana vormi tekkinud vedelikuga või keera seda hoopis korra ümber. Ma ise kasutan alati teist varianti, sest siis pruunistub kana mõlemalt poolt ilusti.

Kui kasutad sparglit ja tomatit, siis lisa need ahjuvormi teiste asjade juurde u 20 minutit enne küpsetamise lõppu.

Võta kana ahjust, kui see on läbi küpsenud, st torgates terava noaga kanakoiva lihaselisse ossa on eralduv mahl selge mitte verine. Lase kanal enne lahti lõikamist u 15 minutit seista.


Kommentaare ei ole: