esmaspäev, 26. juuni 2023

Suvine kohupiima-juustukook marineeritud maasikatega


Mõnusalt pikad jaanipühad on selleks korraks läbi ja kaua-oodatud maasikaaeg kätte jõudnud :) Aastate jooksul on blogisse kogunenud suur hulk maasikatega retsepte, kusjuures omajagu neist on soolased ;-) Aga loomulikult tuleb maasikatega toitusid juurde ja otsa teen sel hooajal lahti selle maheda kohupiima-juustukoogiga. Kreemjas vanilline juustukook koos apelsinimekiga maasikatega on igati mõnus suvine maius. Kohupiim teeb kooki kergemaks ja mahedamaks; marineeritud marjad aga annavad särtsu kõvasti juurde. 

Serveerimiseks peaks juustukook olema külm, seega tasub see eelmisel päeval valmis teha. Kui juustukook aeglaselt jahutada ega ole järske temperatuurimuutusi, siis ei teki selle sisse pragusid, mistõttu tasub koogil lasta kõigepealt ahjus jahtuda.

Loomulikult ei ole vajadust maasikaid marineerida, kui sa seda teha ei soovi. Kasuta sel juhul lihtsalt värskeid küpseid (kodumaiseid) maasikaid ja ära nendega koonerda ;-)


Põhi:
200 g küpsiseid (näiteks digestiiv-, šokolaadi-, vanilli- vmt)
80 g sulatatud võid

Purusta küpsised kas köögikombainis, pudrunuiaga või muul viisil (näiteks Jamie Oliver paneb need köögiräti sisse ja tambib seda rätti vastu köögi töötasapinda), sega läbi sulatatud võiga ja suru ühtlase kihina 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga või võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
300 g vanillimaitselist või rosinatega kohupiimapastat
3 suurt muna
1 sl vanillisuhkrut
100 g suhkrut
1 sl maisitärklist
peotäis mandlilaaste (soovi korral)

Sega täidise ained (va mandlilaastud) visplit kasutades omavahel ühtlaseks. Vala täidis vormi, puista soovi korral peale mandlilaastud ja küpseta 160-kraadises ahjus u 50 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdiseb. 

Keera ahi kinni, tee ahjuuks praokile (jäta nt pajakinnas ukse vahele) ja lase koogil ahjus jahtuda. Täielikult jahtunud kook aseta enne söömist vähemalt mõneks tunniks (veel parem üleöö) külmkappi. 

Marineeritud maasikad:
400 g maasikaid
1 apelsini peenelt riivitud koor
2 sl tsitruslikööri
2 sl vedelat mett

Lõika maasikad pooleks või neljaks. Sega ülejäänud ained omavahel, lisa maasikad ja sega õrnalt läbi. Aseta kuni serveerimiseni külmkappi. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: