teisipäev, 4. juuni 2019

Spargli ja varajase kartuliga kanasalat


Spargel on minu jaoks kevadeti suisa kohustuslik :) Söön seda küll aastaringselt, kuid ajal,  mil see on värske, krõmps ja eriliselt hõrk, oleks lihtsalt patt seda mitte nautida ... Tasub näha vaeva, et leida turult või tuttvate seast üles kodumaise spargli kasvatajad, sest see on lihtsalt parim!, kuid loomulikult ei tasu meel heita, kui otsingud vilja ei kanna, sest Eesti spargel ongi üks suurimaid defitsiite üldse. Tänapäeval ehk toidu ülekülluse ajastul on seda raske muidugi ette kujutada, et on mõni asi, mida pead tikutulega taga otsima, kuid nii see sinse spargliga kahjuks on. Kuna pool maikuust olin reisil, siis pidin ise seekord vaid välismaise spargliga piirduma, kuid pole hullu - järgmisel kevadel läheb kindlasti jälle paremini selles osas ;-) :)

Salatis on lisaks aedviljadele krõbeda nahaga mahlane kana. Just möödunud laupäevaks kirjutasin lehte artikli kanalihast. Olin ise samuti üllatunud, kui professorite poolt kirjutatud raamatust linnuliha osa lahti lüües nägin, et kanaliha kiidetakse ja soovitatakse, kuna see on kõrge bioväärtusega, inimorganismile sobiv, kergesti seeduv, lihtsalt töödeldav ja võrdlemisi soodne. Kana on (minu jaoks uskumatult) vitamiini- ja mineraalainerikas ning loomulikult antibiootikumide ja hormoonide vaba. See on naljakas, et väga paljud inimesed arvavad, justkui oleks kanaliha viimati nimetatud aineid täis, kuigi tegelikult on hormoonide kasutamine juba aastakümneid keelatud ja antibiootikumegi tohib anda vaid siis, kui linnud on haiged ja kooskõlas rangete reeglitega. Samas nt kodumaine kanalihatootja Tallegg pole kanu antibiootikumidega juba üle aasta ravinud. Artiklis räägin kõigist neist asjadest lähemalt. Lihtsalt tahaks veel kord südamele panna, et usaldage ikkagi teaduspõhiseid allikaid, mitte igasuguseid udujutte (lame maa, reptiilid jm muinasjutud) rääkivaid väljaandeid. Kahjuks on selliste veebilehtede toitumisalased nõuanded täpselt sama “usaldusväärsed” kui nende ülejäänud sisu!

Kuid salat, mille retsept ilmus mõni nädal tagasi Nädalalõpuleht LP-s, on tänu pehmele kana kintsufileele, krõmpsule sparglile ja umami-mekki lisavale parmesanijuustule mitte ainult maitsev, vaid ka toekas ja toitev salat. Värskust võib juurde anda aiast korjatud umbrohtu (noori naadi- või võilillehti), samuti karulauku salatile lisades. Sidrunit saad kasutada nii kana maistestamiseks kui ka salatikastme valmistamiseks. 

Poes on juba mõnda aega saada välismaiseid varajasi kartuleid ja need võiks pigem koorimata jätta, et keha saaks võimalikult palju kasulikke toitaineid omastada. Kodumaine spargel on paraku selleks aastaks juba otsas, niiet olid õnnega koos, kui sul seda turult või (kodu)aiast saada õnnestus. Mida värskem ja krõmpsuvam on spargel, seda parem see on! Salatile sobib lisandiks ka keedetud või pošeeritud muna.


Salat:
4 kondi ja nahaga kanakintsu
soola, pipart ja soovi korral ka tšillihelbeid
4 sidruniviilu
oliiviõli
600-800 g väikseid varajasi kartuleid
1 punt (puhastamata kaal u 500 g) sparglit
100 g parmesanilaaste
peotäis värsket murulauku või rohelist sibulat ja peotäis tilli

Kaste:
3 sl extra virgin oliiviõli
2 sl sidrunimahla
1 tl vedelat mett
1 tl mahedamaitselist sinepit
soola, pipart

Maitsesta kanatükid soola, pipra ja tšillihelvestega, aseta ahjuvormi nahk üleval pool ja torka igale naha alla sidruniviil. Nirista peale oliiviõli. Küpseta kana ahjus 200 kraadi juures 45-60 minutit kuni nahk on krõbe ja liha läbi küpsenud. Lase jahtuda.

Puhasta kartulid, soovi korral ka koori ning lõika tükkideks. Auruta või keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Murra sparglitel otsad ära ja lõika varred 2-3 cm tükkideks. Auruta või keeda  (2-3 minutit) soolaga maitsestatud vees. Nõruta ja lase pisut jahtuda. Kui eelistad keedetud kartulitele krõbedaid, siis võid kartuleid ka pannil kergelt pruunistada.

Rebi kahe kahvli abil kanaliha kontidelt ning aseta koos tükeldatud naha ja soovi korral koos küpsetusvedelikuga suurde kaussi. Lisa (praetud) kartul, spargel, parmesan ja hakitud maitseroheline ning sega läbi. 

Sega väikses kausis visplit kasutades salati koostisained ühtlaseks kastmeks ning vala salatile. Sega läbi ja naudi kohe, ülejäänud salatit hoia suletud anumaga külmkapis.

Kommentaare ei ole: