Täna on Prantsusmaal riiklik püha, kooli ei ole ja ma jõuan nüüd ka lõpuks selleni, et eelmise nädala kookidest ja magustoitudest kirjutada. Ma paarist koogist juba rääkisin, niiet praegune postitus väga pikk ei tule, kuigi eelmine nädal oli kõige koogi- ja magustoidurohkem nädal siin üleüldse- vähemalt minu jaoks:) Tegelikult alustan üldse üle-eelmise nädalaga, kus ma jälle ühel pastry demol käisin. Kõigi lemmik chef Cotte tegi shokolaadimousse'ga ja vaarikatäidise ning -kattega shokolaadikoogi nimega "mogador"
Mogador on täiesti ainulaadne kook, sest selles ei ole üldse võid:) Shokolaadimousse'is on küll palju munakollaseid ja vahukoort ning immutada tuleb kooki ohtra (imbiber generousment! nagu chef ütles) suhkrusiirupiga, aga esmakordselt näen siin tõesti oma silmaga kooki, kuhu ei lähe võid sisse:) Suhkrusiirupis on ka vaarikabrändit (pr k eau-de-vie framboise) ja vaarikalikööri, mis koos biskviidi ja mousse'i peal olevate vaarikamoosikihtidega annavad koogile tõeliselt hea vaarikamaitse.
Chef tegi demol valmis ka kõik kookidel olevad shokolaadikaunistused ja rääkis shokolaadi sulatamisest ning töötlemisest. Kui poes müüdavat shokolaadi tuleb sulatada ja jahutada aeglaselt, siis kondiitrite poolt kasutatav shokolaad tuleb kristallide purustamiseks (dekristalliseerimiseks) kiirelt üles sulatada temperatuuril 45-50 kraadi, seejärel kiirelt jahutada 24-27 kraadinini ning siis jälle aeglaselt 31-32 kraadini üles soojendada.
Chef Frederik tegi esmaspäevasel demol küpsetatud õunad itaalia merngue'ga ja vaarikajus'iga
Itaalia meringue ehk munavalgevht koosneb vahustatud munast ja küpsetatud suhkrust, Prantsuse meringue on aga munavalgevaht granuleeritud suhkruga. Õunad on küpsetatud vaniljekauna ja kaneelitükiga suhkrusiirupis, mida on pärast lisatud ka vaarikajus'ile.
Teine magustoit sellel nädalal oli kohvikastmega vanilje bavarois (pr k creme bavarois a la vanille, sauce cafe)
Nii bavarois kui ka kohvikaste on mõlemad valmistatud creme anglaise baasil. Kastmele on segatud sisse lahustuvat kohvi (chef ütles, et veelgi parem on, kui lisada purustatud kohviube), bavarois aga ongi pmst vahukoore ja zhelatiiniga creme anglaise.
Minu lemmikmagustoit sellel nädalal oli aga reedeõhtune shokolaadi-apelsinimousse (pr k mousse au chocolat a l'orange)
See mousse oli jube hea!!! Eriti koos aplesini-cointreau-grenadine'i kastmega:) ja seda sai süüa palju, sest kella 9 ajal õhtul korralikud inimesed enam selliseid asju ei söö:) Mousse'i koostis aga ei üllatanud- lisaks shokolaadile, munakollastele ja vahukoorele sisaldas see loomulikult ka võid ja mitte vähe- 250 g shokolaadi ja 200 ml vahukoore kohta oli seda 100 g (demol tehtava toidu kogused on suuremad ehk retseptiga võrreldes tavaliselt kahe- või kolmekordsed). Niiet see on mõneti mõistetav, et shokohoolikud nagu mina, said magustoitu suures koguses nautida:)
Aga et reede õhtu veel parem oleks, tõi Veronica mulle oma Alhambra koogi, mis on pmst puhas shokolaad- shokolaadi biskviit koos ganache'iga ehk sulatatud shokolaadi ja vahukoore kreemiga
Veronica kook on ülemisel pildil vasakpoolne, paremal pool on Jihyuni oma. Alumisel pildil on aga chefi tehtud kook- panin selle ainult selleks, et näidata martsipanilille, mille kõik õpilased ise ka tegid. Mul õnneks aga jätkus meelekindlust shokolaadikooki mitte koju viia, vaid koos teistega koolis ära süüa:) Mis Veronicasse aga puutub, siis tema on piitspeenike tüdruk Portugalist, kes ise kooki ei söö (toob kõik koogid mulle ja Miguelile), kuid tahab pastry chefiks saada. Tal on tohutult igasuguseid piercinguid (kõrvades, ninas, kulmus, keeles) ja tätoveeringuid ning ta näeb välja täpselt nagu see tsikk filmist "Lohetätoveeringuga tüdruk". Ta ise ei ole küll milleeniumi triloogiat lugenud ega ühtegi nende raamatute järgi tehtud filmi näinud, aga ta vanaema olevat talle sama öelnud, mis mina :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar