neljapäev, 4. aprill 2019

Tervislik 10-minuti “šokolaadi”maius


Suvi on juba peaaegu käes ja sügavkülmikus on kindlasti jälle ruumi tekkinud. Vähemalt minul on küll juba kõvasti rohkem vaba pinda võrreldes sügisega. Seega üks sügavkülma-magustoit, eriti veel tervislik (mõeldes oma “rannakehale") on ju igati asjakohane? :) Minu arvates on superlahe, kui saad süüa midagi tõeliselt head magusat, aga samas tead, et see on tegelikult pungil kasulikest ainetest  :) See šokolaadita “šokolaadikook” on just täpselt selline! Kõigis koostisainetes on midagi kasulikku, niiet maiustades saab meie keha vajalikke vitamiine, mineraal- ja kiduaineid, kakaos sisalduvatest antioksüdantidest rääkimata.

Et selles maiuses on kasulikke toitaineid, ei tähenda muidugi seda, et seda võiks üksi korraga terve vormitäie ära süüa (kuigi väga tahaks, ma tean!). Kalorid on ikkagi kalorid, lisaks ei ole selles maiuses paigas makrotoitained, sest selles on ohtralt süsivesikuid ja (häid) rasvu, kuid kesiselt valku. Seega tervislikuks maiustamiseks on igati sobiv ruuduke või paar, et “suu magusaks saada”, mitte ei tasu tervet kooki üksi nahka pista ;-)

Kui keegi tunneb magusat süües süümekaid või et ta “patustab” (veel hullem!), siis see on kindlasti üks neist kookidest, mis kuulub mõõdukas koguses süües kategooriatesse “patu- ja süümekavaba”, muudest asjakohastest omadussõnadest nagu “taljesõbralik” rääkimata ;-)

Lisaks on see maius ülimalt lihtne ja kiire valmistada - koos asjade kaalumise ja vormi sügavkülma asetamisega kulub kokku u 10 minutit. Datleid võiks enne leotada, aga ei pea. Ja mis eriti tore - ära saab kasutada seisma jäänud plekiliseks või suisa tumedaks tõmbunud koorega banaanid, mida mul oli just täpselt kaks tükki! :) Oleks neid üks või kolm olnud, oleks retsept teistsugune ... :D : D :D

Ahjaa, ühekordne kogus on suhteliselt pisike (kokku saab u 15 sellist ruudukest nagu fotodel näha), seega soovitan kohe kahekordse portsu teha, sest see maius säilib sügavkülmas päris pikalt. Ka tavalises külmikus võib neid õhukindlalt suletud anumas kaks nädalat rahulikult hoida.

Mõned märkused veel:

* Vorm võib olla ka väiksem - siis tuleb maius paksem.

* Mee võid asendada meelepärase siirupiga, aga siis on kate pehmem ja kleepuvam.

* Võid hoida kooki ka külmakpis, aga siis ei ole see käevahelt näksitav, vaid pehmem ja pigem lusika või magustoidukahvliga taldriku pealt söödav. 




Põhi:
200 g pehmeid kuivatatud kivideta datleid
100 g mandleid
60 g sarapuupähkleid
30 g naturaalset (toor)kakaopulbrit

Kate:
2 küpset keskmise suurusega banaani
4 sl maa- või sarapuupähkli- või mandlivõid
30 g naturaalset (toor)kakaopulbrit
1-2 sl mett

Hoia datleid 30 minutit kuumas vees ja nõruta. Aseta koos mandlite, sarapuupähklite ja kakaopulbriga köögikombaini ning töötle ühtlaseks massiks. Laota segu ühtlase kihina 20X20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud või õliga määritud vormi seda lusikaga või märja käega õrnalt pealt siledaks pressides. 

Aseta katteained köögikombaini ja töötle samuti ühtlaseks. Laota segu vormi põhjale, silu pind ja aseta 30 minutiks sügavkülma. Lõika ruutudeks ja naudi. Hoia seda maiust sügavkülmas õhukindlalt suletud anumas. 

Kommentaare ei ole: