kolmapäev, 1. august 2018

Tomati-suvikõrvitsa panniroog kitsejuustuga


Suvised tomatilõhnalised ja -maitselised tomatid on lihtsalt superhead! Kui suve alguses söön neid peamiselt värskelt, näiteks erinevas kombinatsioonis igasuguste juustudega alates fetast ja halloumi’st lõpetades burrata’ga, siis praegu juba eelistan tomatit pigem erinevatesse toitudesse lisada. Loomulikult on tomativiil “kohustuslik” lisand nii võileiva peal kui ka suurepärane kaaslane munatoitudele, kuid viimasel ajal on saanud üheks mu nö mugavustoiduks just see panniroog siin.

Halloumi-juustuga retsept ilmus Laupäevaleht LP-s, kuid see on lihtsalt üks variant sellest mõnusast suvisest toidust. Olen seda valmistanud fetajuustuga (selle võib samuti ahju korraks panna), samuti kodumaiste praadimiseks ja grillimiseks mõeldud kitsejuustudega, aga ka kana, kala ja munadega. Neid kolme viimast võib lisada aedviljade juurde pannile küpsema või ka eraldi ära küpsetada (just kala puhul) ning pakkuda siis hautisele lisandiks. Või oleks vist õigem öelda, et see hautis on ikka lisand aurutatud, praetud või grillitud kalale?!? :D No igal juhul valmistan seda igal nädalal vähemalt paaril korral kasutades erinevaid maitseaineid ja värskeid ürte ning likvideerides ühtlasi ka igasuvist suvikõrvitsauputust. Tõeliselt mõnus ja lihtne toit! Ja mis eriti tore - roog valmib vaid ühel pannil, st et pesemist ei ole pärast liialt palju ;-)


Lisaks kahele lihtsale argiõhtuks, kuuma päeva lõunaks või grillõhtu lisandiks sobivale hautisele jagasin LP-s ka ühe kerge tomatipestoga makaroniroa retsepti ning rääkisin tomati kasulikkusest ja ajaloost. Tomatit peetakse väärtuslikuks köögiviljaks, kuna 100 g tomateid katab täiskasvanul päevase karotiinivajaduse, 200 g aga päevase c-vitamiini vajaduse. Suhkruid on tomatis 2,5-6,5%. Viljas on omajagu kasulikke mikroelemente (vask, tsink, jood, kaalium, raud, forsforisoolad) ja rohkesti vitamiine. Tomatis leidub orgaanilisi happeid, mis  soodustavaid seedimist ja pidurdavad kahjulike bakterite toimet seedeelundites. Orgaanilised happed ja õrn kiudaine soodustavad maomahla sekretsiooni ja sooleperistaltikat, mistõttu on tomatid soovitatavad alahappelise maopõletiku ja soolestiku probleemide korral. Tomatit kasutatakse peamiselt värskelt, kuid ka töödeldud kujul (mahl, püree, konserv) on see kõrge dieetilise väärtusega, sest C-vitamiin säilib viljas hästi.


Vaja läheb:
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
2 väiksemat suvikõrvitsat
5 keskmist tomatit
1 sl õli
1 sl tomatipüreed
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud (suitsu)paprikat
1 tl tšillihelbeid
soola ja pipart
200 g halloumi juustu
peotäis värskeid basiilikulehti

Haki sibul ja küüslauk peeneks, tükelda suvikõrvits ja tomatid. Prae sibulat pannil madalal kuumusel õli sees mõned minutid, lisa küüslauk ja prae veel u 2 minutit. Lisa tomatipüree ja prae segades veel u minut. Seejärel aseta pannile tükeldatud suvikõrvits ja tomat ning maitseained, sega läbi ja lase pannil  keskmisel kuumusel u 20 minutit küpseda kuni kõik aedvilajd on pehmed. Võta pann pliidilt.

Viiluta halloumi juust, aseta viilud pannile aedviljasegu peale, tõsta pann ahju ja lase grilli all mõned minutid olla kuni juust on pealt pruunistunud. Enne serveerimist puista peale basiilikulehti, soovi korral jahvata musta pipart ja nirista oliiviõli.

Kommentaare ei ole: