esmaspäev, 7. juuni 2021

Pesto-juustu sai röstitud küüslauguga


See on maitserikas sai, mis sobib eriti hästi suvisel aia- või terrassipeol suupisteks seniks, kuni liha ja muu kraam grillil küpseb. Kuigi seda saab süüa muidugi igal aastaajal nii suupistena kui ka näiteks mõne soojendava püreesupi lisandina. 

Ma ise enamikes poodides müüdavat "tavalist" ciabatta't eriti ei armasta - miks peaks sööma sügavkülmast tulnud saia, kui on juba nii paljudes kohtades võimalik saada värskelt küpsetatud tõeliselt maitsvat (haputainast) saia?!?:) Küll aga pakun välja variandi, kuidas sellest ciabatta'st saab eriliselt maitsva küpsetise, millest viile endale rebida;-) Sama saad muideks teha ka mõne saiaga, mis pole enam esimeses värskusastmes. Suurem osa saiadest (eriti just pärmitainast, aga ka haputainast valmistatud) on parimad ikka just sel esimesel ehk küpsetamise päeval ning et ka järgmisel sobiks seda külalistele pakkuda või et ennast isutaks, kuluvad juust, või, pesto ja küüslauk marjaks ära :) Tulemus on väga mõnus ;-)

Kui ei soovi kasutada röstitud küüslauku, siis võta lihtsalt 2-4 küüslauguküünt ja purusta need või haki peenelt enne saia vahele panekut. Sellega hoiad ka kõvasti aega kokku ja saad saia pmst ka siis pakkuda, kui külasliste tulekuks pole aega pikalt ette valmistada:) Muus osas toimi täpselt samamoodi nagu retseptis on kirjas. 

Vaja läheb:
1 terve küüslauk
(oliivi)õli
1 ciabatta või muu meelepärane sai
100 g toasooja võid
1 purk pestot (150-200 g)
200 g riivitud tugevamaitselist kõvemat juustu

Kõigepealt rösti ahjus küüslauk. Selleks lõika ära pealmine osa nii, et küüslauguküüned on näha. Nirista igale küünele peale pisut oliiviõli, mässi küüslauk fooliumisse ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 40 minutit kuni küüslauguküüned on pehmed ja kuldsed.

Tee saia sisse iga 1 cm järel sisselõiked nii, et lõikad läbi u kolmveerandist saiast ja jätad alumise osa puutumata. 

Suru küüsaluguküüned peadest välja ja sega kausis läbi või ja pestoga. Tõsta segu saia sisse igasse vahesse ja puista peale riivitud juustu. Ülejäänud riivjuust puista saia peale.

Küpseta saia ahjus 200 kraadi juures u 20 minutit kuni see on pruunistunud ja juust mullitav. Naudi soojalt, kuid ka jahtunult on see väga hea.

    Kommentaare ei ole: