pühapäev, 13. juuni 2021

Mahlane mandli-rabarberikook


Esimesed kodumaised maasikad on juba valmis, aga õnneks on ka rabarberid hetkel väga head, st ei ole veel liigselt puitunud, vaid saab veel noori ja mahlaseid peeneid punase koorega varsi :) Eile keetsin järjekordse potitäie kisselli, aga olen küpsetanud ka lugematu arvu kooke. Üks neist on see suus sulav mandlijahuga rabarberikook, mis on ka lihtne valmistada. Mandlijahu teeb kooki nii mahlasemaks kui ka tervislikumaks, kuna sisaldab erinevalt tavalisest valgest nisujahust meile vajalikke toitaineid. Mandlijahu saab nii poest osta kui ka mandlilaastudest ise kodus köögikombainis jahvatada. 

Tavalise valge suhkru võib koogis asendada ka meelepärase pruuni roosuhkruga. Kui soovid gluteenivaba kooki, sis kasuta nisujahu asemel toortatra- või riisijahu ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit. Pildil olev kook on ikka gluteenivaba, et kõik mu pereliikmed seda süüa saaksid :)

Retseptis kirjas olev "neutraalse maitsega õli" tähendab, et see võiks olla õli, mille maitse ei jää domineerima. Seega ei soovita kasutada oliiviõli, küll aga sobivad ideaalselt näiteks viinamarjaseemne- ja rapsiõli, mida mõlemat on igas poes (st väiksemates) saada. 

Soovitan kevadist rabarberit mitte koorida - punane koor annab koogile ilusa roosa värvuse. Rabarberit tasub koorida suvisel ajal, kui varred hakkavad puisemaks ja jämedamaks muutuma ning koor ei ole enam punane. 

Koogi juurde sobib väga hästi vanillijäätis, -kreem ja -kaste, samuti vahukoore- või toorjuustukreem :) Kuid see küpsetis on igati maitsev ka niisama ilma lisanditeta nautimiseks. 

Rabarberi võid suvel asendada näiteks sõstarde, mustikate või vaarikatega; sügisel aga sobivad ideaaalselt hapud õunad, nt Antonovkad. Alati võid lisada värviks ja maitseks ka peotäie või paar pohli või jõhvikaid. 


Kook: 
300-350 g rabarberit (u 3 keskmist peenemat vart)
2 toasooja muna
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
120 g mandlijahu
80 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
150 g hapukoort
0,5 dl neutraalse maitsega õli 
1-2 sl brändit, konjakit või külma kanget kohvi 

Kate:
1 tl jahvatatud kaneeli
suur peotäis mandlilaaste
1 sl tuhksuhkrut

Lõika rabarber õhukesteks (max 0,5 cm viiludeks). Jämedamad varred lõika enne pikuti pooleks või kolmeks. 

Vahusta mune suhkrutega mõni minut. Sega mandlijahu sõelutud nisujahu ja küpsetuspulbriga. Lisa kuivained munavahule ja sega õrnalt läbi. Sega hulka ka hapukoor ja õli. 

Vala tainas 20-22 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Laota peale rabarber ja suru seda pisut taina sisse. Puista rabarbrile omakorda kaneel ja mandlilaastud. 

Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Küpsemisaeg sõltub alati ahjust (need on väga erinevad) ja vormi suurusest, näiteks 20 cm läbimõõduga vormis kulub ligi 40 minutit, kuid 22 cm läbimõõduga vormis saab vähema ajaga hakkama. 

Lase koogil vormis u 15 minutit taheneda, tõsta seejärel serveerimisalusele ja sõelu peale tuhksuhkrut. 

Kommentaare ei ole: