kolmapäev, 24. september 2014

Imemaitsev karamelline juustukook


Vahel sünnivad koogid seetõttu, et midagi on üle või vaja ära kasutada. Seda kooki tegin esimest korda siis, kui hakkas saabuma aegumistähtaeg vanillimaitselisel kohupiimapastal. Viisin kooki õe juurde ja see meeldis nii neile endile kui ka külalistele, niiet õde palus oma mehe sünnipäevaks just seda kooki teha (tegin ja külalised kiitsid) ning küsis retsepti ja tegi kahekordse koguse ka oma poja sünnipäeval - sai palju kiita ja uuriti, kust retsepti saab jne jne. Nüüdseks olen seda torti suve jooksul juba mitmeid kordi erinevateks pidudeks ja sünnipäevadeks teinud ning kiitus ja komplimendid on alati garanteeritud. Sama on ka mu õel Ulvil - just esmaspäeval, kui talle helistasin, rääkis ta, et tegi seda nädalavahetusel äia sünnipäevaks ja sai hästi palju kiitust kuulda :) Ühel sõbranna sünnipäeval, kuhu tegin neljakordse koguse kooki, sest külalisi oli 50-60 ringis, tulid mitmed mulle ekstra ütlema, kui hea kook see ikka on! Niiet, kui tahad sõpru võita või niisma tähelepanu saada, siis soovitan seda torti küpsetada :D :D :D Nali naljaks, aga kes kunagi midagi küpsetanud või mõne retsepti koostanud, see saab ilmselt aru, mis tunne on, kui inimesed Su loomingut kiidavad, sh ka mitmed sellised, kelle puhul sa ise tead, et nad ei ole magusasõbrad ja reeglina kooki ei söö ...

Keedetud kondenspiim ehk dulce de leche on üks suurepärane karamelline kreem, millega on mul blogis täitsa mitu koogiretsepti, nt karamellikastmega juustukook ja banoffee-juustukook. Kui ma detsembris Argentiinast, kus see kreem absoluutselt igal hommikul laual oli, tulin, siis tegin dulce de leche'ga üldsegi ühe mõnusa eriliselt mahlase tiramisu (gluteenivaba) :) Praegune koogiretsept ilmus tegelikult juba maikuus Laupäevaleht LP-s, kuid paraku jõuab see alles nüüd blogisse - aga parem hilja, kui üldse mitte :) Pildid on ka kõik kevadel tehtud, sest kuna ma selle koogi alati kuskile kaasa võtma pean, siis pole siiani jõudnud uusi (korralikke) fotosid teha.

Mõned näpunäited ka ... Põhja sees võiks olla kindlasti pruun suhkur, et sellele karamellisust anda; täidises võib olla ka tavaline valge, kuigi ma ise kasutasin selle koogi puhul ka täidises alati pruuni suhkrut.

Põhja jaoks on minu arvates suurepärased kondenspiimamaitselised küpsised (keskmisel fotol) või šokolaadimaitselised (esimesel ja viimasel pildil). Šokolaadikate on mõnus, aga ilma selleta on tort ikkagi väga hea. Glasuuri kogus on selline, et sellest jätkub ka tegelikult äärte katmiseks, aga mina kuhjasin fotol olevale koogile kõik peale, et oleks äärt fotol näha. Maisteomadusi see ei halvendanud ;-)

Poes müüakse juba keedetud kondenspiima (1 pakk 190 g), aga kui soovid selle ise teha, siis keeda 400 g kondenspiimapurki tasasel tulel u 3 tundi, aeg-ajalt lisa vett. Vesi ei tohiks mitte hoogsalt keeda, vaid peaks pigem tasaselt nö podisema/mullitama. 



Põhi:
180-200 g küpsiseid (nt šokolaadi- või kondenspiimamaitselised)
70 g võid 
2 sl pruuni suhkrut (hele v tume muscovado, fariinsuhkur)

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
3 sl (pruuni) suhkrut (hele v tume muscovado, fariinsuhkur)
4 muna
2 sl maisitärklist
300 g dulce de leche't või 3 h keedetud kondenspiima 

Kate:
100 g dulce de leche't või 3 h keedetud kondenspiima
100 g hapukoort

Glasuur:
150 g tumedat šokolaadi (70 %-ilise kakaosisaldusega on eriti hea)
80 g tuhksuhkrut
100 g hapukoort

Purusta küpsised, sega pruuni suhkru ja sulatatud võiga ühtlaseks ning suru 24-25 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi. 

Vispelda toasoe toorjuust kohupiimapasta ja suhkruga ühtlaseks kreemiks, lisa munad ja maisitärklis. Tõsta juustusegu hulka karameliseerunud (keedetud) kondenspiim ja sega vispliga ühtlaseks. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 60-70 minutit kuni täidis on tahenenud (keskelt võib veel võdiseda). 

Sega hapukoor keedetud kondenspiimaga läbi ning laota ühtlaselt koogile. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega ahju seisma kuni see on täielikult jahtunud. Seejärel hoia kooki üleöö külmas. 

Serveerida võid koos värskete marjadega (nt vaarikad) või teha peale šokolaadiglasuuri. Selleks sulata šokolaad vesivannil, lisa suhkur ja hapukoor ning sega vispliga kuni glasuur on kreemja konsistentsiga. Laota see koogi peale ja äärtele ning lase enne lahti lõikamist taheneda.

8 kommentaari:

rebane ütles ...

Aitäh retsepti eest!

Õe sünnipäev sai tänu sellele koogile tõesti imemaitsva punkti. Et magusust tasakaalustada, saumikserdasin värskeid pohli toormoosiks kõrvale. Kõik kiitsid! :)

Silja Luide ütles ...

palun, palun - mul on ainult väga hea meel, et see retsept meeldis! :) ja aitäh tagasiside eest ka!

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kook. Aitäh retsepti eest. Tegin seda jõuluõhtul söömiseks ja kõik kiitsid ja nõudsid retsepti. Küll aga ei lahustu keedetud kondenspiim vispliga ilusti täidise sekka. Aitab mikseriga kiirelt vahustamine, siis lahustuvad ka keedukaramelli paksemad tükid. Juhuks kui keegi sama asjaga kimpus on.
Nele

Silja Luide ütles ...

suur rõõm seda kuulda - aitäh Sulle, Nele!
kui kondenspiima 3 h keeta (kindlasti mitte kauem) ja kui see on toasoe, siis seguneb see väga hästi toorjuustuga ka vispliga segades :)

Maarja ütles ...

Olen teinud väga palju ja erinevaid juustukooke... see on üks parimaid!!!

Silja Luide ütles ...

väga tore :) aitäh, Maarja!

MARIT ütles ...

Väga hea kook, üldiselt ma ei ole väga suur juustukoogi austaja, aga see maitses imeliselt! Eriti meeldis hapukoore-kondenspiima kate.

Silja Luide ütles ...

mul on tõeliselt hea meel selle üle :) aitäh Sulle, Marit!