neljapäev, 11. jaanuar 2018

Tiigerkrevetiroog kinoa ja röstitud küüslaugu kastmega


Toitev kinoasalat krevettidega on maitsekas ja aromaatne, tervislik ja kasulikest toitainetest pungil, samas ülikiire ja lihtne! Aega kulub 20-30 minutit, sest sel ajal, kui kinoa keeb, saab krevetid puhastada (aega kulub max 10 minutit) ja need ka ära praadida (u 5 minutit) ning röstida ahjus küüslaugu. Kastme tegemiseks aga läheb samuti vaid 5 minutit, kui sedagi. Röstitud küüslauk teeb kastme minu arvates eriti mõnusaks - tavaline toores küüslauk jääb kuidagi terav ja mitte üldse nii kreemjas ja maitsev.





Kasutan seekord koorimata jahutatud tiigerkrevette, mis pärinevad Kaubamaja toidumaailmast. Seal on hetkel käimas mereanninädal, valik on suur ja hinnad ülihead. Tasub minna vaatama! See postitus siin valmis koostöös Kaubamajaga ning täna ja homme täiendan ka nende instagrami kontot nii piltide kui ka videotega (sh storey’dega - mõned said juba päeval laivi).



Krevettide puhul on hästi oluline värskus - nad peavad olema pringid, läbipaistvad ja kergelt läikivad ilma iseloomuliku lõhnata. Soovitan need alati loputada läbi külma veega, see soe vesi võib õrnad mereannid kummiseks muuta. Õnneks on tiigerkevette ülilihtne puhastada. Selleks tuleb eemaldada (st murra ära) kõigepealt pea, seejärel tõmmata ära jalad ja koorik ning soovi korral ka saba. Mulle meeldib nii süüa, et saba ei ole, niiet mina võtan selle peaagu alati ära juba enne praadimist. Kindlasti aga eemalda keskosast must (vahel on see ka läbipaistev/valge) soolikas, mis küll pole otseselt kahjulik, aga lihtsalt ebameeldiva välimuse ja maitsega. Selleks tõmba ülaosas terava noaga selgroo keskele sälk ehk tee sisselõige, haara soolika otsast kinni ja tõmba välja. Puhastatud krevetid aseta majapidamispaberile ja tupsuta pealt samuti kuivaks.

Seekord tegin krevettidega kinoasalati, aga need sobivad väga hästi ka mõne rohelise salati juurde, samuti niisama snäkina nautimiseks.


Salat:
2 küpset avokaadot
200 g kinoad
400 g kirsstomateid
peotäis värske koriandri lehti
soola

Krevetid:
u 1 kg kooorimata (tiiger)krevette
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
extra virgin oliiviõli või selitatud võid

Kaste:
1 väike küüslauk
peotäis värsket hakitud koriandrit
1 laimi mahl
3 sl extra virgin oliiviõli
2 sl magusat tšillikastet

Lõika küüslaugul pealmine kiht maha, aseta ahjunõusse, nirista peale oliiviõli ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-25 minutit kuni see on pehme ja aromaatne. Lase pisut jahtuda, seejärel koori ja haki peeneks. Sega hakitud küüslauk ülejäänud kastme ainetega ühtlaseks. 

Koori krevetid (tõmba ära pea, seejärel jalad, siis koorik, soovi korral ka saba ja kindlasti soolikas selja pealt), tee majapidamispaberiga kuivaks, maitsesta soola ja pipraga.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli või selitatud või ja prae krevette kummaltki poolt 2-3 minutit kuni need on roosad. Ära üle küpseta! Eemalda krevetid kohe pannilt (soovitan kasutada tange). Pannilt võetud krevetid sega kastmega läbi, aga soovi korral võid kastme ka salati kõrvale serveerida.

Keeda kinoa soolaga maitsestatud vees, puhasta ja viiluta avokaado, lõika kirsstomatid pooleks. Serveeri salat koos praetud krevettide ja värske hakitud koriandriga.

Kommentaare ei ole: