kolmapäev, 9. märts 2016

Mandlipõhjal siidine kõrvitsa-juustukook karamellikastmega


Hetkel võitlen tõsiste Tai toidu võõrutusnähtudega ja kerge see ei ole ... :) Naljakas, et ma kunagi välismaaal olles Eesti toidust puudust ei tunne - isegi kui olin kolm kuud Pariisis kokakoolis, siis ainus asi, mis tõeliselt isutas ja mida endale külalistel alati tuua palusin, olid kodumaised õunad. Küll aga igatsen tagasi kodus olles alati head välismaa toitu, mida reisil sain. Olen maailmas ringi rännates harjunud sööma kohalikku toitu ka hommikusöögiks ning saia ja viinerit vitsutavad turistid hotelli hommikusöögi buffee's või Euroopa toitu pakkuvate restode külastajad Aasias tekitavad pisut hämmastust, aga ju siis on need isud oma tavapärase järele nii olulised, et ka riigis, kus saab ülihäid värskeid puuvilju ja maitsvaid roogasid, ei ole võimalik nendest loobuda ...  :) Selles mõttes on mul ikka vedanud, et olen ka ümbritsetud uusi maitseelamusi hindavate inimestega, sest siiani õnneks pole mitte ühelgi reisil veel pidanud kellegi pärast kuskile pitsat või burksi sööma minema, rääkimata sellest, et Eestis tagasi olleks keegi hakkaks kartuliputru vms nõudma. Pigem vastupidi - kõik minu uued katsetused välisriigi köökidest on suure rõõmuga vastu võetud :) 

Lisaks kohalikule toidule kasutan ma alati Aasias olles juhust nautida ka Jaapani sööki, näiteks Bangkokis soovitan külastada Sukhumviti tänava läheduses asuvat restot Hokkaido, mille saalid on ka tööpäeva õhtuti kohalikke jaapanlasi täis ja kus söögid on imemaitsvad! Meie leidsime selle tänu ühe SPA-omaniku soovitusele, kelle kohalikud (jaapanlastest) kliendid seda kohta fännavad. Seekord oli see ühtlasi ka sissejuhatus meie järgmisele Aasia reisile, mida õnneks enam üldse kaua oodata ei tule. Mai ja juuni pidid olema ühe Ko Phanganil kohatud Saksamaal elava jaapanlase sõnutsi parim aeg Jaapani külastamiseks, sest sel ajal ei ole veel liiga palav ega ole enam liiga palju turiste (neid, kes kirsiõite pärast kohale lendavad). Lahe! :)

Ma vahel küll mõtlen, et katsetan kellegi teise retsepti (antud juhul soovisin teha kooki algselt selle retsepti järgi), aga välja tuleb hoopis teistsugune kook nagu peaaegu alati :) Esiteks tahtsin teha kindlasti mandlijahust gluteenivaba põhja, teiseks oli mul toorjuustu 4 pakki (kokku 800 g) ja 900 ml jäätisekarbitäie kõrvitsapüree üles sulatamisel ja nõrutamisel sain seda täpselt 300 g ning kolmandaks olid tolle karamellise glasuuri kogused liiga suured, niiet tegin katte hoopis oma vana hea karamellikastme retsepti järgi, ainult et lisasin mandleid. Seega kokkuvõttes on "eeskujuks" olnud koogi retsepti ja minu retsepti vahel praktiliselt olematud sarnasused :)

Tulemusega jäin nii ise kui ka teised sööjad väga rahule, sest täidis oli rikkalik ja kreemjas, põhi mõnusa mandlimekiga (ja püsis ilusti koos ega pudenenud kuidagi) ning mandlitega kaste - mida sai selle koogi jaoks täpselt paras kogus - oli muidu mitte väga magusale koogile perfektne lisand.  Aga glasuuri võib alati ka ära jätta, sest mandlipõhjal kõrvitsa-juustukook on niigi väga-väga hea :) Seekord lisasin värvi andmiseks ka mõned safraniniidikesed, aga need võib vabalt ära jätta. 

Kõrvits peaks olema eelnevalt röstitud; kui kasutad sügavkülmast võetud kõrvitsapüreed, siis sulata ja nõruta see üleliigsest vedelikust enne täidisele lisamist. 

Põhja valmistamisel kasutasin õlivaba mandlijahu, mis käitub küpsetamisel hoopis teisiti, kui lihtsalt jahvatatud mandlid, sest on palju kuivem. Selle koogi puhul sobib asenduseks nisujahu (sel juhul kasuta 150 g jahu ja 0,5 tl küpsetuspulbrit). Umami.ee-s on olemas nüüd ka Kreeka, sarapuu- ja pistaatsiapähkli õlivabad jahud, mis kõik peaksid selle koogi põhja sisse rasvatu mandlijahu asemel igati hästi sobima. 

Igal juhul soovitan seda juustukooki küpsetada, eriti veel kui on kodus juba olemas kas kõrvitsaid või sügavkülmas valmis püreed. See on kindlasti üks mu enda lemmikuid kõrvitsakooke šokolaadipõhjal marmorkoogikondenspiimaga vürtsika küpsetise ja imemaitsva brownie kõrval, mis muideks kõik on samuti gluteenivabad nagu see kookki :)


Põhi:
170 g õlivaba mandlijahu
50 g pruuni suhkrut (hele muscovado)
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
70 g külma võid
1 muna

Sega kuivained, näpi v haki noaga v töötle köögikombainis hulka tükeldatud või ning seejärel sega hulka muna. Suru tainas ühtlase kihina vähemalt 24 cm läbimõõduga köögivormi küpsetuspaberiga kaetud põhja ja aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
800 g toasooja toorjuustu
300 g kõrvitsapüreed
100 g hapukoort
170 g suhkrut
100 g heledat suhkrusiirupit või vedelat mett
4 toasooja muna
5 g piparkoogivürtsi/-maitseainet
15 g maisiktärklist
mõned safraniniidikesed (soovi korral)

Sega visplit kasutades kokku toorjuust, kõrvits, hapukoor, suhkur ja siirup. Lisa munad, sega ühtlaseks ning seejärel maitseained ja tärklis. Vala segu vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 50 minutit kuni kook on äärtest tahenenud, aga keskelt veel kergelt võdiseb. Tee ahjuuks praokile ja jäta kook ahju jahtuma. Jahtunud kook aseta külmkappi. 

Karamellikaste:
50 g võid 
50 g mandleid
50 g pruuni suhkrut
50 g suhkrusiirupit
5 g maisitärklist
0,5 dl piima või (vahu)koort

Aseta 10 g võid ja mandlid kastrulisse ning lase keskmisel kuumusel küpseda kuni pähklid on pisut pruunistunud (max 5 minutit). Vala mandlid kaussi ja aseta kastrulisse 40 g võid. Vispelda sisse suhkur, siirup ja maisitärklis ning sega vispliga kuni kaste nö podiseb ehk keeb kergelt (u 5 minutit). Lisa piim v koor ja jäta jahtuma. Serveerimisel laota kate koogile või serveeri kausis koogi kõrvale. 

5 kommentaari:

klaaspärlimäng ütles ...

Taaskord üks ülimõnus kook, millele ei ole keegi ühtki kiitvat kommentaari kirjutanud. Võtsin julguse kokku ja panin siis ka kõrvitsa toorjuustu koogi sisse. Tulemus oli lihtsalt nii mõnus. Üks viimase aja parimaid!!! Kõige parem osa oli muidugi metsikult magus mandlikaste :) Põhja sisse pidin kahjuks panema nisujahu, kuna õlivaba mandlijahu polnud. Küpsetusaeg oli märgatavalt pikem - 1h ja 10min. Tänud retsepti eest!!!

Silja Luide ütles ...

suur aitäh! mul on selle üle hullult hea meel! :)

Silja Luide ütles ...

ma mõtlesin, et igaks juhuks veel ütlen siia juurde, et küpsetamisaeg sõltub ahjust ja võib varieeruda päris omajagu, aga soovitan juustukooki mitte üle küpsetada - õige aeg küpsetamine lõpetada on ikkagi siis, kui ääred on tahenenud, kuid keskelt veel kergelt võdiseb. niikuinii küpseb see kuumas vormis veel ka pärast kuumuse maha keeramist edasi. oluline on, et tulemus oleks mahlane ja mõnus, mitte liialt kuiv.

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kook. Olen seda korduvalt teinud ja alati on kook saanud vaid kiidusõnu. Aitäh imehea retsepti eest :)

Silja Luide ütles ...

oooo, rõõm seda kuula! aitäh tagasiside eest :)