reede, 17. jaanuar 2020

Mahlased šokolaadi-banaanimuffinid




Kuigi täna jagan muffinite retsepti (need siin on tõesti mõnusalt mahlased ja šokolaadiküllased), siis tegelikult tahtsin hoopis suppidest rääkida :) Teen viimasel ajal vähemalt korra nädalas suppi ja ehkki enamik neist on kiired variatsioonid läätse-, tomati- ja kõrvitsasuppidest, siis tegelikult on üllatavalt palju suppe siiski ka blogisse saatunud. Siin on retseptid kõik olemas, aga neid tuleb kindlasti juurde;-)

Tänases Nädalalõpuleht LP-s (kus mul igal reedel toidulugu on) kiidab suppe ka armastatud treener, saate- ja õhtujuht Liina Randpere. Tema keedab suppe kohe eriti palju ja lehes on tema poolt hästi maitsva, kui kiirelt valmiva ramen’i-laadse supi tegemisõpetus. Supp on Liina arvates igas mõttes ka hea kaalus allavõtmise nipp, sest söödava toidu kogus ei ole suur ja kuna leem on kuum, siis ei ole ka võimalik seda liiga kiirelt alla kugistada. Aeglaselt süües annab aju märku, et kõht on täis, seega on suppi nautides väiksem võimalus üle süüa. Niiet igal juhul tasub toitainerikkad supid menüüsse võtta, sest need on tervislikud, kuid samas lihtsad teha. Ja nagu suurepärases vormis Liinast näha, aitavad hästi ideaalkaalus püsida :)

Kuid mis muffiniretsepti puutub, siis need on samuti ülimalt lihtsad küpsetada. Kindlasti on nende tegemine jõukohane lastelegi - seetõttu ilmus retsept isadepäevaks mõeldud küpsetiste juures Nädalalõpuleht LP-s. Kuna muffinid valmivad kiirelt (pmst vaja banaanid kahvliga püreeks vajutada, šokolaad hakkida ja kõik asjad omavahel kokku segada), siis tegelikult võib neid vabalt ka nädalavahetuse hommikul küpsetada.

Mida küpsemad ja mustema koorega banaanid, seda parem, kuna küpsedes lähevad banaanid magusamaks ja nende maitse intensiivistub.

Riisi- ja maisijahu asemel saad kasutada 260 g nisujahu, kuid sel juhul jäta küpsetuspulber ära.

Vaja läheb:
2 keskmist banaani
200 g maitsestamata jogurtit
1 suur muna
0,5 dl õli või 50 g sulatatud võid
0,5 dl piima
1-2 sl brändit, rummi või külma kohvi
170 g (pruuni) suhkrut
170 g riisijahu
90 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
20 g naturaalset kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl soodat
100 g väikesteks tükkideks hakitud (tumedat) šokolaadi 
tuhksuhkrut (soovi korral)

Suru kooritud banaanid kahvliga püreeks ning klopi kergelt läbi jogurti ja munaga (seda saab samuti kahvliga teha). Lisa õli, piim ja alkohol või kohv, sega läbi, seejärel sega hulka suhkur.

Sega teises kausis sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega ning sega koos tükeldatud šokolaadiga ülejäänud taina hulka. Jaota tainas võrdselt 12 muffinivormi vahel. 

Küpseta ahjus 190 kraadi juures u 20 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Võta muffinid ahjust ja lase neil vormis u 10 minutit taheneda, seejärel võta vormist välja ja aseta restile jahtuma. Sulavad suus nii soojalt kui ka jahtunult. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: