reede, 11. juuni 2021

Kevadsuvine sparglirisoto


Kohe varsti on suvi käes ja nädala-paari pärast juba kodumaine spargel otsas, seega kasutan seda toitudes praegusel ajal nii palju, kui vähegi saan, st peaaegu iga päev:) Blogissegi on omajagu spargliretsepte kogunenud, aga lisan neid ikka koguaeg juurde, sest nii palju on ju erinevaid variante, kuidas seda toitainerikast vilja kasutada;-) 

Seekord tegin lisasin hooajalised sparglid isegi risoto sisse, olles inspireeritud itaallaste Risotto Primaverast. Sinna lisatakse enamasti ka noori porgandeid, rohelisi herneid ja ube ning kuigi värsket porgandit on juba poes saada, siis minu jaoks pole need aedviljad asjad, mida tahaks risotos näha ... Mitte et mul midagi porgandite, herneste või ubade vastu oleks, aga pigem tahaks sellele aromaatsele riisiroale lisada (kuke)seeni, trühvlit, suitsulõhet, kitsejuustu, safranit ja kammkarpe jms :) Kui aga aedvilja, siis näiteks peeti või kõrvitsat!

Spargli puhul arvesta, et see võiks olla võimalikult värske ja eriti hästi sobivad just peened varred, kuid samas ka jämedad küpsevad ilusti ära selle ajaga. Sel juhul lihtsalt pane sparglitükid (va õisikud) koos risotoga kohe alguses küpsema ehk lisa need potti juba siis, kui riis on koos veiniga küpsenud. Päris otsad (ehk nö õisikud) pane risoto hulka alles kõige lõpus, et need liiga pudruks ei läheks ja ilusa kuju säilitaksid. 

Ideaalse risoto valmistamise nipid on mul korra juba põhjalikult kirja pandud ja neid ma iga retsepti juures üle ei korda, sest muidu oleksid kõik risoto-postitused kilomeetri pikkused, aga paari punkti pean siiski eraldi rõhutama :) Üks olulisemaid asju, mille alati üle kordan, on see, et puljong peab olema kuum, et see küpsevale riisile lisades seda ei jahutaks ja riisiroog saaks ikkagi valmis normaalse ajaga (kulub u 20 minutit), mitte ei peaks tunnikest pliidi ääres seisma. Ja teiseks - tasub siiski üsna palju segada, et risoto oleks kreemjam, kuna nii eraldub tärkliserikkast riisist rohkem tärklist. Samas ära sega kogu aeg - lase ikka risotol küpseda ka - sest liigne segamine jahutab ja pikendab jällegi valmimisaega. 

Kuigi tavapäraselt lisan risotole 1-1,5 dl veini, siis seekord veiniga ei "koonerdanud", vaid pigem just tahtsin sellest saadavaid maitsenüansse lisada. Enamasti kasutan risoto valmistamisel mõnda kergemat valget veini, reeglina just Pinot Grigio marjast valminut. Seda nii soodsa hinna kui ka selle mitte liigselt pealetükkiva maitse tõttu. Seekord oli selleks veiniks pisut ehk tavapärasest pinot gris'st puuviljasem, kerge magusa maitsenüansiga, kuid ikkagi piisavalt happeline Casa Charlize Pinot Grigio. Minu jaoks domineerib selles mõnus rohelise õuna mekk ja kevadiselt kergesse risotosse sobis see igati hästi. Hapet on ka piisavalt, et sidrunimahla risotole eraldi lisada vaja ei ole, aga samas mitte liiga palju. 

Casa Charlize on muideks enim müüdud Itaalia veinide sari Eestis ja seda saab osta nii enamikest poodidest kui ka näiteks siit lehelt või Finewine'i PÄRIS poest, kus on hästi suur valik kvaliteetseid veine, sh palju nn HoReCa (hotellid, restod, catering-firmad) sektori omi, mida tavapoodidest üldse ei saa. Mina soetan vist enam vähem kõik oma veinid (eelkõige just kvaliteetsed vahuveinid - cremant ja cava, sest klassikalisel meetodil valminud mulliveinid on mu lemmikud!) selle poe valiku hulgast. Regasin end püsikliendiks juba mõned aastad tagasi, mis annab kohe 10% soodukat, aga aeg-ajalt on veelgi paremaid pakkumisi ;-)


Vaja läheb:
1 suurem šalottsibul
2 keskmist küüslauguküünt
1-2 sl (oliivi) õli
200 g risotoriisi
u 0,8 l meelepärast kuuma puljongit
200 g sparglit
100 g rivitud kõvemat laagerdunud juustu (Parmesan või mõni selle kodumaine analoog)
30 g võid 
soola vajadusel
värskelt jahvatatud pipart
hakitud peterselli (soovi korral)

Haki sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta poti põhjas õli ja prae madalal kuumusel mõni minut sibulat, kuni see muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk ja prae segades veel paar minutit. Lisa riis ja kuumuta seda segades mõni minut. Vala peale vein, tõsta kuumus keskmiseks ja lase riisil veinis küpseda seni, kuni see on aurustunud. Sega aeg-ajalt.

Kuumuta puljong teises anumas ja jäta see pliidile. Puljongi anuma all võiks olla õrn kuumus nii, et see pidevalt õrnalt mullitades kergelt keeks. Hakka kulbi täie kaupa riisile puljongit lisama. Riis peaks õrnalt podisedes keema ja sega seda vahete-vahel, kuid mitte kogu aeg. Kui puljong on imendunud, lisa järgmine kulbitäis. Kulub kokku u 20 minutit.

Murra sparglitel ära puine alumine ots. Lõika sparglid u 2 cm pikkusteks tükkideks, aseta õisikud eraldi. Kui risoto on u 15 minutit küpsenud, lisa spargelitükid (va õisikud) puljongisse ja lase u 4 minutit selles küpseda. Samal ajal küpseta risoto edasi vähehaaval puljongit lisades. Lisa spargel vahukulbiga risotole ja proovi, kas riis on juba piisavalt pehme. Päris pehmeks ei tohiks see minna, vaid peaks jääma al dente, ehk keskosast veel pisut nö vastupanu osutama. 

Keera kuumus kinni ning sega risoto hulka spargliõisikud ja u 4/5 riivitud juustust. Sega risotosse ka tükeldatud või ja maitsesta vajadusel soolaga (kuna puljong ja juust on niigi soolased, siis mina ei lisa risotosse soola enam juurde). Puista peale ülejäänud juust, jahvata musta pipart ja soovi korral lisa ka hakitud peterselli.


Postitus valmis koostöös Casa Charlize'iga.

Kommentaare ei ole: