teisipäev, 9. märts 2021

Mahlane jõhvika-šokolaadikeeks


Selle keeksi tegin küll jõuludeks, et pakkuda alternatiivi neile, kes ei armasta klassikalisi ohtrate kuivatatud puuviljadega küpsetisi, kuid loomulikult sobib see igal ajal maiustamiseks. Kuna ma aga eile õhtul sain oma elukaaslaselt vastuseks küsimusele, millist magusat asja ta sooviks (küsimus, mida ma esitan üliharva, sest ma alati tean ise, mida on "vaja" teha):D, et tahaks "valge šokolaadiga keeksi", siis tundus just see keeks olevat täpselt see õige asi, mida hetkel teha :) Jõuludest on veel isegi kuivatatud jõhvikaid järel, puuduoleva osa asendasin kuivatatud aprikoosidega (need tükeldasin enne kohvi-konjaki segu sisse panekut). 

Koduseks söömiseks teen alati gluteenivaba keeksi ja seekord kasutasin lisaks maisijahule ka mandlijahu ja riisijahu jätsin üldse välja. Kui kasutad nisujahu, siis piisab 1 tl küpsetuspulbrist. 

Jõhvikad võid juba eelmisel päeval likku panna. Kui soovid, asenda need mõne teise meelepärase kuivatatud marja või puuviljaga. 

Vaja läheb:
100 g kuivatatud jõhvikaid
3 sl kanget alkoholi (nt konjakit) või külma kohvi
200 g riisi- ja maisijahu segu (aga võid osa ka mandlijahuga asendada)
0,5 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
130 g toasooja võid
120 g suhkrut
2 suurt toasooja muna
1 dl toasooja keefiri
100 g valget šokolaadi

Aseta jõhvikad kaussi, vala peale kohv või alkohol, sega läbi ja lase vährmalt tunnikene seista. Aeg-ajalt võid jõhvikaid segada, et need oleks ikka ühtlaselt vedelikuga kaetud.

Sega sõelutud jahu sooda, küpsetuspulbri, vanillisuhkru ja soolaga. Aseta tükeldatud või kaussi ja vahusta suhkruga heledeks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Lisa edasi vahustades keefir ja siis jahusegu. Sega hulka jõhvikad koos vedelikuga ja tükeldatud valge šokolaad.

Tõsta tainas ettevalmistatud (võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhjas küpsetuspabeririba) keeksivormi, silu pind ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 45-60 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase keeksil vormis jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele. Sõelu peale tuhksuhkrut.


Retsept ilmus detsembris siin

Kommentaare ei ole: