teisipäev, 9. august 2011

Purukook ehk koogi kiirabi :)


Kui on vaja teha lihtsat kooki - mis küll paraku ka sama kiirelt otsa saab -, siis tasub teha purukooki!  See on kümneid kordi järele proovitud:)  Purukook on ülikiiresti tehtav (aga samas väga hea!) ja nagu allpool olevast retseptist näha, siis tegemisõpetust on vaid viis lauset:)

Kuna purukooki saab teha lihtsatest asjadest, mida alati igas külapoes saada on, ja ilma retseptita, siis paar nädalat tagasi sõpradega Vormsil olles tegin seda kooki kokku kolm plaadiäit. Esimesel päeval, kui tegin ainult ühe plaaditäie, sai kook otsa enne kui jõudis jahtudagi. Teisel päeval oli teisi kooke ka ja kahest plaaditäiest jätkus natukene pikemaks ajaks, kuigi esimest plaaditäit tabas sama saatus, mis eelmisel päeval ...

Koogi saladus peitub ilmselt mahlasuses ja suhtelises kerguses (kerge selles mõttes, et mitte rammus:)). Lisaks ei ole kook liiga magus, sest hapud marjad tasakaalustavad magusat kohupiimatäidist väga hästi. Purukooki võib teha nii nisu- kui ka maisijahuga ning erinevate marjade, aga ka rabarberi ja õuntega. Ehk siis kook igaks elujuhtumiks ja aasta-ajaks ;-) 

Koogiretsept on siin. Retseptis olevad koostisainete kogused on mõeldud 24 cm läbimõõduga vormi jaoks - plaadikoogi jaoks tuleks need korrutada kahega. Kohupiimapastat võid asendada osaliselt v täielikult ka hapukoorega, samuti võid osa pasta asemel kasutada tavalist teralist pakikohupiima, kuid sellisel juhul lisa rohkem suhkrut. Kui teed terve plaaditäie, siis tegelikult võib kohupiimapastat olla natukene rohkem kui kahekordne kogus (kuni 1,5 kg on ok), sest siis on täidise kiht õhem ja püsib lahtilõigatuna ikka ilusti koos. 

Purukooki võid teha ka rukkijahuga (üke mu lemmikuid on nt kakaolisandiga variant). Kui aga tahad tervet plaaditäit rukkijahuga purukooki küpsetada, siis on kogused siin.

Eile õhtul tegin koogi mustsõstarde ja maisijahuga (koogitükk üleval pildil). Lisan siia ka vastavate muudatustega retsepti, sest kui rabarberit ei kasuta, ei ole ka kaneeli ega fariinsuhkrut vaja lisada. 

Purutaigen
100 g võid
2,5 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 sl vaniljesuhkrut
näpuotsatäis soola
0,5 dl (rafineerimata roo)suhkrut
1 dl kookoshelbeid

Täidis
500 - 600 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
0,5 - 1 dl suhkrut
3 suurt muna
200- 300 g marju

Sega omavahel jahu, suhkur, sool, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja kookoshelbed. Näpi juurde või, et tekiks purutaoline taigen. Täidise jaoks sega kohupiimapasta suhkruga lahtiklopitud munadega ühtlaseks. 

Pane 2/3 taignast 24 cm läbimõõduga koogivormi, vala peale kohupiimasegu, selle peale marjad ja kata need ülejäänud puruga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

4 kommentaari:

Anna ütles ...

Aitäh retsepti eest!
Kookoshelbeid kodus ei olnud, aga see maitsenüanss tundus nii isuäratav, et tegin täidise 400g pakikohupiima + u 1 dl kookospiima. Tuli ülimaitsev ja tundsin end nagu Nigella! Ma jälgin tavaliselt retsepti piinliku täpsusega, seepärast olin väga üllatunud, et mu geniaalne julgustükk õnnestus :) Ühe muna panin ka vähem ja ahjus oli 40 min.
Mustsõstardega.
Ü-LI-HEA!

Silja Luide ütles ...

niiiii tore!!! asendus on tõesti geniaalne - peaks ise ka seda mõnikord proovima! niiet Nigella, mis Nigella :) ja aitäh ka (tagasiside eest) :)

Eleen ütles ...

Retsept tundub imelihtne ja maitsev. Pean kindlasti järgi proovima. Huvitav kas saaks ka teha külmutatud marjadega? Ja kas siis peaks lisama tärklist et kook läbi ei vettiks?

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Eleen, heade sõnade eest :) ja kinnitan, et kook on tõesti lihtsamast lihtsam ja kuna on mõnusalt mahe, siis meeldib paljudele.
vabandust, et seekord on sügavkülmutatud marjad mainimata jäänud (ma reeglina alati ikka kirjutan selle info juurde). võib vabalt kasutada sügavkülmutatud marju, neid eelnevalt sulatada ei ole vaja, kuid kui on suurem kogus (üle 200 g), siis soovitan igaks juhuks natukese (1-2 tl) tärklisega läbi segada.
head küpsetamist ja ilusat jõuluaega!