reede, 5. märts 2021

Vaarika-kohupiimakook


See kohupiima ja vaarikatega šokolaadipõhjal kook sobib nii eelolevateks kevadpühadeks (lihavõtete ajal on ju just kohupiimaga toidud popid ja asjakohased) kui ka naistepäevaks. Lisaks hea võimalus neile, kes muidu sügavkülma tühjendamisega hätta jäävad - ilusti saab ära kasutada külmutatud marju. Värskeid vaarikaid tasub praegusel ajal vaid koogi kaunistamiseks kasutada, sest täidise jaoks sobivad sügavkülmast võetud ja üles sulatatud marjad suurepäraselt. 

Mulle endale see lihtne kook meeldib, sest siin on sees kolm mu suurt lemmikut - vaarikad, kondenspiim ja kohupiim. See maius ei ole liigselt magus, vaid parajalt hapukas, millele tummine šokolaadipõhi veel omakorda mõnusa maitsenüansi lisab. Igal juhul soovitan kooki neilegi, kes pole suuremad magusasõbrad, ja pean mainina, et minu jaoks on koogi ainus miinus see, et saab liiga kiirelt otsa ;-) Selliste mahedate ja mahlaste kookide puhul lihtsalt küsivad mnu kogemuse kohaselt vähemalt teise tüki ka need, keda koogid muidu külmaks jätavad või kelle lemmikute hulka need üldse ei kuulu. 

Kui ei soovi šokolaadist põhja küpsetada, siis tee see küpsistest (purusta need ja sega sulavõiga). Nii valmib kook kohe eriti lihtsalt ja kiirelt. Sobivad nii tumedad šokolaadi- kui ka heledad kondenspiima-, vanilli- ja karamellimaitselised küpsised. 

Põhi:
30 g võid
100 g tumedat šokolaadi
4 sl pruuni suhkrut (nt hele v tume muscovado v fariinsuhkur)
1 muna
60 g riisijahu
60 g mandlijahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Tükelda või ja šokolaad, aseta koos kausiga vesivannile ja lase sulada. Lisa suhkur, sega ühtlaseks ja lase  paar minutit jahtuda. Sega hulka muna, seejärel omavahel segatud kuivained. 

Suru tainas (vajadusel tee seda jahu kätele puistates) 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse koogivormi, mille põhjas on küpsetuspaber. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 15 minutit. Võta vorm ahjust, lase jahtuda ning valmista seejärel täidis. 

Täidis:
8 želatiinilehte
400 g vaarikaid
400 g (1 purk) suhkruga kondenspiima
400 g (2 pakki) maitsestamata kohupiima

Kaunistamiseks:
vaarikaid
šokolaadi

Aseta želatiinilehed viieks minutiks külma vette. Pigista seejärel kuivaks.

Püreesta vaarikad (kui kasutad külmutatud marju, siis sulata need enne) köögikombainis või saumikseriga ja sega läbi kondenspiimaga. Soojenda kastrulis 1-2 dl vaarikasegu ja lahusta selles želatiinilehed. Vala segu  kastrulist peene joana ülejäänud vaarika-kondenspiimamassi sisse samal ajal korralikult segades (võid kasutada visplit). Viimasena sega hulka kohupiim. 

Vala vaarika-kohupiimamass vormi koogipõhjale ja hoia vähemalt 4 h külmkapis. Serveerimisel puista peale veel marju ja tõmba noaga šokolaadilaaste.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: