teisipäev, 29. juuni 2021

Mahlane kohupiima-purukook kookoshelveste ning rabarberi, marjade või õuntega :)


See ajatu kohupiimakook on olnud mu küpsetusrepertuaaris juba üle 20 aasta. Kuigi enamasti soovin siiski põnevamaid kooke katsetada ja uusi retsepte välja mõelda, siis teen seda vana head kooki ikkagi päris sageli, sest see meeldib alati kõigile ja võtab vähe aega:) Ei ole palju kooke, mille valmistamine oleks nii lihtne ja kiire ning mille võib vabalt ka laste hooleks usaldada;-)

Selle koogi populaarsuse saladus on õhukeses tainas ja ohtras kohupiimatäidises, mis teeb koogi hästi mahlaseks, samuti ideaalses magusa ja hapu tasakaalus, mis on desserdi puhul ülioluline. Kui plaanid aga retseptis mõne osa, nt taina kogust suurendada, siis kindlasti suurenda proportsionaalselt ka teiste komponentide (nt täidise) hulka, sest muidu pole see enam see suus sulav kook, vaid midagi muud. 

Üks suuri boonuseid selle mahlase koogi puhul on seegi, et seda saab pakkuda suuremale seltskonnale. Loomulikult on see ideaalne suviseks aia- või terrassipeoks, samuti näiteks piknikule või matkale kaasa võtmiseks, sest seda on mugav näppude vahelt süüa. Soovitan selle valmis teha eelmisel päeval või hommikul, sest kohupiimakook peaks olema jahtunud ja ideaalis ka paar tunnikest külmkapis tahenenud. Eelmise päeva kook on hommikul kohvi kõrvale ideaalne ;-)

Vana hea retsept on siin, aga olen seda täpsustanud ja täiendanud ning praeguse postituse variant on see, mida olen viimasel ajal teinud. Viimati näiteks mitmepäevasel jaanipäevapeol mitu korda, sest see on  peoperemees Marguse lemmikkook ja külalised nõudsid kordust, kuigi olin esimesel päeval juba kolm (!) plaaditäit küpsetanud :)

Sügisel valmistasin kooki Terevisioonis hapude õunte ja pohladega, kevadel aga ilmus rabarberiga variant sellest koogist siin. Kahjuks Terevisioonis enam eraldi retseptivideosid ei tehta - muidu oleks hea jagada. Aga võin öelda nii palju, et seda kiideti sealgi päris palju ;-)

Peale rabarberi ja hapude õunte sobivad täidisesse ka vaarikad, sõstrad, mustikad ja kirsid, mis võivad olla ka sügavkülmast võetud. Sulatada neid enne ei ole vaja, kuid soovitan enne koogile lisamist segada külmunud marjad läbi 2 sl jahu või 1 sl tärklisega. Värskete marjade puhul seda teha ei ole vaja. 


Purutainas:
240 g võid
300 g nisu- või riisijahu
70 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
150 g (1 pakk) kookoshelbeid

Tükelda või; sega sõelutud jahu suhkrute, soola ja küpsetuspulbriga. Haki noaga, näpi sõrmedega või töötle köögikombainis purutaoliseks tainaks. Sega juurde kookoshelbed.

Täidis:
1 kg (5 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima 
500 g (1 pakk) hapukoort
6 muna
150-200 g suhkrut
400-500 g tükeldatud või õhukesteks viiludeks lõigatud rabaerberit või hapusid õunu või marju 

Sega kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga läbi. 

Laota u 2/3 purutainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, sellele ühtlaselt kohupiim ning peale puista õunatükid või -viilud ja marjad. Kõige peale ülejäänud purutainas nii, ets ee kataks kogu täidise. 

Küoseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit. Lase koogil pärast ahjust võtmist u 15 minutit taheneda ja lõika ruutudeks. Eriti hea just jahtunult või külmalt. Hoia kooki külmas. 

2 kommentaari:

Angela ütles ...

Väga maitsev kook ja lihtne teha. Mul oli küll vist vorm väiksevõitu, kook tuli kõrge, aga küpses kenasti ära natuke kauem. Külmkapi külmalt ideaalne!

Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest, Angela! mul on väga hea meel, et kook meeldis ja ka väiksemas vormis ikkagi läbi küpses. selle küpsetise puhul on tegelikult parim ahjuplaat nagu ka retseptis kirjas, sest koostisosade kogus on suur; väiksemasse vormi (nt 20x30 cm) soovitan teha pigem poole kogusest. ilusat suve jätku! :)