kolmapäev, 8. juuli 2020

Mandli-kohupiima kook maasikatega


Maasikahooaeg on täies hoos ja loodetavasti jääb niisama söömisest mõni mari üle ka küpsetamiseks :) Kuigi maasikad on minu arvates kookide ja tortide juures parimad just kaunistusena ehk värskelt või pudrunuiaga kergelt laiaks vajutatult (suhkruta) toormoosina, siis vahel võib neid proovida ju küpsetise sisse panna. Parim see tulemus ei ole - maasikad ei talu kuumutamist just eriti hästi - kuid vahelduseks täitsa mõnus. Kuna ma armastan kohupiima ja mandlijahu, siis minu jaoks on see kook suhteliselt ideaalilähedane ka maasikatega tehtult:) Küpsetis ise on juba nii mahlane, et toormoosi pole juurde vajagi, aga samas kui soovid, siis võid ülejäänud marjadest selle siiski valmistada.

Koogi retsept jääb kindlasti mu püsirepertuaari - mõnus mandlitest tulenev martsipanimekk koos mu teise lemmiku ehk kohupiimaga, kuid maasikad jätan edaspidigi siiski pigem kaunistamiseks ja koogi sisse lisan muid marju - vaarikaid, kultuurmustikaid, tikreid, sõstraid, pohli. Samuti on küpsetiste sees suurepärased tükeldatud rabarber ja hapukad õunad. Tärklise võid nende kõigi puhul ka lisamata jätta või kasutada 1 sl asemel seda vaid 1 tl.  

Taina valmistamisel võib kasutada ka magusat kohupiima, nt vanillimekiga või rosinatega varianti. Sel juhul vähenda suhkru kogust u 50 g. Mandlijahu võiks olla tavaline mandlitest jahvatatud nö jämedakoeline, mida müüakse kõigis poodided mitmetetelt erinevatelt tootjatelt, mitte kuiv ehk vähendatud rasvasisaldusega. Kui soovid ise kodus mandlijahu teha, siis parima tulemuse saab mandlilaaste köögikombainis jahvatades. 


Vaja läheb: 
120 g toasooja võid
160 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
4 muna
200 g maitsestamata kohupiima
250 g mandlijahu
300 g maasikaid + kaunistamiseks 
1 sl maisitärklist
suurem peotäis mandlilaaste
tuhksuhkrut (soovi korral)

Vahusta või suhkrutega, lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Seejärel sega hulka kohupiim ja mandlijahu. 

Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt ülejäänud taina hulka. Seejärel sega õrnalt sisse tärklisega segatud maasikad (jäta marjad terveks, vaid suuremad lõika pooleks).

Vala tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga ülepuistatud) 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, silu pind ja puista ühtlase kihina peale mandlilaastud. Küpseta 170-kraadises ahjus 50-60 minutit, kuni kook on tahenenud ja pealispind hakkab kergelt kuldseks muutuma.

Lase koogil vormis jahtuda. Enne serveerimist sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut ja kaunista maasikatega või paku juurde maasikatest tehtud suhkruta või vähese suhkruga toormoosi. 


Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,
kas seda kooki võiks teha ka nt mustikatega või sõstralistega?

Silja Luide ütles ...

jah, kindlasti! tegelikult muude marjadega ongi parem, nagu ka postituse esimeses kahes lõigus lähemalt selgitan. head küpetamist!