teisipäev, 29. aprill 2014

Mandlijahuga šokolaadi-peedikook


Retsept pärineb Jamie ammendamatust varamust ja köitis kohe tähelepanu, sest kui ühes koogis kohtuvad kaks mu lemmikut - peet ja tume šokolaad - ning boonusena on see veel mandlijahuga, siis ei olnud vaja pikalt mõelda, kas küpsetada v mitte:) Muudatusi ma eriti seekord ei teinudki, va suhkru osas - vähendasin kogust ja kasutasin heledat muscovado't, sest peedis on ohtralt naturaalset magusust, mida kergelt karamelline pruun suhkur suurepäraselt täiendab. Kook on lihtne ja tervislik ehk sobib minu arvates kevadiseks maiustamiseks ka kaalu jälgivatele inimestele, kuid samas teeb tume šokolaad koogi tõeliselt tummiseks, niiet kui ei teaks, siis ei aimaks, et tegu võib olla mitte väga hullu kaloripommiga;-)

Ja kui on soovi veel mõnda sarnast kooki proovida, siis šokolaadiglasuuriga mahlane küpsetis on üks igati hea variant, kuid ka peediga brownie on väga mõnus;-) Soovitan soojalt! Või siis kui isu millegi soolase järele, võib küpsetada hoopis pirukat mozzarella ja ahjus küpsetatud peediga.

Mandlijahu saab osta ka poest, jahvatada tervetest mandlitest kohviveskis või mandlilaastudest köögikombainis. Kui mul parasjagu ostetud mandlijahu käepärast ei ole, siis kasutan alati viimast varianti, sest oma kohviveskit ei raatsi ma igaks juhuks muul otstarbel kui kohviubade jaoks kasutada, see-eest aga mandlilaastudest saab köögikombainis ideaalse jahu.

Vaja läheb:
200 g tumedat šokolaadi
250 g toorest peeti
4 suurt muna
120 g (pruuni) suhkrut
120 g peenelt jahvatatud mandleid (mandlijahu)
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl kakaopulbrit

Aseta 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaber, määri ääred võiga ja puista üle kas kakaopulbri või (riisi)jahuga. Aseta vorm taina valmistamise ajaks külma.

Sulata tume šokolaad ja sega ühtlaseks. Koori peet, riivi peene riiviga ja aseta kaussi. Eralda munavalged ja -kollased ning lisa viimased peenelt riivitud peedi juurde. Munavalged aseta eraldi kaussi ja vahusta tugevate tippudega vahuks. 

Sega omavahel mandlijahu, küpsetus- ja kakaopulber ning lisa koos suhkru ja sulatatud šokolaadiga kaussi peedi juurde. Sega läbi. Sega spaatlit kasutades munavalgevaht kolmes osas õrnalt ülejäänud taina hulka. Proovi säilitada munavalgevahus võimalikult palju õhku ning sega võimalikult vähe. Vala tainas ettevalmistatud koogivormi ja silu spaatliga pind. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 50 minutit kuni kook on kerkinud ja läbi küpsenud. Küpsust saad kontrollida tikuga - kui koogi sisse 5 sekundiks torgatud tikk tuleb kuivalt välja, siis on kook küps, kui aga tainas kleepub tiku külge, siis küpseta natukene veel. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma.

Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri näiteks koos paksu maitsestamata jogurti või kohupiimakreemiga, soovi korral nirista peale sulatatud šokolaadi.

12 kommentaari:

Unknown ütles ...

Väga isuäratavad pildid!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Madlikene, nii tore seda kuulda!:) Loodan, et isutavad piisavalt, et viitsid ise ka katsetada - minu arvates üks igati mõnus kook:)

Mari ütles ...

yum-yum. Ehk oskad soovitada, kust nii väikese läbimõõduga koogivormi saab soetada? Kaubamajas oli minu arust 18 ja edasi oli juba suurem .... Ette tänades.

Silja Luide ütles ...

Mari, kui mul seda vormi esimest korda vaja oli, siis käisin üsna mitu poodi läbi. Äkki oli Prismas ka, aga kui ma ei eksi, siis mina sain selle Tallinnas Norde Centrumist (vist oli poe nimi Novalux). Loodan, et Sul õnnestub leida - edu Sulle ja head küpsetamist! :)

Katrin ütles ...

Tundub mahlane ja mõnus, aga mul on selline küsimus, et kas mandlijahu asemel annaks äkki ka sarapuupähklijahu kasutada? Või on mandlijahul küpsetamisel mingid erilised omadused?

Silja Luide ütles ...

Katrin, minu teada ei ole pähkli- ja mandlijahul küpsetusomaduste poolest vahet, niiet ma arvan, et siin retseptis annab küll sarapuupähklijahu kasutada :)

Katrin ütles ...

Proovisingi pähklijahuga järele ja hullult hea tuli! Mulle endale meeldis see kook rohkemgi kui klassikalised või-muna-nisujahuga šokolaadikoogid ning publikule läks ka väga hästi peale. Nii mahlane ja mõnus, ka järgmisel päeval! Aitäh retsepti jagamast :)

Silja Luide ütles ...

vaat kui tore! mul on hästi hea meel selle üle :):):) mulle endale meeldib see ka rohkem, kasvõi juba sellepärast, et selliste klassikaliste nisujahuga šokolaadikookide kõrval tundub see hullult tervislik :D

Kätlin ütles ...

Kindlasti soovitan koogile peale teha hapukoorekatte, mis läheb seistes toredalt roosaks ja teeb lõpptulemuse mõnusalt kreemiseks :)
Väga mahlane ja šokolaadine kook. Soovitan proovida. Isegi minu 3-aastane laps sõi isuga!
Tänud retsepti eest!

Silja Luide ütles ...

aitäh Sulle, Kätlin! hästi tore, et isegi lastele meeldib :) mul endal tuli ka selle koogi isu nüüd peale :) :) :)

Kristi ütles ...

Tere. Kas võiks seda kooki teha ka röstitud peediga?

Silja Luide ütles ...

tere, Kristi! ma arvan, et võib ikka proovida, aga ma ise ei ole selles retseptis seda proovinud, niiet kindlalt ei julge lubada, et röstitud peediga sama hea kook tuleb. aga kui katsetad, siis palun anna teada, kuidas õnnestud - ehk on abiks kellelegi :)