neljapäev, 28. detsember 2023

Pehme sealiha maisterikka hapukapsaga


Tõeliselt mahlane ja maitserikas liha ning eriliselt mõnusa mekiga hapukapsas on ideaalne jõulu- ja talvetoit, eriti koos keedetud kartuli ja kange kodumaise sinepiga. Hea lihtne variant juhul, kui kokkamiseks pole aega, sest see on selline roog, mis ennast ise küpsetab. Alguses kulub küll kümmekond minutit, et liha läbi praadida ja kõik vajalik potti lisada, kuid ülejäänud töö teeb ära ahi. Sel ajal saad muude ettevalmistustega tegeleda või kasvõi korra jalad seinale panna ja hinge tõmmata.

Poodidest on võinalik osta ka juba viilutatud kaelakarbonaadi. Millegipärast viimasel ajal on palju raskem leida suurt korralikku praetükki, kuid viilutatud kujul on olemas peaaegu kõiki erinevaid lihatükke ka väiksemates poodides. Kaelakarbonaad sobib selle toidu jaoks hästi, sest sellel on ka veidi rasva, mis küpsedes sulab ja hapukapsale maitset lisab. 

Hapukapsaste vahele võid pista ka loorberilehe või hoopis lihale seltsiks rosmariinioksakese. Samuti võid lisada kapsa hulka mõnda kuivatatud puuvilja või marja (jõhvikaid, kirsse, aprikoose või ploome). 

Hapukapsa küpsetamiseks sobib hästi kerge magusa noodiga vein, näiteks mõni "Riesling", kuid võid ka dessertveini kasutada. Sel juhul lihtsalt lisa seda 1 dl ja õunamahla kogus suurenda 4 dl-ni. Mee puhul aga võid sel juhul piirduda ühe kuhjaga supilusika täiega. 

Vaja läheb:
800 g - 1 kg sea kaelakarbonaadi
õli praadimiseks
soola, (värskelt jahvatatud) pipart
2 dl valget või roosat veini, õunasiidrit või heledat õlut
3 dl kodust õunamahla
2 sl (kuhjaga) mett
1 kg toorest hapukapsast (nt porgandiga)

Lõika lihast 1-1,5 cm jämedused viilud. Kuumuta ahjupoti põhjas õli ja prae selles korraga 1-2 lihatükki. Samal ajal ära rohkem prae, sest muidu need pruunistumise asemel hauduvad. Lihalõikude vahele peaks jääma kindlasti paar sentimeetrit vahet. Piisab, kui kummaltki poolelt 2-3 minutit praadida, liha ei pea olema tugevalt pruunistunud. Maitsesta soola ja pipraga ning jäta liha eraldi taldrikule ootama.

Vala potti meelepärane alkohol ja lase mõni minut keeda. Samal ajal lükka spaatliga praadimisjäägid jt pruunistunud kohad poti küljest lahti. Lisa õunamahl ja lase ka sel korraks keema tõusta, seejärel lisa mesi ja sega ühtlaseks. 

Keera kuumus kinni ja aseta potti vedeliku sisse lihalõigud. Liha võiks enam-vähem olla kaetud vedelikuga. Kalla ka lihast välja valgunud mahlad potti. Laota peale hapukapsas ja aseta potile kaas. Teine variant on asetada liha ja hapukapsas potti nii, et kolmandik kapsast põhja, seejärel pool lihast, siis teine kolmandik kapsast, teine pool lihast ja kõige peale viimane kolmandik kapsast. Kumb variant parem on, ei oskagi öelda, sest mõlemal juhul on tulemuseks maitserikas roog ja kahvliga murtav liha. 

Küpseta 200-kraadises ahjus 1 h, keera ahju kuumus kinni ja lase kinnises ahjus potil veel 30-60 minutit seista. Paku koos keedetud kartulite ja kange kodumaise (Põltsamaa) sinepiga. Puista soovi korral peale peotäis pohli, jõhvikaid või pihlakaid. Kõrvale sobib eriti hästi sama alkohol (vein, siider või õlu), mida toidu sees kasutasid. 

Kommentaare ei ole: