reede, 22. detsember 2023

Piparkoogipõhjal karamelline juustu-kohupiimakook


Jõululaupäev on ülehomme, nii et viimane aeg veel üks kergemat sorti (valmistamise mõttes kerge, kindlasti mitte kalorsuse osas ;-)) maisteküllase koogi retsept blogisse lisada. See on üks jõulupühadeks ideaalselt sobilik kook, sest kokku saavad vürtsikad piparkoogid ning karamelline kohupiima-juustukook, millele erk vaarikakaste vajalikku särtsu ja hapuka maitsenüansi lisab. 

Vaarikate asemel sobivad kastmeks suurepäraselt ka pohlad ja jõhvikad :)

Soovin kõigile imelist pühadeaega kallite inimeste ja hõrkude roogade seltsis! Ja mis peamine - püsige terved! :)


Põhi:
180-200 g piparkooke või karamellimaitselisi küpsiseid 
70 g võid 

Purusta küpsised, sega sulatatud võiga ühtlaseks ning suru 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi. 

Täidis:
300 g toasooja toorjuustu
300 g toasooja maitsestamata kohupiimapastat
300 g toasooja karamellist kondenspiima (u 3 h keedetud kondenspiima) 
3 toasooja muna
1 sl maisitärklist

Sega vispli abil või vahusta mikseriga toasoe toorjuust kohupiimapasta ja karamellise kondenspiimaga ühtlaseks kreemiks, lisa ükshaaval munad ja viimasena maisitärklis. Kondenspiim võib jääda ka veidi tükiline täidises, sellest pole midagi :)

Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures u 60 minutit, kuni täidis on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdiseb kergelt. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega ahju seisma, kuni see on täielikult jahtunud. Seejärel hoia kooki üleöö külmas. 

Serveerida võid koos värskete marjadega (nt vaarikad) või teha kõrvale hoopis marjadest kastme.

Marjakaste:
300 g vaarikaid
70 g moosisuhkrut

Aseta marjad koos paari supilusikatäie veega potti ja keeda tasasel tulel 5-10 minutit, kuni need hakkavad katki minema ja pehmeks muutuma. Püreesta saumikseriga või köögikombainis, aseta pott tagasi pliidile, lisa suhkur ja lase tasasel tulel, aeg-ajalt segades, tasasel tulel keeda u 10 minutit, kuni keedis pisut pakseneb. 

Lase moosil u 10 minutit potis seista, vala kaussi ja lase täielikult jahtuda. Aseta kausile toidukile või vala kaste õhukindlalt suletavasse anumasse ning hoia külmkapis. Serveeri koos koogiga - kas laota see koogile või aseta anumaga koogi kõrvale, et igaüks saab oma maitsele vastavalt seda doseeerida. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus 

Kommentaare ei ole: