neljapäev, 23. august 2018

Lillkapsa-juustu suupiste


Mind pidevalt paneb imestama see, kuidas inimesed kergeusklikult igasuguseid teadusliku aluseta müüte uskuma jäävad, lasevad šarlatanidel endale imeravimeid pähe määrida, otsivad enda ja oma laste haiguste diagnoosid internetist ning ravi määravad saadud “teadmiste” põhjal ise ... Viimasel ajal on eriti levinud arusaaam, et haiguste tekkepõhjused peituvad toidus, mistõttu on erinevatel “toitumisnõustajatel” väga lihtne inimestele puru silma ajada. Seda võib küll iga arst kinnitada, et loomulikult ei ravi ükski toit inimest nt vähist terveks, aga samas on palju neid “tarkasid”, kes leiavad, et kas suhkur, gluteen, laktoos vms tekitab haigusi, millle ravi on lihtsalt neid sisaldavate asjade menüüst välja jätmine. Olen korduvalt kirjutanud ja ei väsi kordamast, et kui pole vastavat haigust (nt diabeet, tsöliaakia, allergia), siis ei ole ükski toiduaine “patune” või “paha” vms, vaid asi on kogustes. Tuleb süüa mitmekülgselt ja tasakaalustatult (siit saab selles osas teaduspõhist abi) ning kui vahel tekib soov koogitükk, komm või kasvõi peotäis kartulikrõpse võtta, siis ei ole see mingi “patustamine”, mis sind justkui kohe haigeks teeks ja mingeid müstilisi toksiine kehas tekitaks! Kui igapäevaselt aga mitmekesine söömine magusate jms toitainevaeste ja kaloririkaste asjade vastu vahetada, siis on muidugi asi tõsine, kuid ei ole vaja endale ühestki normaalsest asjast (nt jäätisest või saiakesest) tonti luua! Soovin inimestele rohkem tervet mõistust, usaldust arstide ja teadlaste vastu ning vähem “oma peaga mõtlemist”, sest ilma vastavate teadmisteta ei tule sellest midagi head välja. Autot ju ei remondi, hambaid ravi või end kohtus esinda internetis või sõprade käest saadud tehniliste või õigusalaste “teadmiste” põhjal, miks siis enda ja oma laste tervist ehk kõige kallimat vara peaks niimoodi enda “tarkuse” abil rikkuma?!?



See siin on aga üks toitainerikas ja maitsekas suupiste lillkapsast, juustust ja küüslaugust, mida võtta kaasa piknikule või autoreisile, samuti sobib see suurepäraselt grilli- või saunaõhtuks. Kui sa suur küüslaugusõber ei ole, siis võib selle koos oliiviõliga katte hulgast välja jätta ning puistata peale vaid juustu. Sel juhul lihtsalt suurenda katte hulgas oleva juustu kogust kuni 100 grammini.

Retsept ilmus mõni nädal tagasi Laupäevaleht LP-s koos teiste suviselt kergete lillkapsaretseptidega.

Küpsetis:
1 keskmine lillkapsas
2 suurt muna
100 g parmesani
50 g nisu- või kaerajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl küüslaugupulbrit ja pisut musta pipart või 1 tl küüslaugupipart
0,5 tl soola

Kate:
3 küüslauguküünt
3 sl oliiviõli
50 g riivitud parmesani
peotäis hakitud lehtpeterselli

Murra lillkapsas õisikuteks, aseta köögikombaini ja töötle puruks. Aseta 500 g peenestatud lillkapsast kaussi ja sega läbi lahtiklopitud munade, riivitud juustu, jahu, küüslaugu- ja küpsetuspulbri ning soolaga. Laota segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tee sellest lusika abil u 1 cm paksune ristkülik. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25 minutit kuni ääred on pruunistunud ja pealispind kuldne. Võta lillkapsaküpsetis ahjust ja lülita sisse grill.

Sega oliiviõli soola hakitud küüslauguga ning määri see ühtlaselt lillkapsaküpsetisele. Puista peale riivitud juust ja aseta küpsetis ahju tagasi. Lase grilli all mõned minutid küpseda kuni juust on pisut sulanud ja pruunistunud ning lillkapsaküpsetise ääred on krõbedad. Võta ahjust, lase u 10 minutit taheneda, lõika viiludeks ja puista peale hakitud peterselli. Juurde sobib aasiapäeane (tšilli)kaste.

Kommentaare ei ole: