kolmapäev, 2. detsember 2020

Jõuluhõngulised jõhvika-mandli küpsised valge šokolaadiga


Sel aastal on jõuluaeg küll hoopis teistsugune, aga õnneks vanad head vürtsised, aromaatsed ja maitsvad jõulusöögid, sõbrad ja tuttavad, kodukaunistused, jõulutuled ja -laulud - kõik need asjad on meil vähemalt olemas nagu alati. Nii et tuleb see keeruline aeg kuidagi üle elada, ennast ja oma lähedasi hoida ning rõõmus meel säilitada ja küll jõulud tulevad sama ilusad nagu alati! :)

Kui Sa ei ole eriti suur piparkoogifänn (nagu nt mina), aga vürtsika glögi, külma piima, kuuma tee või kange kohvi kõrvale soovid siiski mõnda maiust nautida, siis need küpsised on just Sulle. Erinevalt piparkookidest on need mahlased, samas mõnusalt nüansirikkad, sest kokku saavad kaerahelbed, šokolaad, pähklid ja jõhvikad. Kes proovib, see juurde soovib :) 

Kindlasti tuleks kasutada tavalisi täistera, mitte kiirkaerahelbeid. Kiirkaerahelbed küpsevad kiiresti ja nendega võivad küpsised liialt kuivad jääda, samas kui tavalised kaerahelbed annavad mõnusalt tekstuuri.

Lisasin tainasse maisteks piparkoogimatseainet, kuid sobib selle asemel või ka sellele lisaks (kui on soov saada vürtsikamaid küpsiseid) jahvatatud kaneel, ingver ja peenestatud kardemon. Kuid võid ka vürtside asemel lisada 1-2 sl vanillisuhkrut või 1 tl vanilliekstrakti. 

Kui sulle meeldivad paksemad, pehmemad ja tihkemad küpsised (nagu mulle), siis kindlasti aseta tainas pärast valmimist külmkappi. Isegi pool tundi kümas seismist teeb juba tekstuuri nätskemaks ja küpsised ei vaju ahjus nii laiali, kuid eriti hea, kui tainas saab üleöö külmkapis nö puhata. 

Eriti mugav on tainapalle teha jäätisekulbiga. 

Gluteenivabade jahude asemel võid kasutada ka nisujahu. Sel juhul ei ole küpsetuspulbrit vaja lisada. 


Vaja läheb:
230 g toasooja võid 
200 g suhkrut (pool suhkru kogusest võib olla pruun, nt hele muscovado)
2 toasooja muna
1 tl soodat
250 g riisi- ja maisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 tl piparkoogimaitseainet
120 g täistera kaerahelbeid
1 sl konjakit, brändit või rummi 
100-150 g kuivatatud jõhvikaid
100-150 g valget šokolaadi
100 g röstitud sarapuupähkleid või mandleid

Tükelda või ja vahusta suhkruga ühtlaseks vahuks (kulub 3-4 minutit). Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Lahusta sooda 1-2 sl kuumas vees ja sega võivahu hulka.

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja piparkoogimaitseainega. Sega jahusegu kahes osas võivahu hulka, seejärel lisa kaerahelbed, alkohol ja jõhvikad ning tükeldatud šokolaad ja mandlid. 

Kata tainakauss toidukilega ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi. 

Tee tainast ühesuurused pallikesed ja aseta need 4-5 cm vahega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit kuni küpsised on kuldpruunid. Lase ahjust võetud küpsistel u 5 minutit pannil taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Taina kogusest saab kaks ahjuplaaditäit küpsiseid, küpseta need ükshaaval.

Jahtunud küpsiseid hoia õhukindlalt suletud anumas toatemperatuuril. Säilivad umbes nädala. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

      2 kommentaari:

      Laura ütles ...
      Autor on selle kommentaari eemaldanud.
      Laura ütles ...
      Autor on selle kommentaari eemaldanud.