teisipäev, 7. märts 2017

Naistepäevaks lihtne ja jahuvaba šokolaadikook šokolaadiglasuuriga



Soovin südamest, et homne päev oleks kõigil naistel superlahe ja lillerohke!!!

Siin on aga meestele, kes soovivad oma armsamat sel päeval ise tehtud koogiga üllatada, üks hõrk šokolaadiküpsetis, mis maitseb taevalikult, kuid on lihtsamast lihtsam valmistada. Hakkama peaksid sellega saama ka need mehed, kes muidu ei küpseta. Suuremad romantikud võivad koogi teha südamekujulise vormiga nagu see sarapuupähklitega šokolaadikook, mis muideks on samuti jahuvaba, niiske ja ülihea! :) Kindlasti tasub kook täna õhtul valmis küpsetada, et see jõuaks homseks ilusti jahtuda, taheneda ja maitseid koguda ning õigel hetkel kohe võtta oleks ;-)

Erakordselt tihke kook on pigem trühvlikommi-laadse sisuga ning meenutab ehk pisut seda mõnusat šokolaadikooki. Jahu ei ole vaja ja seekord ei lisanud ka pähkleid ega vahustanud mune eraldi, et oleks veelgi kergem, kuid andsin karamellist mekki pruuni suhkruga ja intensiivistasin maitset natukese konjakiga. Peale aga valmistasin koorelikööriga juustukreemi asemel šokolaadiglasuuri, mis kooki veelgi tummisemaks teeb. Kuigi küpsetis on igati hea ka ilma katteta, soovitan siiski glasuuri  teha - see on lihtne, aga samas paneb i-le täpi peale. Alternatiivina šokolaadikatte asemel võid puistata läbi sõela koogile naturaalset kakaopulbrit või tuhksuhkrut. Lisandiks sobivad marjad (vaarikad, maasikad, kirsid või mustikad) ja vanillijäätis või -kaste. 

Kasutasin tumedat muscovado't, mis hetkel peaks küll igas suures poes saada olema, aga sobib ka muu pruun (hele muscovado, demerara, fariinsuhkur) või valge (peen)suhkur. 

Kui aga koogi tegemine tundub ikkagi pisut keeruline, siis soovitan meisterdada suus sulavaid, kuid samas tervislikke šokolaadikomme, millega kindlasti iga naine rahul on ;-) Kui ma arvaks, et magusa söömine on patustamine (loomulikult ei arva!) ja mu sõnavarasse kuuluks mõiste "patuvaba", siis kindlasti just seda omadussõna nende kasulikest ainetest pakatavate trühvlite kohta kasutaksin :D

Selle šokolaadikoogi retsept ilmus ka D-kokaraamatus. Head küpsetamist!!! :)


Kook:
350 g tumedat šokolaadi
180 g võid
5 suurt muna
100 g pruuni suhkrut (nt hele või tume muscovado, fariinsuhkur)
1 sl konjakit või brändit
näpuotsatäis soola
30 g naturaalset kakaopulbrit

Kate:
40 g võid
100 g tumedat šokolaadi

Tükelda või ja šokolaad ning sulata kas vesivannil (ehk asetades kausi anuma kohale, milles on õrnalt keev vesi), madalal kuumusel väikeses kastrulis pidevalt segades või mikrolaineahjus. Sega sulanud või ja šokolaad ühtlaseks  massiks ning jäta jahtuma.

Aseta munad, suhkur, alkohol, sool ja 2 sl vett teise kaussi ning vahusta mikseriga heledaks vahuks (kulub u 2 minutit, mass peaks olema vähemalt kahekordistunud). Alanda natukene mikseri kiirust ja vala edasi vahustades sisse šokolaad. Seejärel lisa kakaopulber ja vahusta ühtlaseks (kulub u 30 sekundit).

Vala tainas 22 või 23 cm läbimõõduga vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle kakaopulbriga. Küpseta ahju keskosas 150 kraadi juures 35-40 minutit kuni kook on läbi küpsenud (äärtest kuiv ja pisut pragunenud, aga keskelt veel niiske). Ära kindlasti kauem küpseta, sest kook küpseb veel ka vormis edasi! Jäta kook pooleks tunniks jahtuma, eemalda seejärel vormist, aseta serveerimisalusele või -taldrikule ja lase täielikult jahtuda. Jahtunud kook kata fooliumi või toidukilega ning aseta külmkappi. 

Soovi korral tee koogile glasuur. Glasuuri jaoks tükelda ning sulata või ja šokolaad, sega ühtlaseks, laota koogile. Aseta kook u pooleks tunniks külma, et kate saaks taheneda. Enne serveerimist hoia kooki u pool tundi toatemperatuuril.

Lõigata on kooki hea kas märja või kuuma noaga (hoia nt kuuma vee all mõned sekundid); enne järgmise tüki lõikamist oleks hea nuga ära puhastada ja uuesti märjaks või kuumaks teha, et see ei hakkaks kleepuma. 

Kommentaare ei ole: