neljapäev, 25. märts 2021

Marineeritud lõhe ja täisterariisiga salat


See on üks lihtne, aga maitserikas ja minu jaoks hästi tervislik argiõhtuks sobiv roog, mis valmib vähem kui poole tunniga. Kogus on päris suur, nii et kui on vaid kaheliikmeline pere, siis saab kohe mitu söögikorda kõhu täis :) Selles roas on minu jaoks toitainete tasakaal ideaalselt paigas - olemas on nii nn head rasvad (lõhe, avokaado, oliiviõli) ja valgud kui ka nn aeglased süsivesikud (täisterariis), samuti erinevad vitamiinid, mineraal- ja kiudained. 

Salati rikastamise võimalused on piiritud:) Võib lisada peenelt viilutatud punast sibulat, oliive, kikerherneid, võiube, värsket või marineeritud kurki, paprikat. Mida rohkem aedvilja ja mida rikkalikum salat, seda parem. Lisandiks sobivad veel keedetud või pošeeritud munad, samuti fetajuust.

Minu seekordseks avastuseks on Risella täistera kiirkeeduriis, mis tänu eelnevale aurutamisele saab valmis 10 minutiga. Kasutan alati täisterariisi, enamasti pruuni või punast, sest see on toitainerikas, sisaldades kiudaineid jm kasulikku (mineraale ja vitamiine). Tavaliselt jõuan riisi keemise ajal valmis teha nii lõhe kui ka kastme ja ülejäänud salati, aga selle riisiga läheb nii kiirelt, et jääb aega üle isegi riisi jahtumiseks, mis sellist tüüpi salati puhul on hea.


Kastme tegin Kreekast pärit kuulsa kurgi-jogurtikastme tzatziki ainetel. Tzatziki kastet valmistatakse tegelikult algupäraselt värske kurgiga, kuid mina kasutasin seekord marineeritud kurki. Kui kasutad siiski värsket kurki, siis see oleks vaja riivida ja sellest tuleks kindlati vesi välja pigistada enne, kui kastmele lisada. 

Spargli soovitan valida võimalikult peenevarrelise. Need on mahlasemad ja pehmemad ning küpsevad kiiremini ega ole puised.

Teisel päeval soovitan ma riisi pannil munaga praadida. Pannile võib lisada sparglit ja kirsstomateid (tomatit tasub muide süüa just kumutatuna, sest siis omastame sellest oluliselt rohkem toitaineid). Lõhet ma ei kuumuta tavaliselt, sest ei taha seda üle küpsetada, vaid lisan seda külmalt toidu juurde või panen üldse koos värske kraamiga (salat, tomat, kursk, avokaado, idud) leiva peale. Külmad eelmise päeva kala, kana jm liha on minu arvates ülihead leivakatted :)

Lõhe marinaad:
1 keskmine lõhefilee (u 1 kg +/- 100-200 g)
3 sl oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
1 tl (suitsu)paprikapulbrit
1 tl tšillihelbeid
1 tl kuivatatud punet (võid kasutada selle asemel ka paar sl hakitud värsket punet)
2-4 peenelt hakitud küüslauguküünt
2-3 sl sidrunimahla
1 sl vedelat mett
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Tõmba kala keskosast luud välja ja lõika filee u 5 cm laiusteks viiludeks. Aseta alusele või ahjuvormi nahk allpool. Sega marinaadiained omavahel ja hõõru segu kalafileedele. Vala ülejäänud marinaad kala peale ja jäta toatemperatuurile pooleks tunniks seisma, kui aega on. Kui ei ole, siis küpseta lõhe kohe. Kala on õrna sidekoega ja maisted imbuvad sellesse kiirelt. 


Kõige mugavam on kala ahjus küpsetada, näiteks 200 kraadi juures (kui kasutad pöördõhu režiimi, siis 180 kraadi) kulub 10-15 minutit sõltuvalt kalafilee paksusest. Pigem küpsetada vähem ja jätta kala seest veel õrnalt tooreks, aga kindlasti ei tohiks üle küpsetada, sest see teeb kala kuivaks ja tuimaks. 

Võid ka kala (grill)pannil praadida. Selleks kuumuta (grill)pann ja aseta sellele lõhetükid nahk allpool. Prae või grilli 4-5 minutit, seejärel pööra ümber ja prae teiselt poolt ka paar minutit kuni kala on enam-vähem läbi küpsenud. 
200 g sparglit
200 g kirsstomateid
1-2 avokaadot (soovi korral)
meelepärast maitserohelist (basiilikut, tüümiani, tilli, murulauku vms)
värskelt jahvatatud musta pipart

Salati jaoks keeda riis ja lase veidi jahtuda.

Spargli soovitan koos tomatitega lõhe juurde ahju küpsema panna, aga kui kala praed, siis küpseta seda samal (grill)pannil kus kala. Peente varte jaoks kulub u 5 minutit, sest need võiksid jääda krõmpsusks. Kindlasti murra neil enne küpsetamist ära kõvad otsad. Kui küpsetad sparglit ahjuvormis, siis lihtsalt lisa need vormi kala peale siis, kui kala on 5 minutit küpsenud. Piserda sparglit enne küpsetamist või praadimist kergelt õliga. 


Kui sa kirsstomateid ahjus ei küpseta, siis lõika need pooleks või neljaks. Haki maitseroheline, tüümiani puhul eemalda lehed varte küljest. Avokaado lõika pooleks, võta kivi välja ja eemalda lusikaga viljaliha. 

Salati saab serveerida nii, et kõik komponendid on eraldi anumas ja igaüks saab endale meelepärase koguse neid tõsta. Samuti saab riisi aedviljade ja maitserohelisega läbi segada (sel juhul lõika sparglivarred kaheks või kolmeks) ja asetada see kas kaussi või kandikule. Lõhe saad serveerida salati kõrvale või asetada kandikule salati peale. Peale jahvata musta pipart. 

Kaste:
1 peeneks hakitud keskmine marineeritud kurk
200 g maitsestamata Kreeka jogurtit või hapukoort
1 sl sidrunimahla
peotäis värsket hakitud tilli
2 peenelt hakitud küüslauguküünt
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Aseta kõik kastme ained kaussi ja sega õrnalt ühtlaseks. Kaste serveeri eraldi kausis salati juurde. 


Postitus sündis koostöös Risellaga

Kommentaare ei ole: