laupäev, 11. november 2017

Ideaalne isadepäeva banaanikeeks


Homme on isadepäev! Selleks puhuks on LP-s kahe lihtsa šokolaadikoogi ja eriti mõnusate singi, juustu ja vutimunadega pirukate retseptid:) Kui krõbedad lehttainapirukad saab küpsetada ka hommikul, siis koogid tasuks üldjuhul juba täna valmis teha. Erandiks on keeksid ja muffinid, mis on parimad just veel kergelt soojana, värskena ja samal päeval, kuigi see banaanikeeks siin on pehme ja mõnus veel mitu päeva pärast küpsetamist.

Seekordne banaanileib on üks eriliselt lihtne, mahlane ja pehme küpsetis, mis valmis eriti väheste komponentidega. Blogis on aga veel mitu banaanikeeksi varianti, millest kõik on tegelikult väga head, nt maapähklivõiga, eriti tervislik mandlijahuga, gluteeni-, teravilja-, suhkru- ja laktoosivaba ning see vana hea variant.

Soovi korral saab praegust banaanikeeksi aga veelgi maitsvamaks tuunida, mina lisan sellele alati 150 g tervete metspähklitega piimašokolaadi (hakin selle enne tükkideks), 0,5 tl kaneeli ja 1-2 sl brändit, aga lisandid ja maitseained vali vastavalt oma maitse-eelistustele. Kui soovid gluteenivaba keeksi, asenda nisujahu 120 g toortatra- ja 80 g maisijahuga ning lisa 2 tl asemel 3 tl küpsetuspulbrit.

NB! Küpsemisaeg sõltub vormi suurusest - väiksemas vormis, kus keeks on paksem, läheb kauem aega, kuid pikemas vormis, kus keeks on õhem, läheb pisut vähem. Kontrolli kindlasti küpsust tiku või terava noaga! Mina valin selle keeksi jaoks oma kõige pikema (28 cm) vormi, et keeks ühtlasemalt küpseks, kuigi ka u kolmandiku lühemas ehk 21 cm pikkuses tuli ilusti välja. Väiksemas vormis võib keeks pealt liialt pruunistuma hakata enne, kui läbi küpseb; selle vältimiseks kata keeks pealt fooliumiga.

Vaja läheb:
200 g toasooja võid 
170 g (pruuni) suhkrut 
3 suurt toasooja muna
200 g jahu 
2 tl küpsetuspulbrit 
näpuotsatäis soola
3 keskmise suurusega eriti küpset banaani

Soovi korral lisa:
50-150 g tükeldatud (pähklite või mandlitegaga) tumedat, valget või piimašokolaadi
50-100 g hakitud pähkleid (nt sarapuu, Kreeka) või mandleid
0,5-1 tl jahvatatud kaneeli
1-2 sl brändit, konjakit või külma kohvi

Vahusta või suhkruga heledaks kohevaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri ja soolaga, vajuta banaanid kahvliga püreeks. Sega nii jahusegu kui ka banaanid taina hulka. Soovi korral lisa ka tükeldatud šokolaad või pähklid, kaneel jt maitseained.

Tõsta tainas vormi, mille põhjas on küpsetsupabeririba, ääred aga määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50-60 minutit kuni keeks on tahenenud ka seest ehk sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil vormis 15 minutit taheneda, tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma.

Võid keeksile soovi korral tuhksuhkrut peale sõeluda. Hoia õhukindlalt suletud anumas või kilesse või küpsetuspaberisse mässituna toatemperatuuril. Keeks on hästi mahlane veel mitu päeva pärast küpsetamist. 

Kommentaare ei ole: