pühapäev, 31. detsember 2023

Pidulik verivorsti pärg




Ongi üks aasta jälle läbi :) Loetud tunnid veel ja 2024 võib alata! Usun, et tuleb hästi tore ja rõõmurohke aasta ning soovin seda sama loomulikult kõigile teile ka! 

Ma ei ole kunagi olnud suurem asi kokkuvõtete tegija ega ka uueks aastaks lubaduste andja, eesmärkide seadja või muudmoodi eeldanud, et numbri vahetus ka midagi reaalselt muudab. Eks inimesed on erinevad - mõni lihtsalt kulgeb (nagu mina), mõnel on iga väiksemgi samm detailselt läbi mõeldud ja ette planeeritud. Ja erinevus ongi tore! Loodan, et kõigil meil on uuel aastal inimeste omapära veelgi rohkem võimalik hinnata ja väärtustada, sest need meid ka rikastavad. Kui igav see eluke oleks, kui me kõik sarnased oleksime?!? ;-)

Kui aga verivorstist on isu täis söödud, soovitan teha sellest hoopis üks krõbeda tainaga maitserikas pärg, mis sobib nii pidulikule aastavahetuse lauale suupisteks kui ka eelroaks. Mina olen selle juurde pakkunud (ploomi)tšatnit, pohlamoosi ja pihlakaželeed. Ma ei ole kunagi olnud suur verivorstisõber, kuigi vahel ikka mõne peene verivorsti nahka pistan, kuid sellise piruka kujul söön verivorstigi suurima heameelega :) Seepärast on see ka juba kolmas verivorstipirukas mul blogis - olen seda teinud nii pärmitaina ja hapukapsaga kui ka  lehttaina ja Kreeka pähklitega. Ja loomulikult on need kõik maitsvad ;-)

Soovin lõbusat ja hästi maitserikast aastalõppu kõigile!

Vaja läheb:
400 g pärmi-lehttainast
300 g verivorsti
1 väiksem või keskmine punane sibul
peotäis tüümiani- või hakitud rosmariinilehti (soovi korral)
30 g riivsaia
2 muna
musta pipart
2 sl pohlamoosi (soovi korral)
kaunistamiseks tüümiani- ja rosmariinioksi, loorberilehti

Kui kasutad sügavkülmutatud tainast, siis võta see u 3 tundi enne küpsetamist külmkappi sulama. 

Võta verivorsti sisu naha seest välja ja haki väiksemaks. Haki sibul peeneks. Sega omavahel verivorst, sibul, tüümian või rosmariin ja riivsai. Lisa üks lahtiklopitud muna ja maitsesta pipraga. 

Reeglina on võiga lehttainal neli ühes suurust tainaplaati. Kui ei ole, siis lõika tainas neljaks ühesuuruseks ristkülikuks. Aseta need üksteise järele nii, et tekiks üks pikk riba. Otsad aseta üle teise u 1 cm ulatuses ja vajuta tugevalt kinni. 

Soovi korral määri poolele tainale kõigepelt pohlamoos, teisele poolele lahti klopitud muna. Laota sellele poolele, millele määrisid pohlamoosi, verivorstisegu. Tõsta teine poole üle verivorsti segu ja vajuta äär tugevalt kokku nii, et verivorstisegu oleks kindlalt sees kinni. 

Aseta saadud taina "vorst" ringi kujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee rulli sisse u 4 cm vahega lõiked (kokku u 20 lõiget), lõigates u 2/3 ulatuses selle läbi, kuid jättes otsa (kolmandiku rullist) kinni. Tõmba rulli rohkem laiali, et tükid jääksid paremini eraldi. 

Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni nii tainas kui ka verivorst on läbi küpsenud. Kaunista rosmariini-, tüümiani- ja/või loorberilehtedega ja paku kõrvale pohlamoosi või mõnda meelepärast tšatnit.

 

Kommentaare ei ole: