Eelmisel laupäeval olime peamiselt toidublogijatest koosneva seltskonnaga Helsingis ja sain oma suureks üllatuseks teada, et Tallinnast vähem kui 100 km kaugusel asub tõeline toidumeka:) Meie lahke giid Tiina Rantanen tutvustas oma lemmikturge, -poode ja -kohvikuid. Tiina, kes on 20 a olnud toiduajakirjanik, millest kaheksa aastat ajakirja Gloria toidutoimetaja, on oma blogis juba meie külaskäigust kirjutanud. Mina olen pärit Tartust, mis tähendab, et soome keelt ei räägi ega saa sellest ka eriti hästi aru ning Helsingis (ja Soomes üleüldse, kui kooli ajal segakooriga Heinolasse tehtud reis välja arvata) olen kokku käinud vähem kui kümme korda (lennujaamas küll olen u paarkümmend korda olnud, aga see ei lähe vist Helsingi külastusena arvesse):). Igal juhul sain nüüd aru, et lisaks hädavajalikele:) prantsuse, itaalia ja hispaania keeltele pean soome keele ka lähiajal selgeks õppima!:)
Ma eriti pikalt seekord ei lobise, vaid keskendun peamiselt piltidele. Ja nagu ikka - kõiki pilte saab suurelt vaadata, kui neil klikata ;-)
Üks turgudest, mis praktiliselt sadama kõrval asus
Alustasime poest Eat & Joy, kus müüdav toit on kohalik, orgaaniline ja e-ainete vaba, peamiselt erinevate väiketootjate ja talupidajte toodang. Poe omanik Aki Arjola tegi meile põhjaliku tutvustustuuri. Sellel pildil tutvustab ta Soome 10 %-lise rasvasisaldusega lehmapiima. Pakendid on juba päris lahedad - klaaspudelis v kanistris piim ei ole just igapäevane :)
Juustuvalik (käsitöö- ja talujuustud), kusjuures vasakul üleval nurgas olev suitsujuust on saunas suitsutatud (u 24 h), mitte keemiaga suitsumaitseliseks töödeldud, nagu poes müüdavad suitsujuustud tavaliselt on
Astelpajumahl
Ja astelpajuõli, mida pidi saama kasutada igaugustes salatites jm toitudes nagu oliiviõligi
Vaatasime korra sisse ka suurde kahekorruselisse riiklikusse alkoholipoodi, millel Soomes on monopol ehk alkoholi saab osta ainult teatud kellaaegadel lahtiolevatest spetsiaalsetest poodidest. Pildil on koeartoit? Ei, hoopis veinid :)
Minu jaoks oli suurim üllataja suur siseturg, kus müüdi suures valikus Soome kohalikku toitu. Lähemalt saab selle turu kohta lugeda siit. Turuhoone ees oli suur plats igasuguste lettide ja välikohvikutega. Tiina ütles, et soomlastele pidi väga meeldima turul kohvitada
Siseturg aga üllatas tõeliselt oma valikuga. Mingi hetk küsis Liina, et "Noh, Silja, pole Pariisi vaja minnagi?". Ma olin just ise ennast juba mitmendat korda samalt mõttelt tabanud - ei ole tõesti...:):):)
Karjalapirukaid (just neid riisiga) saab vist küll peaaegu igast poest ja turuletist:)
Ja kuulsad kalavõileivad
Mina võtsin sellel pildil oleva alumise võileiva. Ikka tore ju, kui lõhet oli nii palju, et leib ise ei paista väljagi ...:) Ja lõhe ise oli kohe eriliselt hea! Mari-Liis, kelle ema elab juba aastaid Soomes, teadis rääkida, et Soomes saada olev lõhe pidi just tänu sellele nii hea olema, et nad ohtralt suhkrut kasutavad. Peab järgi proovima:)
Iga päev vist ei tule ligi kümmet fotoaparaatidega entusiasti võileiba ostma... paneb muhelema .... :)
Lendava lehma juustulett
Ja üks kahest omanikust meile juuste tutvustamas
Turult viis Tiina meid Teemu ja Markuse kondiitriärisse
Meile spetsiaalselt valmistatud suussulavad koogikesed
Ja tehti veel lisa
Veel paremad, kui eelmised:):):)
Seeejärel käisime mõnedes köögitarvete poodides Kokkipuotis, Chez Marius ja Eiringis, milles kõigis oli suur valik igasuguseid vajalikke köögividinaid. Kokkipuotis olev nugadevalik on üks parimaid, mida ma kunagi näinud olen. Ma ei ole üldse kindel, et Pariisi kokatarvete poodides, millest ma siin kirjutasin, rohkem erinevaid nuge müügil oleks. See oli üldse selline glamuurne pood, teised kaks olid oluliselt lihtsamad ja boheemlaslikumad. Nii Chez Marius kui ka Eiring meenutasid rohkem Prantsuse samalaadseid kaupluseid, aga olid hästi väikesed ja seetõttu ka mitte nii laia valikuga, aga tasuvad kindlasti külastamist, sest igauguseid huvitavaid ja vajalikke köögitarbeid oli seal ikkagi küllaga. Boonusena veel ka toredad töötajad, kes silmade särades ja rõõmsalt oma poest ning selle kaubast sissesadanud keskmisest oluliselt uudishimulikemale asjaarmastajatele pajatada viitsivad:)
Kokkipuotist mul kahjuks pilte ei ole, küll aga said mõned klõpsud (ja sisseostud) Chez Mariuses ja Eiringis tehtud.
Kellelegi äkki roosa microplane? ;-)
Väga vajalik köögirobot:)
... et ei peaks pead vaevama võõraste mõõtühikutega :)
Juuri pood pakub Soome talunike ja väiketootjate kaupa, nagu nt orgaaniline liha, teraviljad, leivad, juustud, ürdid, käsitöö šokolaad jne, samuti restoran Juuri kokkade hõrgutisi. Poes pakutav on puhas, enamjaolt säilitusainevaba ja võimalikult ökoloogiliselt toodetud. Minuga tuli Juuri poest kaasa ajalehe Helsinkin Sanomat poolt Soome parimaks valitud juust ja Tiina poolt sinna juurde soovitatud rohelise sõstra moos, mis tõesti oli juustuga imehea kooslus:)
Latva baar pidi hetkel Helsingis üks popimaid kohti olema, kuhu õhtuti raske sisse pressida, kuigi baaril on kaks saali
Seda vahuveiniga kokteili maitstes oli muidugi aru saada, mis üks baari populaarsuse põhjuseid võiks olla;-)
Laupäevaõhtusest õhtusöögist käesoleva aasta Soome parimas restoranis Farang oli suurepärane ja väärib kohe eraldi postitust. Muuseas, see pidavat olema esimene kord, kus Soome parima söögikoha tiitel ei kuulugi restoranile Chez Dominique.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar