reede, 26. juuli 2019

Kohevad kohupiimapannkoogid


Pärast seda, kui ma selle imehea kohupiimaga pannkookide retsepti lõplikult paika sain timmida ehk selliseks, et enam midagi ei pea vajalikuks muuta, ei ole ma enam muid pannkooke küpsetanudki. Kohupiim annab mõnusalt mahedat ja hapukat maitsest, aga samas ei ole see tekstuur nö “kohupiimane” nagu nt sõrnikute puhul.

Igaks juhuks teeme selle kohe selgeks - need siin pole sõrnikud, vaid kohupiima-pannkoogid! :) Seal on suuuuur vahe :D Need siin on pmst nagu pannkoogid, aga vähema piimaga ja lisatud on kohupiima; sõrnikud aga koosnevad peamiselt kohupiimast ning ülejäänud ained (muna, jahu) on neis vaid minimaalselt nö sidumiseks.

Sõrnikute tegemiseks on olemas kaks retsepti: siin ja siin on kohupiimasem variant, siin aga jahusem retsept, mis alati kõigil õnnestub. Ma ise eelistan pigem rohkema kohupiima ja vähesema jahuga sõrnikuid, kuid samas see teine ehk rohkema jahuga variant on jällegi nn lollikindlam - pole karta, et laguneks vms, sest kohupiimapätsid on üsna tihked.

Suvisel ajal on pannkoogid mõnusaks hommikusöögiks ideaalsed. Neid saab edukalt praadida ka puupliidil või lõkke kohal ning on suurepärased marjade või meelepärase toormoosiga. Valgurikkad tervisliku kaerajahuga pannkoogid ei ole liialt magusad, seega suuremad magusasõbrad võivad nautida neid ka värske mee või kondenspiimaga.

Kui soovid eriti pakse ja kohevaid pannkooke, siis lisa piima 2 dl asemel 1 dl. Kohupiimapannkooke tasub praadida madalama kuumusega kui tavalisi, sest siis küpsevad need ilusti läbi.

Sellel pildil on näha koogid, mis on tehtud vähema piimaga; teistel fotodel on aga täpselt retsepti järgi tehtud pannukad. Mulle meeldivad mõlemad - teen neid nii nagu tuju parajasti on :)


Fotol on pannkookide juures maasika-rabarbrimoos, kuid loomulikult sobivad need igasuguse keedisega. Lihtsalt kuna minu jaoks on rabarbrihooaeg alati läbi hiljemalt jaanipäevaks, mil kodumaised maasikad valmivad. Juulikuus, mil nii palju suurepäraseid värskeid marju on saada, ei kujuta hästi ette, et keegi neid puiseid tugevaid rabarbrivarsi kasutada tahaks ... Kuid kui ma juuni keskpaigas neid fotosid tegin (retsept ilmus algselt Nädalalõpuleht LP-s), siis oli rabarber veel igati oma kohal :) Ja see mõnus moosiretsept jääb nüüd järgmist kevadet ehk rabarberihooaega ootama, sest blogis on terve rida keediseid, mida praegusel ajal saada olevate marjade jt viljadega valmistada, nt mustika- ja aprikoosimoos

Vaja läheb:
2 muna
2 dl piima
näpuotsatäis soola
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 g (1 pakk) maitsestamata kohupiima
100 g kaerajahu
1 tl küpsetuspulbrit
õli ja võid praadimiseks

Klopi munad kergelt lahti, lisa piim, sool ja suhkrud ning sega läbi. Lisa kohupiim, sega ühtlaseks, seejärel küpsetuspulbriga segatud jahu ja klopi kõik läbi. Võid kasutada ka visplit, et tainasse tükke ei jääks. 

Kuumuta pannil õli ja prae keskmisel kuumusel pannkoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Soovi korral lisa pannile praadimise lõpuosas ka pisut võid, et see head maitset juurde annaks. Väga head nii soojalt kui ka külmalt. Serveerides võid peale puistata tuhksuhkrut või niristada vedelat mett.



8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere! Kas mandlipiim ka sobiks (tavalise piima asemel)?

Silja Luide ütles ...

Tere, millegipärast nägin seda kommentaari alles nüüd, seega vabandan, et varem ei vastanud. Ma ise kasutan ainult päris piimatooteid ega ole neid kunagi asendanud piimalaadsete toodetega, aga pannkoogid on sellised lihtsad asjad, et nendes võib see asendus ka toimida. samas - kohupiim on ju niikinii juba piimatoode, seega ei ole ma kindel, et piima asendamisel mõte on.

Anonüümne ütles ...

See retsept on lihtsalt imeline. Pannkoogid maitsevad taevalikult! Suured tänud Oa tänava isukatelt.

Silja Luide ütles ...

ooo, aitäh! mul on väga hea meel selle üle!!! need on siiani mu lemmikud pannkoogid, kuigi olen nüüdseks ka mitmeid muid erinevaid variante teinud :)

Anonüümne ütles ...

Kui palju sellest kogusest tuleb? Kas samapalju kui pildil? Ja kas võiks kasutada ka kookosjahu? 😊🤤

Silja Luide ütles ...

Sõltub sellest, kui suured koogid teed, samuti sellest, kas teed vähema piimaga ehk paksud nagu keskmisel pildil. Sõltub sööjate isust, aga ma ütleksin, et jätkub kuni neljale normaalsele inimesele :) Meie peres jätkub kahele :D Ma ükskord isegi üritasin kooke kokku lugeda, aga läks sassi :)

Kookosjahu on kuivem (kaerajahu on hästi niiske), aga pannkoogid on sellised lihtsad asjad, mis minu kogemuse kohaselt õnnestuvad üldiselt kõigi jahudega, nii et võib proovida küll :) Ma ise ei ole kookosjahu kunagi kasutanud, seega ei tea, kuidas see täpselt reageerib küpsetamisel, ja garantiid anda ei saa. Aga oleks tore tagasiside saada pärast, sest äkki on teisigi, kes sooviks just kookosjahu kasutada.

Anonüümne ütles ...

Tere, kas see piima kogus liiga suur ei ole siin? Tainas jääb ikka väga vedel..

Silja Luide ütles ...

piima kogus ei ole kindlasti liiga suur retseptis, vaid see sõltub sellest, kui pakse pannkooke soovid. esimesel ja kolmandal fotol on tehtud retseptis oleva piima kogusega, keskmisel fotol on aga vähem piima. mul on teise foto juures ilusti kirjas ka:
"Kui soovid eriti pakse ja kohevaid pannkooke, siis lisa piima 2 dl asemel 1 dl. /.../ Sellel pildil on näha koogid, mis on tehtud vähema piimaga; teistel fotodel on aga täpselt retsepti järgi tehtud pannukad. Mulle meeldivad mõlemad - teen neid nii nagu tuju parajasti on :)"