pühapäev, 19. august 2018

Suus sulav mustikablondie



Jälle kook!!! Aga no mis teha - siinkirjutaja on suur koogi- ja küpsetamissõltlane :) Ja mulle meeldib uusi asju välja mõelda ja katsetada! Mustikaid olen muidugi juba ennegi blondie sisse pannud, samuti nagu igasuguseid erinevaid blondie’sid teinud, aga alati on põnev midagi uut ja pisut teistsugust proovida, kui sama vana sisse tallatud rada käia. Eks ma igasugusteks üritusteks, kui vaja kindla peale välja minna, ikka teen küpsetisi ja muid toitusid oma “vanade” retseptide järgi, aga üldjuhul ehk igapäevaselt ikkagi katsetan pidevalt uusi maitseid. Seda tegelikult eriti just soolaste toitudega, sest alati on tore mõni uus lisanüanss anda või mitmekülgseid maitseid nautida.

Retsept valmis seekord Eelectroluxi portaali Lisa elule maitset jaoks ja panin sinna kirja nippe, millega arvestada blondie küpsetamisel, samuti tegin mõned fotod tegemisprotsessist. Need on küll telefonipildikesed, aga algajale kokale annavad ehk aimduse, milline näiteks tainas ühes või teises etapis on :)

Blondie on suus sulav valge šokolaadi ja pruuni suhkruga kook; tumeda šokolaadiga tehtud brownie "noorem õde". See küpsetis sobib nii hommikusöögiks kui ka õhtu lõpetuseks magustoiduks kohvi kõrvale; nii pidulikumal sündmusel või üritusel pakkumiseks kui ka piknikule kaasa võtmiseks. Mõnusad mahlased hapukad mustikad ja magus valge šokolaad on ideaalseks üksteise tasakaalustajaks. Pole vist vaja öelda, et see mustikatega kook on suurepärane (ja samas ülimalt lihtne  ja kiire valmistada) homsel tähtpäevalgi ;-)

Mõnusat pidupäeva kõigile! :)


Mõned tähelepanekud, et kook ideaalselt õnnestuks:

* Võid kasutada ka nn metsamustikaid, kuid sel juhul sega need enne läbi 1 sl kartulitärklisega või lisa vähem (u 200 g).

* Et šokolaad palava päevaga liialt ei sulaks hakkimise ajal ega kleepuvaks muutuks, hoia seda enne külmkapis. Kuumaga tegutse šokolaadiga võimalikult kiiresti ning ka lõikelaud ja nuga võiksid olla külmad, ehk seisnud enne kas külmkapis või korra sügavkülmas.

* Kui sulatad võid ja suhkrut, siis proovi segu võimalikult vähe segada, et või ei eralduks ülejäänud tainast küpsemise ajal. Samuti sega nii vähe, kui saad ülejäänud tainast.

* Pruunist suhkrust võib jääda tainasse tükke - selles pole midagi halba, vaid need jäävad pärast küpsemist mõnusalt karamellised.

* Gluteenivabad jahud võid asendada nisujahuga. Sel juhul lisa seda 190 g ja vähenda küpsetuspulbrit (1 tl on paras kogus).

* Ära blondie’t üle küpseta! See on tavaline viga sellist tüüpi kookide, sh brownie’de puhul, et need küpsetatakse täitsa nö keeksiks. Tegelikult ei pea koogi sisemus olema ahjust välja võttes päris läbi küpsenud, sest vormis küpseb kook niikuinii edasi. Pigem võib jääda küpsetis seest niiskeks, sest siis on kook maitsvam ja mahlasem. Ideaalne blondie on pealt krõbe, seest mahlane suus sulav maius!



Vaja läheb:
200 g valget šokolaadi (võib olla ka mustikaga)
170 g võid
120 g (pruuni) suhkrut
2 suurt toasooja muna
100 g maisijahu
50 g riisjahu
40 g kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanilliekstrakti või 1 sl konjakit 
250-300 g kultuurmustikaid

Tükelda šokolaad. Haki või ja sulata koos suhkruga kastrulis madalal kuumusel ning sega ühtlaseks massiks. Vala segu kaussi ja klopi ükshaaval hulka munad.

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbriga ja sega ülejäänud taina hulka. Lisa vanilliekstrakt või konjak, seejärel sega õrnalt tainasse hakitud valge šokolaad ja marjad.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 20X30 cm kandlilisse vormi ja küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit kuni kook on pealt kuiv ja kuldpruun. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda ja seejärel lõika ruutudeks. Jahtunud kooki hoia õhukindlas anumas või toidukilesse või küpsetuspaberisse mässituna toatemperatuuril.

2 kommentaari:

inglitiivad ütles ...

No nii maitsev, et tahaks terve blondie korraga nahka pista :D

Silja Luide ütles ...

hahaha, rõõm kuulda!!! aitäh! kusjuures, pean tunnistama, et minul tekitab see kook alati sama reaktsiooni ja ma ei suuda kunagi vaid 1-2 tükiga piirduda ... :D