laupäev, 28. märts 2020

Kardemonihõnguline marja-banaanikeeks šokolaadiga


Ilmselt ei ole ma ainus, kellel viimasel ajal banaanid koju seisma jäävad. Ühest küljest on nüüd rohkem söögitegemist ja kui kolm korda päevas on maitsev soe söök laual, siis pole väga isu puuviljade jms järele. Teisalt on vähesem puuviljasöömine tingitud minu puhul ka sellest, et ma trenni pole teinud. Spordiklubi on kinni, jooksma pole viitsinud minna ega koos trennisõpradega läbi Zoom’i koos teha, niiet kui ükspäev teksad (veel?) ilusti jalga läksid ja normaalselt istusid, siis oli kohe suur rõõm :D :D :D

Täna jagan ühe hästi mahlase ja mitte liiga magusa banaanikeeksi retsepti, mis ilmus ka D-kokaraamatus. Kuigi millegipärast on USA-s ja mujal angloameerika riikides levinud nimetus banaanileib (banana bread), siis meie jaoks on see ikka keeks mis keeks, niiet nimetagem asju õigete eestikeelsete nimedega. Kõike ei pea alati välismaalt laenama või üle võtma ;-) Seda enam, et sõnal “leib” on eesti keeles ikka väga konkreetne tähendus ja selle alla ei lähe meil isegi mitte valget värvi leib ehk sai ega ka sepik ega karask mitte, niiet kui ühte magusat kooki järsku leivaks nimetada, ajab see lihtsalt inimesi segadusse. Kuigi muidugi eks igaüks nimetab oma köögišedöövreid nii nagu soovib ;-)

Kõige populaarsem banaanikeeks mu blogis on muideks aastast 2011 pärinev see küpsetis. Pole ka ime, sest tegemist on David Lebovitzi retseptiga :) Samas on siia blogisse aastate jooksul kogunenud palju muid variante, mis tegelikult minu arvates on vähemalt sama head, kui mitte paremad. Näiteks see šokolaaditükkide ja pähklitega keeksike on väga hea! See tervilikum variant on samuti suus sulav (kõik kiidavad!) ja see maapähklivõiga on imeliselt mahlane (üks mu enda lemmikuid).

Aga lisaks veel:

sügisel tasub hapude õunte ja metspähklitega teha seda mahlast keeksi

brownie meeldib alati kõigile ;-)

avokaadoga keeks - pisut ehk tervislikum variant :)

banoffee-karamelli-juustukook šokolaadikastmega

kondenspiima ja šokolaadiga (jube hea!) kook

Aga banaane saab panna ka pannkookide, muffinite (tervislikud kaerahelvestega või porgandiga või  šokolaadiga) ja küpsiste sisse, samuti teha hõrke toitainerikkaid maiuseid või karamelliseerida pudru peale.

Ja siis veel see topeltšokolaadi ja metspähklitega blondie, mis on megahea!!! Ja see kaerahelveste, kõrvitsa, šokolaadi ja pähklitega maius on ka ülimõnus ja jällegi pisut ehk tervislikum :) Lisaks veel
smuutid, jäätised, šokolaadikreemid ja -vahud (mousse’id), mida on samuti blogis terve hulk, aga kahjuks lihtsalt jõud ja aeg lõppesid otsa, et jõuaks neid ka veel kõiki üles lugeda ... :)



See aromaatne ja mahlane keeks on suurepärane võimalus kasutada ära seisma jäänud ja mustaks tõmbunud koorega banaanid, samuti annab võimaluse sügavkülmas olevate marjade ära kasutamiseks. Kasutasin seekord pohli, kuid suurepäraselt sobivad vaarikad, kirsid, mustikad ja sõstrad. Külmutatud marju ei ole vaja eelnevalt sulatada, aga seda võib teha.

Kui sa kardemoni ei armasta, siis lisa selle asemel 1-2 tl jahvatatud kaneeli, 1 tl jahvatatud ingverit või 1 sl vanillisuhkrut.

Šokolaad võib olla nii tume (mõru) kui ka valge või piimašokolaad. Kuna retseptis on suhkrukogus arvestatud 72%-lise üsna mõruda šokolaadi kohta, siis soovitan kahe viimase puhul suhkru kogust   mitte vähendada. Šokolaadi võid ka ära jätta, aga ma ei soovita seda teha :)

Kui kasutad nisujahu, siis piisab 1 tl küpsetuspulbrist.

Vaja läheb:
180 g nisu- või riisijahu
1 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5-1 tl peenestatud kardemoni
60 g (pruuni) suhkrut (hele muscovado)
0,6 dl neutraalse maitsega õli
80 g maitsestamata jogurtit või keefiri
2 sl kanget alkoholi (nt rumm, konjak) või külma kanget kohvi
2 suurt toasooja muna
3 hästi küpset keskmist või suuremat banaani
100-150 g marju
100 g tükeldatud (tumedat) šokolaadi (võib ka rohkem)
tuhksuhkrut

Sega sõelutud jahu sooda, küpsetuspulbri, soola ja kardemoniga. Teises (suuremas kausis) sega suhkur õli, jogurti või keefiri, alkoholi või kohvi ja kergelt lahti klopitud munadega. Lisa kahvliga purustatud banaanid ja sega läbi. Vala hulka kuivained ja sega õrnalt ühtlaseks tainaks. Sega hulka tükeldatud šokolaad ja suurem osa marjadest.

Vala tainas keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspabeririba, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Puista peale ülejäänud marjad ja küpseta ahjus 170 kraadi juures vähemalt 1 h kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase keeksil u 15 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. 

Kommentaare ei ole: