neljapäev, 8. juuni 2023

Kergelt vürtsikas aedviljarikas kalahautis



Millegipärast tundub just neljapäev olevat endiselt see õige päev, mil jagada retsepte kala jt mereandidega:) Aga harjumuse jõud on teatavasti ju suur, nagu isegi vanarahvas teadis ;-) ja traditsioonidel on märkimisväärne mõju (vähemalt toidu osas olen ma konsrvatiivne) :)

See köögiviljarikas kalaroog on kerge valmistada, nii et sobib igati hästi argiõhtukski, kuid vabalt võid ka nädalavahetusel selle ette võtta, sest nt valge (mulli)vein passib selle juurde surepäraselt. Kuna roast jätkub kuni kuuele inimesel, on see igati sobiv ka külalistele pakkumiseks. 

Selle toidu valmistamiseks tasub võtta suurem kõrge äärega pann, millel on ka kaas olemas. Aromaatset kalarooga saab nii sügavkülmutada kui ka karpides tööle kaasa võtta.

Tomatikastme puhul tasub alati lisada suhkrut, et happesust tasakaalustada. On väga palju soolaseid toitusid, kuhu suhkrut tuleb tingimata lisada, et selle maitse täiustuks, ja see on kindlasti üks neist:) 

Vaja läheb:
1 keskmine sibul
2 varssellerit
4 küüslauguküünt
1 tšillipipar
2 paprikat
õli või selitatud võid praadimiseks
2 x 400 g purk purustatud tomateid
3 dl puljongit
1 sl suhkrut
400 g purk punaseid ube
peotäis lehtpeterselli
500 g kalafileed
soola (vajadusel)
värsket koriandrit (soovi korral) või lehtpeterselli
lisandiks keedetud riisi, makarone, kartuleid või kinoad

Haki sibul, küüslauk ja tšilli peeneks; lõika varsseller viiludeks ja tükelda paprika. Kuumuta pannil rasvaine ning prae selles sibulat ja varssellerit madalal kuumusel u 10 minutit aeg-ajalt segades, kuni sibul on klaasjas. Lisa küüslauk ja tšilli ning prae veel mõni minutit. 

Vala pannile purustatud tomatid ja puljong, seejärel lisa paprikatükid ja suhkur. Aseta pannile kaas ja lase 10 minutit madalal tulel küpseda. Võta kaas pannilt ja lase veel 20 minutit õrnalt podisedes keeda 

Nõruta oad sõelal ja loputa korralikult külma vee all. Haki petersell ja lõika kala 1-2 cm tükkideks. Lisa oad, kala ja petersell pannile, sega läbi ja lase kaane all veel 5-10 minutit madalal kuumusel keeda, kuni kala on läbi küpsenud. Maitse toitu ja kui vaja, siis lsia soola. 

Serveermisel puista soovi korral peale värsket koriandrit, samuti võid hakkida veel peterselli. Lisandiks sobivad nii riis, pasta, kinoa ja kartulid kui ka võib seda niisama koos krõbeda koorikuga saiaga nautida. 

Kommentaare ei ole: