teisipäev, 2. märts 2021

Lillkapsa-läätse karri


Taimsed toidud tõusevad üha enam hinda:) Ühest küljest on aed-, puu-, kaun- ja teraviljad ning marjad, pähklid ja seemned toitainerikkad ning meile väga kasulikud, teisest küljest aga on need reeglina keskkonnasõbralikud. Loomulikult ei käi viimane väide retseptis oleva kookoskoore jm eksootiliste koostisainete kohta, kuid üldiselt peetakse taimset toitu väiksema keskkonnaalase jalajäljega olevaks kui loomset. Tarbin küll endiselt ka liha ja kala, samuti piimatooteid, kuid üritan aina enam oma menüüsse maitsvaid köögivilju jmt taimset lisada ning loomse osakaalu kasvõi väikeste sammude haaval vähendada.

Kuigi ma ei teinud seegi kord aasta alguses veeganuari (vegan+jaanuar), siis ma vähemalt kirjutasin sellest ;-) :D ja tarbisin aasta esimesel kuul kohe eriti palju kasulikku kiudainerikast taimset toitu:) See lillkapsa ja läätsedega toekas karri on üks suurepärane näide sellest, kuidas toitva, toeka ja soojendava roa saab ilma kübetki loomset toorainet kasutamata:) Ja muidugi - see maitseb ka hästi;-) Boonusena on kogu selle aromaatse ja toitainerikka taimse roa valmistamiseks vaja vaid ühte suurt panni. 

Seda, et igal toidukorral ei ole tingimata vaja liha süüa, räägib ka Elisabet Reinsalu sellel reedel ilmuvas Nädalalõpuleht LP-s. Kusjuures loo juures on Elisabeti üliahvatlev läätsepada, mida ise samuti esimesel võimalusel valmistada tahan. Ja nagu juba täna selgus, ma ei ole toimetuses ainus, kes seda vürtsikat taimset läätserooga kodus teha plaanib :)

Toekama roa soovijad võivad nautida karrit krõbeda koorikuga saia, naani või lameleivaga. Võib kasutada ka sügavkülmutatud lillkapsast. Kui soovid vürtsikamat karrit, lisa kindlasti tšillihelbeid; kui mahedamat, siis jäta need välja. 

Kookoskoort lisa vastavalt sellele, kui kreemjat karrit soovid. Pool pakki on täitsa ok, aga samas saab  veelgi tummisema ja rammusama roa, kui segada karri sisse terve pakitäis kookoskoort.

Vaja läheb:
1 suurem sibul
5 keskmist küüslauguküünt
2 keskmist porgandit
250 g (1 pakk) kirsstomateid
1 väiksem lillkapsas (u 300 g)
2-3 sl õli või selitatud võid praadimiseks
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl (suitsu)paprikapulbrit
1 tl jahvatatud koriandrit
0,5 tl tšillihelbeid (soovi korral)
2 sl tomatipastat
7 dl aedviljapuljongit
150 g punaseid läätsesid
1-2,5 dl kookoskoort
värsket koriandrit (soovi korral)

Haki sibul ja küüslauk peeneks, lõika tomat kas õhukesteks viiludeks või väikesteks tükkideks. Lõika tomatid pooleks võ neljaks ja lillkapsas väikesteks õisikuteks.

Kuumuta pannil õli või selitatud või ja prae selles madalal kuumusel sibulat ja porgandit u 10 minutit kuni sibul on klaasjas. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel mõni minut. Seejärel aseta pannile vürtsid ja tomatipasta ning prae vajadusel segades veel 2 minutit. 

Lisa pannile tomatid ja lillkapsas ning prae veel paar minutit. Vala juurde puljong ja läätsed, aseta pannile kaas ning lase madalal tulel küpseda kuni läätsed ja lillkapsas on pehmed (kulub u 15 minutit). Sega hulka kookoskoor ja puista soovi korral peale (ohtralt) koriandrit. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

2 kommentaari:

Mari-Liis Teppo ütles ...

See on üks parimaid toite, mida elus söönud olen!

Silja Luide ütles ...

oooooo, kui tore! tõesti hea meel seda kuulda! aitäh, Mari-Liis!