kolmapäev, 3. jaanuar 2018

Ahjus küpsetatud lõhe aedviljadega



Soovin oma kallitele lugejatele ja kõigile teistele muidugi ka eriliselt toredat, edukat ja õnnelikku uut aastat! Ilmselt on üsna vähe inimesi, kes ei plaani uuel aastal rohkem sporti teha ja tervislikumalt süüa :) Mina loomulikult olen sel aastal palju-palju tublim, vähemalt esimesed kolm päeva võin küll enda üle uhke olla :D Kui nüüd samamoodi jätkaks, siis mahuks ilmselt juba veebruaris jälle oma lemmik-teksadesse ja jookseks 10 km alla 45 minuti :) :) :)  

Kindlasti on inimesi (ma isegi tunnen mõnda sellist muide), kes elavad pühad nii üle, et grammigi juurde ei võta, aga minu jaoks on detsember selline kuu (tegelikult oli sel aastal ka november juba selline), et ei pea ennast tagasi hoidma, vaid võib vabalt kooki, kommi, šokolaadi ja kõike muud süüa, mida hing ihkab. Pole hullu, et detsembri lõpus on suhteliselt vähe selga mahtuvaid riideid - küll jaanuaris esimese nädal lõpuks juba kõik kontrolli alla saab :) Tervislikult söömisel ongi see suur pluss, et isegi magusaisu kaob ära. Ja nagu korduvalt olen kirjutanud, siis minu jaoks tähendab tervislik toitumine seda, et söön täisteravilju, piimatooteid, liha, kala, puu-, aed- ja kaunivilju ning marju ehk pmst seda, mida minust selles osas targemad ja vastavat eriala õppinud inimesed on kirja pannud ka Eesti Tervise Arengu Instituudi lehel toitumine.ee. Seetõttu ei tähenda jaanuarikuu minu jaoks enda näljutamist, mingit paastu või detoksit, millest viimane on veel eriti uskumatult jabur müüt. Isegi eesti keeles on sellest juba päris palju kirjutatud (nt see on väga hea lugu ja see ka), kuid ikka on inimesi, kes kujutavad ette, et meil kehas on mingeid mürke, mida peaks kuidagi väljutama hakkama ... Iseenesest muidugi kurb, aga kõigist toitumisalastest naljaktest väljamõeldistest, mida levitatakse, ei ole see muidugi ka kõige hullem. On ju veel igasugused müüdid gluteeni ja laktoosi kahjulikkusest, kombucha’st kui imeravimist jne jne, niiet vaesed arstid, kes peavad pidevalt lisaks inimeste ravimisele veel sellise jamaga tegelema. 

Mina omalt poolt luban, et aastal 2018 jätkan samamoodi kui seni ainult teaduspõhise meditsiini ja mõistuspärase söömise propageerimist ning edaspidigi pole minu blogis ega artiklites umbluule ega isehakanud ekspertide tõendamata väidetele mingit kohta! :) Püsige lainel ;-)



Aga alustame siis uuel aastal kohe toitainerikka ja täisväärtusliku toiduga!:) Retsept ilmus novembrikuises ajakirjas Pere&Kodu, aga praegu tundub eriti õige aeg see blogisse üles panna. Lihtne ja vähese vaevaga valmiv aedvilja-kalavorm on tervislik, kuid samas toitev. Krõbeda nahaga kala ja maitsestatud aedviljad meeldivad reeglina ka meestele ja lastele ning see roog sobib pakkuda külalistelegi. Kui värskeid ube poes ei ole, võid kasutada ka külmutatud ube. 

Aega kulub 1 h, jätkub neljale

500-600 g väikeseid kartuleid
150 g rohelisi või valgeid (Türgi) ube
1 paprika 
väike punt basiilikut või tüümiani või mõlemat
200 g kirss- või kokteiltomateid
4 X 150 g lõhefileed

Kaste:
1 suur või 2 väikest küüslauguküünt
1 sidruni mahl
4 sl (oliivi)õli
2 sl mett
1 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart või 0,5-1 tl purustatud rose pipra teri

Koori kartulid või nühi harjaga puhtaks ning keeda või auruta pehmeks; auruta või keeda 2 minutit ka rohelisi ube. Laota nõrutatud aedviljad ahjuvormi, kartulid lõika eelnevalt pooleks või neljaks ning rohelised oad kaheks või kolmeks osaks. Lisa viiludeks lõigatud paprika, puista vahele basiiliku- ja/või tüümianilehed ning pooleks lõigatud kirsstomatid või neljaks lõigatud kokteiltomatid. 

Haki küüslauguküüned peeneks, sega kõik kastmeained omavahel ühtlaseks, vala kaste vormi ja sega korralikult aedviljadega läbi. Aseta köögiviljadele lõhefileed naha pool üleval ning küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit kuni lõhe on küpsenud. 

Kui soovid kalale krõbedat nahka ja kergelt kuldseid aedvilju, siis lülita seejärel sisse ahju grillelement (ahju temp 220-230 kraadi) ja küpseta veel 5-10 minutit kuni aedviljad hakkavad kuldseks muutuma. Serveeri kohe ja puista peale veel värskeid basiiliku- või tüümianilehti.

Kommentaare ei ole: