laupäev, 8. juuni 2019

Lihtsad (aga väga head!) rabarbri-kohupiimaruudud


Rabarberikoogid on ikka hullult head! See ideaalne magusa ja hapu tasakaal, mida rabarber aitab igas maiuses saavutada, on lihtsalt vastupandamatu! Eriti hea on see hapu köögivili minu arvates koos maheda kohupiimaga. Sel nädalal (ehk juba eile!) ongi mul lehes Brita kook, mis seekord tuli tänu hapule rabarbrile, kohupiimakreemile ja mandlijahust saadavale martsipanimekile kohe nii hea, et ma lihtsalt ei suutnud pidurdada selle söömist ... :) Kuna olen küpsetanud sel nädalal juba mitu kooki, siis plaanisin Brita tordist enamiku laiali jagada, aga tegelikult õnnestus vaid väike tükike ühele toredale trennikaaslasele viia ja kogu ülejäänud küpsetis sai kahe päevaga meil kodus otsa ... :) Ütleks, et "uskumatu!”, kui see pisut imelikult ei kõlaks, sest kahjuks kookidel on siin majas eluiga tegelikult ka muidu väga lühikene, kuigi inimesi elab siin vaid kaks ... Kaks kassi on ka, aga neile pole kooki veel pakkunud. Kehakaalu huvides muidugi tasuks kiisud samuti magusat sööma õpetada, aga karta on, et nad eriti vedu ei võta :)

Rabarbri kõrghetk on just praegu, niiet ära maga maha, vaid kasuta see võimalikult hästi ära! Üritan ise ka kõik koduaiast ja maalt vanaema juurest toodud varred ilusti ära tarbida. Kolmapäeval keetsin just potitäie rabarberimarmelaadi, eile õhtul tegin kisselli ja täna hakkan järjekordset kooki küpsetama :) Et suurem osa varsi enam ilusad punased pole, vaid pigem juba jämedamad ja rohelised, siis olen lisanud viimasel nädalal ka maasikaid rabarbri hulka, et värvus ilusam oleks. Värsked välismaised maasikad on hetkel turul nii hea hinnaga, et neid on mõttekam osta, kui sügavkülma omi;-)

Hea uudis kõigile magusasõpradele nagu mina on aga see, et vähemalt üks toitumisega tegelev teadlane leiab, et kaalu langetamiseks tasub iga söögikorda magustoiduga alustada :) Põhjus on lihtne - kui inimene alustab toidukorda magusaga, jõuab rohkem serotoniini ajju, tal on hea tuju ja ta ei söö liiga palju! Õnnehormoon serotoniin pärsib söögiisu, tekitab hea tuju, aitab vastu seista stressist põhjustatud ülesöömisele ja aitab inimesel end energilisemana tunda. 88-aastasel teadlasel Selma Teesalul ilmus äsja järjekordne toitumisalane raamat, mida ma pole veel jõudnud endale poest soetada ega isegi sirvida mitte, kuid esimesel raamatupoe külastusel saab see viga parandatud. Kui inimene on nii kõrges eas sellises vormis, et kirjutada raamatuid, nõustada inimesi apteegis, pidada loenguid jne, siis ilmselt tasub tema nõu kuulda võtta;-) Tegemist on kahekordse Eesti meistriga mäesuusatamises, kes on enda sõnul kogu elu mõõdukalt sporti teinud, võimleb hommikuti, ei liialda söögiga ja jälgib hea tuju dieeti, sest inimesed kipuvad paha tujuga liiga palju sööma. See hea tuju dieet tundub olevat lõpuks ometi üks selline dieet, mida vist isegi mina võiksin pidada ;-) :D


See konkreetne retsept ilmus mul esmakordselt mõned nädalad tagasi LP-s, aga on mu köögis juba ammu kasutusel olnud. Kui Sul kaneelisuhkrut kodus ei ole, siis sega 0,5-1 sl peensuhkrut sama koguse jahvatatud kaneeliga ja raputa koogile. Mina teen seda kooki alati gluteenivabana, kuid nisujahuga õnnestub see vähemalt sama hästi ;-)

Põhi:
80 g maisijahu ja 70 g kaerajahu või 160 g nisujahu
0,5 tl soola 
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
100 g külma võid
1 suur külm muna

Aseta kuivained köögikombaini, sega kiirelt läbi, lisa tükeldatud või ning töötle purutainaks. Võid  valmistada taina ka noaga hakkides. Lisa muna ning sega või töötle köögikombainis kiirelt ühtlaseks tainaks. Kui hakid tainast noaga, siis võid muna enne tainale lisamist kergelt lahti kloppida. Vormi tainas palliks, vajuta lapikuks, keera toidukilesse ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi. 

Täidis:
u 300 g rabarbrit (puhastatud kaal)
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
5 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 suurt toasooja muna
1-2 sl kaneelisuhkrut
paar peotäit mandlilaaste (soovi korral)

Lõika rabarberi jämedamad varred pikuti pooleks ja seejärel viiludeks. Sega toorjuust kohupiima, suhkrute ja munadega visplit kasutades ühtlaseks, lisa rabarber ja sega läbi.

Suru tainas u 20X20 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud neljakandilise vormi põhja, laota peale kohupiimasegu ning puista sellele kaneelisuhkur ja mandlilaastud.

Küpseta kooki ahjus 170 kraadi juures u 45 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil jahtuda ja lõika ruutudeks. Hoia kooki külmkapis õhukindlas anumas. 

Kommentaare ei ole: