esmaspäev, 2. detsember 2019

Ohtra puuvilja ja metspähklitega jõulukeeks



Ja ongi käes advendiaeg! Lõpuks ometi on täiesti legaalne kuulata jõululaule, kodu ära kaunistada ja  nautida jõulutoitusid alates verivorstist, seapraest, ahjukartulitest ja hapukapsast lõpetades magusate hõrgutistega nagu näiteks traditsiooniline puuviljakeeks või imehea tuuletaskutest “torn" :)

See ideaalne briti jõuluküpsetis on päris toekas amps, mille puhul piisab suhteliselt väikesest tükist. Olen aru saanud, et inimesed jagunevad kaheks - on neid (nagu mina), kes seda aromaatset ja tummist maiust palavalt armastavad, ja teised, kelle jaoks see keeks ei ole eriti meeldiv. Kui sa kuulud teise gruppi, siis tegelikult on blogis terve hulk jõuludeks sobivaid retsepte, üks lihtsam ja maitsvam kui teine :) Kui aga oled fännide leeris, siis soovitan seda kohe mitu tükki küpsetada, sest pole midagi mõnusamat, kui jõuluajal igapäevaselt tükikest kohvi, tee või glögi kõrvale nautida. See keeks on nii suurepärane kingitus kui ka iga jõululaua ehe :)

Mul on tegelikult blogis juba kaks analoogset traditsioonilise inglisepärase puuviljaküllase keeksi retsepti (see ja see), mis mõlemad on küll väga head, kuid seekord üritasin valmistada veelgi lihtsama variandi. Maitse osas kompromisse ei teinud, vaid see sai sama suus sulav, kui teisedki:)

Keeks soovitatakse valmis teha vähemalt 3-4 nädalat enne jõule, parem isegi veel, kui suisa mitu kuud varem. Siis jõuab see ilusti maitseid koguda ja imeheaks muutuda selleks ajaks, kui lahti lõigatakse ja aeg on nautima hakata. Kuigi selle keeksi puhul räägitakse isegi mitmeaastasest säilivusajast, siis tegelikult saab see juba mõne nädalaga piisavalt maitseid koguda. Õige britt kõpsetab traditsioonilise jõulukeeksi juba septembris, aga samas pean ütlema, et ka nö “värskena” ehk nädal vanana on see juba ülimaistev :) Kui aga pole aega varakult küpsetamisega tegeleda, aga samas puuviljarohket aromaatset jõulukeeksi ikkagi tahaks nautida, siis soovitan seda lihtsat retsepti, mis on ideaalne just siis, kui see vaid päev varem valmis teha.

Kuigi selle keeksi sisse sobivad erinevad kuivatatud puuviljad ja marjad alates rosinatest ja jõhvikatest lõpetades viigimarjadega, siis mul olid seekord kasutusel vaid kuivatatud aprikoosid, ploomid ja datlid. Eelistan neid nö öko variante, mis on suuremad ja pehememad, aga näiteks aprikoosid on oluliselt tumedamad. Valisin need kolm puuvilja lihtsalt seetõttu, et need olid kodus olemas ja ei pidanud millegi järele ekstra poodi minema. Traditsiooniliselt on keeksi sees ohtralt erinevaid rosinaid.

Ka maitseainete osas võid kasutada endale meelepäraseid - võta nt 2 tl jahvatatud kaneeli ja 2 tl piparkoogimaitseainet; samas võib kasutada ainult viimast. Minule meeldib kardemon, seetõttu oli sedagi pisut sees. Ingverit ja kaneeli oleksin võinud aga rohkemgi lisada.

Viin tasub valida kvaliteetne ja hea maitsega. Jah, ka viinal võib olla hea maitse - see ei pea alati olema kibe või mõru või ... ütleme otse välja, lihtsalt halb. Avastasin suvel enda jaoks Koskenkorva viina, mis lisaks suurepärasele kvaliteedile on ka meeldiva magusa maitsega (samas suhkrut ei ole lisatud). Mitte, et hakkaksin nüüd ise viina jooma :D, aga toitudes kasutan seda küll suurima hea meelega. Loomulikult võib siin keeksis kasutada brändit, konjakit või hoopis rummi, samuti sobib suurepäraselt calvados. Valisin ise seekord viina, sest see on ilmselt kõige nö käepärasem, levinum ja odavam kange alkohol, mida igaühel kodus on (vähemalt viinasokkide jaoks) :D Mina ise kasutan viina söögi tegemiseks päris palju, nt õrnsoola lõhe on selle vägijoogiga megahea :)


Vaja läheb:
750 g kuivatatud puuvilju (erineva suuruse ja värviga rosinaid, kirsse, jõhvikaid, aprikoose, ploome, datleid)
1 aplesini peenelt riivitud koor ja mahl
1,5 dl viina + 0,5-1 dl immutamiseks
230 g toasooja võid
230 g pruuni suhkrut (nt hele või tume muscovado)
4 toasooja muna
250 g nisu- või toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit (juhul, kui kasutad tatrajahu)
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl peenestatud kardemoni
2 tl piparkoogimaitseainet
100 g (röstitud) metspähkleid
tuhksuhkrut

Haki suuremad kuivatatud puuviljad väikesteks tükkideks nii, et kõik oleksid enam-vähem rosinasuurused. Aseta koos 1,5 dl viina, apelsinimahla ja -koorega kaussi, kata kauss kilega ja jäta ööseks maitsestuma. Sega aeg-ajalt, et kõik viljad oleksid vedelikuga kaetud. 

Aseta või koos suhkruga kaussi ja vahusta heledaks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad lisades järgmise siis, kui eelmine on segunenud. Sega sõelutud jahu maitseainetega läbi, kui kasutad toortatrajahu, siis lisa ka küpsetuspulber. Haki pähklid jämedalt. Lisa jahusegu koos hakitud pähklite ja kuivatatud puuviljadega tainale ning sega ühtlaseks. 

Tõsta tainas ette valmistatud* 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 75-90 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb enam-vähem kuivaks. Kui kook hakkab pealt tumenema, siis kata see fooliumiga. Võta kook ahjust, torka sellesse tikuga augud ja laota peale 1-2 sl viina. 

Kui keeks on täielikult jahtunud, siis võta see vormist, mässi küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumisse. Hoia õhukindlalt suletud anumas või tihedalt kilesse mässituna. Laota vähemalt korra nädalas peale 1 sl viina. Serveerimisel ouista peale tuhksuhkrut.

* Vormi ettevalmistamiseks aseta põhja küpsetuspaberi leht, määri see ja ääred võiga ning pane äärtesse küpsetuspaberi riba, mis ulatub 5 cm üle vormi ääre. Mässi vorm väljastpoolt samuti küpsetuspabertisse ja seo nööriga kinni. 



Mu retsept ilmus D-kokaraamatus.

10 kommentaari:

Keiu ütles ...

Mida võiks kasutada alkoholi asemel? Sel aastal olen rase ja peres on veel väikesed lapsed, kes on koogist kindlasti väga huvitatud, nii et neid sellest eemal hoida oleks väga raske :)
Ise mõtlesin alkoholivaba glögi või mahla peale ja lisada nt mandli- või rummiessentsi, et mingigi originaalile sarnane maitse oleks. Või siis hästi natuke rummi glögisse lahjendatuna, nii et ahjus alkohol aurustuks. Kas see võiks toimida?

Silja Luide ütles ...

kui soov on alkoholi vältida, siis pigem soovitaks seda keeksi: http://siljafoodparis.blogspot.com/2014/12/kuivatatud-puuviljadest-pakatav.html :) see on samuti hästi maitsev ja veelgi lihtsam, kuigi mitte selline inglise stiilis puuviljakeeks.

aga kui on soov seda kooki teha, siis ma essentsi pigem ei kasutaks, kuna sellel tehismaitse. ilma akoholita lihtsalt glögiga ei ole tulemus päris sama. rummi võiks lisada, aga arvestama peab, et kogu alkohol kahjuks ei aurustu, sest isegi pärast pikka kuumutamist jääb osa alkost ikkagi toidu sisse. nt pärast 1 h kuumutamist on veel 25% alkoholi sees.

Keiu ütles ...

Aitäh! See puuviljakeeks toimib ilmselt sama hästi, nii et proovin selle kindlasti ära.
Ma mäletan, et aastaid tagasi sai alkoholiga varianti tehtud ja see oli nii hea, et ma sõin nädala jooksul pea üksinda selle ära... Eks järgmisel aastal katsetan ehtsa jõulukeeksiga :)

Silja Luide ütles ...

jaaa, see on tõesti hea! kuna mu elukaaslasele sellised puuviljakeeksid ei meeldi, siis olen saanud selle peaaegu täitsa üksi ära süüa :) täna just võtsin viimased tükid. ja kulus vähem kui nädal, sest lahti lõikasin keeksi alles eelmisel laupäeval, kui külalised olid :)

Anonüümne ütles ...

Tere!Tahaks ka seda keeksi teha. Tekib küsimus, miks selle vormi peab enne küpsetamist ka pealt poolt ära katma paberiga? Kas siis selleks, et hiljem keeradki keeksi selle paberi sisse? Olen väga algaja küpsetaja. :)

Silja Luide ütles ...

tere! ei, pealt ei ole vaja katta - kõik, mis teha vaja, on kirjas vormi ettevalmistamise juures. kui tundub, et pealt hakkab küpsemise ajal liialt tumedaks muutuma, siis pane küpsemise ajal foolium peale, aga mina näiteks ei ole seda teinud, sest minu ahi küpsetab ühtlaselt. Pärast keerad küpsenud ja jahtunud keeksi paberisse nii, et õhku juurde ei pääseks, sest sis püsib pikemalt värske ja maitsev. võid vabalt sama paberit kasutada, kui see on puhas.

Merliis ütles ...

Kas jõulukeeks on hea ka järgmisel päeval süües?

Silja Luide ütles ...

minu arvates küll :) isegi samal päeval olen seda söönud ja ikka on hea olnud, aga seistes läheb see väidetavalt veelgi paremaks :)

Ülle ütles ...

Nii hea keeks. Ainus viga, et kohe ei saa süüa :)
Tegin margariini ja tatrajahuga (alergikud).
Tänud retsepti eest!
Ülle

Silja Luide ütles ...

aitäh, Ülle! tõelsielt hea meel on seda kuuld, et Teilegi maitses :)