neljapäev, 24. september 2015

Kerge ja õhuline mandli-õunakook (gluteenivaba)


Eile ilmunud Eesti Ekspressi Gurmees oli mul üks pohlade ja kodujuustuga kook ning lugu Telliskivi piirkonna söögikohtadest. Kui jõuan ja "õige tunne peale tuleb", siis ehk kirjutan oma kodukandi söögi-ja joogikohtadest blogis ka - olen ma ju ikkagi nii mõneski neist püsikunde ja teistes kõigis vähemalt korra käinud, enamasti ikka rohkem.

Mõned inimesed räägivad, kuidas peaks endale eesmärke seadma ja ise aktiivselt nende poole püüdlema. Võimalik, et nii ongi! Mul aga juhtuvad asjad kuidagi iseenesest :) Jõudsin ühel sumedal suveõhtul Apelsini Raudtee avamispeolt koju jalutades mõelda, et tore oleks Telliskivi ja selle lähiümbruse ägedatest kohtadest kirjutada mõnes väljaandes, kui sain paari nädala pärast Eesti Ekspressist kõne palvega selline artikkel teha :) Jõudsin just mõelda, et naljakas, sügisel pole veel ühtegi välisreisi plaanis, kui sain ühelt ülitoredalt tuttavalt kutse tema korraldatavale reisile minna ja sellest ühel eelmise nädala lahedatest õhtutest (Eesti parima sommeljee valimisel nimelt, millest loodan ka blogis kirjutada kasvõi põgusalt) ühele eriti ägedale ja armsale heale tuttavale rääkida (kes pole samuti veel selles Aasia riigis käinud ja kohe ideest kinni hakkas), kui juba kolme pärva pärast (ehk esmasp!) ostsime piletid ära ja ühinesime reisiseltskonnaga ... :) Eile käisid mul sõbrad külas, jõime omajagu veini ja sain vähe magada ning väsisin täna õhtuks nii ära, et mõtlesin, et kahju, et täna on teiste sõprade pool õhtusöök - olen unine ja ei naudiks seda nii palju kui tavaliselt, kui äkki saadeti kiri, et üritus lükkub edasi ... Kusjuures, kirja õhtusöögi ära jäämisest saatis A just siis, kui mõtlesin, et peaks nüüd lõpuks hakkama kooki küpsetama:):):) Need juhtumid on ainult väikesed väljavõtted pidevast sündmuste jadast ja vahel mõtlen, et kui hakkaks ise sekkuma, planeerima, eesmärke seadma ja muul viisil möllama, siis äkki rikuks selle mõnusa flow ära?!:) Asjad lihtsalt juhtuvad, pidevalt tulevad üliägedad inimesed mu ellu, kutsed toredatele üritustele, põnevad tööalased ettepanekud jne jne - päevad ja õhtud (ja vahel ka ööd) saavad kuidagi iseenesest sisustatud ja ega väga aega ise plaane teha nagu ei jäägi:) Hea kui jõuab mõnel vabal õhtul raamatuid lugeda või blogi kirjutada!:D Samas lugesin ühest välismaa ajakirjast artiklit, kus taaskord tõdeti, et inimesed, kes endale eesmärke seavad, on  kokkuvõttes õnnelikumad, kui need, kes seda ei tee ... Aga seda, kumb siis parem variant on, vist ei õnnestu kuidagi teada ka saada, või mis?! :)


Seda suurepärast BBC Good Food'ist pärinevat kooki plaanisin teha juba aasta tagasi :) Tõlkisin retsepti ära ja nii see blogis mustandina oma aega ootama jäi kuni selle graavilõhe postituse draft'i otsides avastasin. Retseptis ei teinud ma mitte ühtegi muudatust - asi, mida tuleb minu puhul aasta jooksul ette ilmselt vähem kordi kui ühel käel on sõrmi, kui mu enda juba välja töötatud retseptid ja püsirepertuaaris olevad asjad välja arvata! Nautisin vahelduseks kellegi teise hästi toimiva retsepti järgi küpsetamist ilma, et peaks ise muretsema, kuidas õnnestub, kas kõik asjad said ilusti mõõdetud ja kirja, kas oleks vaja rohkem v vähem suhkrut vm aineid jne jne. Niiet mugav oli seda kooki teha ning tuleb öelda, et lisaks sellele, et see on on ülimalt lihtne, on see ka äärmiselt maitsev ja mõnus mahlane küpsetis. Soovitan proovida! :)

Blogis on mul kevadest saadik olemas üks mandlijahuga rabarbrikook, mis on väga hea ka õuntega ja on samuti gluteenivaba. Ja eriti hästi sobib praeguseks sügishooajaks see riivitud porgandi, suvikõrvitsa ja õunatükkidega mandlijahust küpsetis. Mõlemad koogid on ka igati tervislikud, erinevalt praegusest, kuhu üsna suur kogus valget suhkrut sisse läheb. Mis muidugi ei tee seda veel kuidagi halvaks ega kahjulikuks, sest glükoosi vajab inimese aju iga päev. Suhkur pole absoluutselt halb iseenesest - halb on selle liigne tarbimine! Võttes aga arvesse, et tänu mandlijahule ja õuntele saame praeguse koogiga hulgaliselt kasulikke aineid, siis võrreldes nt mõne valgest nisujahust rasvase ja magusa saiakesega võib seda küpsetist ikka juba täitsa tervislikuks pidada;-) Tükk seda kooki hommikukohvi kõrvale on puhas rõõm nii kehale kui ka meelele - järele proovitud ja Tätte annab sellele kindlasti garantii ;-) Mina muidugi sõin seda kooki ka neil kahel õhtul, kui seda oli, sest oma maheda maitse ja kerge konsistentsiga on see kuidagi eriliselt hea ning jätab mulje nagu tegemist oleks lahja ja taljesõbraliku küpsetisega :)

Vaja läheb:
3 keskmist õuna
1 sidruni mahl
300 g peensuhkrut
8 suurt muna
325 g peenelt jahvatatud mandleid (mandlijahu)
0,5 tl mandliekstrakti
50 g mandlilaaste

Puhasta, koori ja tükelda õunad ning aseta potti koos poole sidrunimahla ja 2 sl suhkruga. Kuumuta, kuni segu hakkab kergelt keema (nö podisema), aseta kaas potile peale ja küpseta 7-9 minutit kuni õunad on piisavalt pehmed, et neid saaks kahvliga kergelt purustada. Mulju neid kahvliga üsna jämedalt, st säilita õunte tekstuur. Jäta purustatud õunad jahtuma. 

Aseta jahtunud õunad koos munade, mandlijahu ja -ekstrakti, ülejäänud suhkru ja 1 sl sidrunimahlaga köögikombaini ning töötle ühtlaseks. 

Vala tainas 25 cm läbimõõduga vormi, mille ääred on võiga määritud ja põhjas on küpsetuspaber, puista peale mandlilaastud ning küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Tsekka kooki, kui see on 30 min ahjus olnud - kui see hakkab liigselt pruunistuma, siis kata pealispind küpsetuspaberi v fooliumiga. Lase koogil enne lahti lõikamist u 15 minutit taheneda, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Suurepärane nii soojalt kui ka külmalt, soovi korral sõelu jahtunud koogile tuhksuhkrut. 

6 kommentaari:

Ruta ütles ...

Kas küpsetuspulbrit ei lähegi tarvis?

Silja Luide ütles ...

ei lähe :)

Karin ütles ...

See kook saab veel parem, kui lisada enne ahju pistmist taignasse kergelt suhkrus veeretatud jõhvikaid/pohli :)
Leidsin ise selle retsepti Nigela Lawsoni lehelt ja tõesti, ei usuks et ainult mandlijahust on võinalik nii kohev kook küsetada, aga eks saladus ole ilusti vahule klopitud munades. Julgen kahe käega soovitada!

Silja Luide ütles ...

Jaa, see kook on tõesti hea ja mõnusalt kohev! :) Aga kas saladus just vahule klopitud munades on, selles ma kahtlen, sest mina panin kõik komponendid köögikombaini ja töötlesin ühtlaseks massiks nagu retsept ette nägi. Eriliselt mugav ja lihtne ;-)

Anonüümne ütles ...

Kas kook on ka järgmisel päeval sama hea (oleks vaja see eelmisel päeval valmis küpsetada)?

Silja Luide ütles ...

jah, on :) mandlijahu ehk jahvatatud mandlsid on erinevalt teistest tavapärastest jahudest hästi rasvane ja seega sellest koogid on alati mahlased mitu päeva ja neid võib ilusti ka külmkapis hoida. nt see kook oli superhea isegi veel neljandal päeval: https://siljafoodparis.blogspot.com/2019/09/mandline-pohla-ounakook.html

head küpsetamist! :)