esmaspäev, 29. märts 2021

Marmelaadi-aprikoosi pasha


Kui soov on kevadpühade ajal traditsioonilist kohupiimamaiust teha, siis see siin on üks tõeline pasha - rikkalik ja rammus:) Pasha peab küll pikalt külmikus seisma ja nõrguma, kuid see-eest kulub selle valmistamiseks vaid u pool tunnikest. 

Kuna kogu (üleliigne) vedelik kohupiimast nõrgub välja, on just hapu- ja vahukoor ning või väga olulised andmaks rasvasust, et pasha liigselt kuiv ei jääks. Seega ära vähenda nende kogust ega asenda mõne vähem rasvase või nn "taljesõbralikuma" variandiga, sest siis jääb see kohupiimamaius kuiv ja pudisev ning - kui nüüd aus olla - lihtsalt ei kõlba süüa. Sellist asja nagu lahja pasha ei ole olemas - õige lihavõttepühade kohupiimaroog on rammus, rikkalik ja mahlane ning viib keele alla! 

Teine põhjus korralikku pashat eelistada on selle algupära. Vanasti tähistasid kevad- ehk paasapühad pika paastuaja lõppu, seega olid just rasvased piimatooted, munad, liharoad jmt toidud, millest paastuajal hoiduti, jälle lubatud ja väga hinnas. Muide, selle tõttu söödi varasemalt ka palju rohkem kala, kui praegu, sest erinevalt lihast oli kala paastuajal lubatud:)

Siin blogis leiab veel kaks erinevat (kuumutatud ja kuumutamata) klassikalist pasha't, samuti ühe metspähklite ja šokolaadiga pasha. Soovitan proovida erinevaid variante, et leida just endale meelepärane. 

Neile aga, kes pashat ei armasta, aga samas sooviksid kevadpühade puhul valmistada midagi mõnusat kohupiimast, on blogis terve hulk kohupiimaga retsepte, sest see piimatoode on üks mu suuri lemmikuid. Armastan kohupiimast küpsetisi (eriti muidugi tuuletaskuid, kuigi need on hullult head ka vanillikreemiga, ja kohupiimakorpe), samuti igasuguseid muid maiusi nagu nt sõrnikud

Lisaks on blogis mitu erinevat kohupiimavormi:






Sel reedel ilmub Nädalalõpuleht LP-s mu viimase aja suurim lemmik - martsipaniga kohupiimavorm mustikakisselliga:) Lisaks üks mahlane porgandikook ja kohupiimaga Kirju Koer ;-)


NB! Tavalise koduse sõela jaoks on seda pisut suur kogus - vaja läheb natukene suuremat sõela või spetsiaalset puidust pasha-vormi.

Aprikooside asmel võid loomulikult kasutada ka kuivatatud jõhvikaid või kirsse või hoopis rosinaid. Kui kuubikute asemel on sul kodus suuremad marmelaadikommid, siis haki need väiksemateks tükkideks. 

Vaja läheb:
100 g kuivatatud aprikoose
2-3 sl konjakit või brändit või kohvi
3 muna
5 sl suhkrut
600 g (3 pakki) vanillimaitsega kohupiima (võib olla ka rosinatega)
2 dl (1 pakk) vahukoort
1 sl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
130 g võid
1 apelsini peenelt riivitud koor
150 g (1 pakk) marmelaadikuubikuid
peotäis pistaatsiapähkleid soovi korral

Haki aprikoosid väikesteks tükkideks ja aseta vähemalt tunniks alkoholi või kohvi sisse. Sega aeg-ajalt, et puuviljad oleksid ühtlaselt vedelikuga kaetud.

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks ja sulata või. Sega kohupiim vahukoore, vanillisuhkuru ja soolaga läbi. Seejärel sega hulka munavaht ja pisut jahtunud sulatatud või. 

Aseta kauss kohupiimamassiga poti, milles on kuum vesi, kohale ehk veevannile ning kuumuta, segades u 15 minutit. Võid seda teha ka paksupõhjalises potis, kuid siis peaks kuumus olema madalam. 

Sega hulka peenelt riivitud apelsinikoor, hakitud aprikoosid (koos alkoholi või kohviga, kui seda veel on) ja pool marmelaadikommidest. 

Vala mass sõelale, mis on marliga mitmekordselt vooderdatud, tõsta marli ääred üle pasha ja selle peale taldrik koos raskusega (nt moosipurk). Aseta sõel suure kausi kohale ning tõsta külmkappi ööpäevaks seisma. 

Serveerimiseks kummuta pasha taldrikule, eemalda marli ning kaunista ülejäänud marmelaadi ja soovi korral ka hakitud pähklitega. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin.

Kommentaare ei ole: