laupäev, 5. aprill 2014

Banaani-karamelli ehk banoffee juustukook

Andekas Eestist pärit Iirimaal elav fotograaf Berit Alits (tema loomingut saab imetleda siin), kes oli üks mu ülitoredatest reisikaaslastest Peruus, on jõudnud samuti Beleni pildid valmis teha ja natukene ka sellest kohast rääkida. Soovitan vaadata, sest see on üks väga eriline koht! Kuidagi kummaliselt lummav nagu ka u 400 000 elanikuga ilma ainsagi maismaaühenduseta linn Iquitos, kus see linnaosa asub.

Kuna ma ise olen suur kohvisõber, siis lugesin jälle oma suureks rõõmuks ühte artiklit, kus selle joogi kasulikkusest räägib. Nimelt on 2-3 tassi kohvi päevas maksale hea! Just hiljuti kirjutasin kohvist ja väga tore on näha, et infot tuleb järjest juurde:) Mitte, et ma oma igapäevasele 2-3 väiksele kohvitassile (reeglina espresso) kuidagi õigustust vajaksin, aga lihtsalt hea teada, et midagi mu menüüst võib ka kasulike asjade hulka liigitada :D

Siin on aga järjekordselt üks banaani sisaldav restept, mis samuti nagu maapähklivõiga banaanikeeks, oli mõeldud LP-s ilmunud banaaniloo juurde. Mul on blogis juba üks šokolaadikattega lihtne ja tõeliselt hea banoffee-kook, kuid seekord katsetasin selle komboga (ehk banaan ja karamell) juustukoogi küpsetamist. Võin julgelt öelda, et banoffee (banana+toffee) koogid on alati kindlad hitid  vaatamata oma magususele. Ma ise armastan neid ka, kuigi reeglina tahan, et magustoidus oleks midagi hapukat, mis aitaks suhkrut tasakaalustada. 



Karamellikreemi all pean silmas dulce de leche't, poest ostetud keedetud kondenspiima või kodus 3h  (kindlasti mitte 4h!!!) keedetud magusat kondenspiima. Keedetud kondenspiima pakid on 190 g, samuti on kondenspiima purk 400 g, niiet kui oled 300 g koogi sisse lisanud, siis võid ülejäänud kreemi kergelt kastrulis soojaks ja vedelaks lasta ning hoopis seda šokolaadikastme asemel koogile niristada.

Põhi:
180 g šokolaadiküpsiseid
70 g võid

Täidis:
2 küpset banaani
400 g toasooja toorjuustu
300 g toasooja karamellikreemi
2 toasooja muna

Šokolaadikaste:
50 g võid
200 ml vahukoort
200 g meelepärast šokolaadi (mina kasutasin seekord tervete metspähklitega valget šokolaadi, aga tume sobib kõige paremini)

Põhja jaoks purusta küpsised, sega sulatatud võiga ja suru 23-24 cm läbimõõduga vormi põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidise jaoks tee banaanid kahvliga pudruks. Aseta toorjuust ja karamellikreem kaussi, sega vispliga ühtlaseks. Lisa purustatud banaanid, sega läbi, seejärel ükshaaval munad ning sega tainas vispliga ühtlaseks. Vala vormi küpsisepõhjale ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni kook on tahenenud, keskelt võib veel võdiseda. Lase vormis jahtuda ja hoia üleöö külmas. Serveeri soovi korral šokolaadikastmega.

Šokolaadikastme jaoks tükelda või ja aseta koos vahukoorega potti. Kuumuta keemiseni, lisa hakitud šokolaad, keera kuumus madalamaks ja kuumuta segades kuni šokolaad on sulanud ning kaste on siidjas ja läikiv. Serveeri soojalt koos külma koogiga.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere, just jätsin lõhe-brokkoli quiche retsepti alla ka kommentaari, et öelda, et kukkus välja väga hästi!

Igatahes, seda kooki tegin ka eile ja tuli superhea! Kaunistasin vaarikatega ja tegin kastme ka :) Kastet ma järgmine kord vist ei hakkagi tegema, sest kook ise on juba nii nii hea! Aitäh! L.

Silja Luide ütles ...

aitäh Teile tagasiside eest! nii tore seda lugeda, et asjad õnnestuvad ja maitsevad :)