reede, 26. aprill 2013

Brownie, seekord peediga :)



Mulle tohutult meeldib mahlane ja tummine peediga šokolaadikook, aga kuna olen seda juba kümneid kordi küpsetanud, siis tahtsin valmistada vahelduse mõttes natukene teistsugust peeti sisaldavat kooki. Aedviljade koogis kasutamine on üldse minu arvates hästi lahe, mistõttu leiab mu blogis ohtralt igasuguseid kõrvitsa ja progandiga kooke. Kusjuures, selle peedikoogi puhul ei reeda küll miski, et seal ka peeti sees on, niiet see on eriti hea variant köögiviljapõlguritele juurikaid salaja sisse sööta ;-) Ja kuna see tundub täitsa tavaline šokolaadikook, siis söövad kõik - ka pirtsakad mehed ja lapsed - seda suurima heameelega:)

Seekord jäi aga sõelale peediga brownie, mille kergelt punakas värvus reedab küll, et päris "normaalse" šokolaadikoogiga tegu ikka ei ole:D Ja maitsest on ka peeti selgelt tunda, aga minusugusele suurele peedisõbrale see muidugi väga meeldib - ega ma muidu seda kooki viimase kaheksa päeva jooksul, millest neli olin Hamburgis, kolm korda juba teinud ei oleks :):):)

See on nüüd mõnes mõttes justkui juubeliretsept, sest tegemist on täpselt 10.-nda brownie tegemisõpetusega mu blogis! Kusjuures, peaaegu kõik, va ainult see rukkijahuga šokolaadikook, on gluteenivabad või vähemalt gluteenivaba alternatiiviga. Seegi siin pole erand, kuigi algne retsept (pärineb BBC Good Food saidilt) sisaldas nisujahu. Tegin muidugi veel teisigi muudatusi, nagu alati:) Blondie'sid on mul vist blogis ainult kolm, aga see-eest on  mõned retseptid kummastki neist raamatus ja veel ka mitmed ideed ootel, niiet see peedi-brownie ei jää kindlasti viimaseks ;-)

Tavalise nisujahu asemel võid selles šokolaadikoogis vabalt kasutada täisteranisujahu või rukkijahu või kumbagi koos tavalise nisujahuga 50:50. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis soovitan kasutada riisi- ja maisijahu (samuti 50:50 kumbagi). Proovisin korra ka mandlijahuga teha, aga siis jäi kook liiga vesine, kuid maitse poolest ikkagi väga mõnus:)

Võid kasutada nii keedetud kui ka ahjus küpsetatud peeti või osta üldse poest juba keedetud ja kooritud peedid, kui on kiire. Oluline on, et peedid oleks pehmed ja kooritud. Kui ise keedad, siis keeda ikka koorega, sest tänu koorele ei muutu peet liiga vesiseks, samuti on keedetud peeti lihtsam koorida. Mina keerasin peedid fooliumisse ja küpsetasin ahjus 200 kraadi juures u 1,5 h. Olid sellised tavalised poodides müüdavad (suhteliselt suured) peedid ja kokku kulus ühe koogi jaoks vaid 1,5 peeti. Kolmest peedist sain täpselt kaks kooki ja natukene jäi peeti veel niisama näksimiseks ka. Kusjuures, üritasin poes ekstra väiksed peedid valida:)

Vaja läheb:
400 g keedetud v ahjus küpsetatud peeti (NB! See on keedetud ja kooritud peetide kaal)
200 g tumedat šokolaadi (eriti hea on 70%-lise kakaosisaldusega)
100 g võid
250 g suhkrut (mina kasutan tumedat v heledat muscovado't, pildil olev kook on tumedaga)
3 muna
100 g jahu (mina olen pannud 50 g riisi- ja 50 g maisijahu)
30 g kakaopulbrit

Koori peedid ära ja haki väiksemateks tükkideks. Lõika või kuubikuteks, murra šokolaad tükkideks ning püreesta koos vanilliekstraktiga ühtlaseks. Vala suurde kaussi. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks ning sega ettevaatlikult spaatliga peedi-šokolaadisegu hulka. Sega sõelutud jahu(d) ja kakaopulber omavahel ning seejärel sega õrnalt ülejäänud taina hulka proovides säilitada selles võimalikult palju õhku. 

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse u 20X30 (mul on 23X34) cm läbimõõduga ahjuvormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 20-25 minutit (mul kulus 20 min, sest suurem vorm ja kook on seetõttu õhem) kuni kook on kerkinud ja äärtest tahenenud (keskelt võib veel võdiseda). Lase vormis jahtuda ja lõika ruutudeks, aga mulle meeldib see kook soojalt ka ;-)

4 kommentaari:

Diana ütles ...

Tegin ja väga-väga hea. Laste sõprade näod venisid pikaks, kui kuulsid, et punapeeti sõid :) ...aga seda ütlesin alles siis kui isegi koogipuru oli plaadilt ära söödud ;)

Silja Luide ütles ...

seda on küll hästi hea meel kuulda - väga lahe, et kõigile maitses! :):):)

Anka ütles ...

Tegin 200g suhkru ning tatrajahuga, kakaod ei lisanud- superhea tuli!

Silja Luide ütles ...

Tänud, Anka! proovin ise ka järgmisel korral toortatrajahuga :)