neljapäev, 11. august 2011

Aprikoosivõie


Mõni retsept kohe on niisugune, et vaatad korraks peale ja saad kohe aru, et lihtsalt pead seda toitu tegema:) Tartus õhtul voodis ajakirja "Jamie" käesoleva aasta mai/juuni numbrit sirvides jäin kõigist sealsetest retseptidest just aprikoosivõide (ik apricot curd) peale mõtlema, niiet selle asemel, et magama jääda nagu teised, pidin mina pärast keskööd elutuppa hiilima, et teisi mitte üles äratada, arvuti sisse lülitama ja hakkama retsepti blogisse toksima. Vot selline on inimeste elu, kellele toit on kinnisideeks (ik öeldakse obsessed with food) :)

Retseptis toodud koguseid järgides peaks saama umbes ühe liitri võiet - mina saingi täpselt kaks pooleliitrise purgi täit. Apricot curd'i jaoks läheb vaja:

700 g aprikoose
220 g (tuhk)suhkrut
4 suurt muna (üks muna peaks keskmiselt kaaluma 60 g)
125 g võid
20-30 ml sidrunimahla

Pese ja poolita aprikoosid ning eemalda kivid. Keeda aprikoosid veega pehmeks. Vett peaks olema potis nii palju, et aprikoosid sellega ära katta. Kui aprikoosid on pehmed, vala pool keetmisvedelikust ära, teine pool aga vala koos aprikoosidega köögikombaini, lisa suhkur (mina kasutasin tavalist) ja töötle püreeks. Lase püreel natukene jahtuda ja suru seejärel läbi sõela. Jahuta kuni segu on külm.

Haki või kuubikuteks. Mikserda munad kreemjaks vahuks ja sega aprikoosipüree hulka.

Pane aprikoosipüree-munasegu potti ja küpseta madalal kuumusel kogu aeg segades. Kui segu pakseneb, sega hulka kuubikuteks hakitud või. Lisa maitse järgi sidrunimahla (mina panin 0,5 dl e ühe sidruni mahla). Jahuta võie maha seda aeg-ajalt segades. Hoia võiet suletuna külmkapis. Sobib ideaalselt kookide, eriti beseede (nt Pavlova) täidiseks, röstsaia peale määrimiseks, kohupiima v jogurtiga söömiseks.

Kommentaare ei ole: