esmaspäev, 15. jaanuar 2018

Šokolaadikreemi ja vaarikakattega lihtne kook



Jaanuaris peaks küll iga “korralik" inimene sööma ainult “puhastavaid ja taastavaid” toitusid, et kehast “toksiine” välja viia, aga siinkirjutaja ei ole selles osas ega muidu suurem asi trendijärgija. Lisaks terve mõistuse kasutamisele meeldib mulle söömise osas just teaduspõhine lähenemine ja õnneks arstide arvates on meie kehal kõik vajalikud organid selle “puhastamiseks ja taastamiseks” olemas ja lisaabi talle pakkuda ei ole võimalik:) Sellel teemal on väga palju artikleid, aga see on üks eriti hea piltidega kirjatükk, kus kõik on nö puust ja punaseks tehtud. Mulle meeldib, kuidas tõsiseid asju suurepärase huumoriga edasi antakse, niiet lugedes saab pidevalt muiata ja isegi naerda, eriti seal tänupühade kalkuni osas ;-)

Ja kuigi on jaanuar, siis miks mitte maiustada ühe mõnusa ja lihtsa koogitükiga, kui selleks on isu? Üks tükk ei tee kindlasti kedagi paksuks ega mõju meie tervisele halvasti täpselt nagu pehme ja värske kardemonisaiake või suus sulav šokolaadibatoon. Kui süüa tervislikult ehk tasakaalustatult ja mitmekülgselt, ei ole põhjust ei magusat, nisujahu ega muud head menüüst täielikult välja jätta. Tuleb jälgida toidu päevast üldist kaloraaži ja toitainesisaldust, aga mitte igast ampsust endale probleemi teha. Ma olen siiani arvamusel, et me ei söö ainult selleks, et elada, vaid muuhulgas elame ka selleks, et head toitu nautida ;-) Mul oleks ka jube raske oma tööd teha, kui toit oleks mulle vaid kõhutäide ja kütus ning ma seda ei armastaks, sest igapäevaselt selle valmistamine, sellest kirjutamine, suhtlemine kokkade jt toiduvaldkonna inimestega jms poleks siis ilmselt üldse see, mida tegelikult teha tahaks, vaid tavaline töökohustus. Olen igapäevaselt väga tänulik selle eest, et saan teha tööd, mida armastan, ja et see on ühtlasi ka üks mu hobidest. Ja olen tänulik kõigile lugejatele, sest tänu Teile ja kogu sellele postitiivsele tagasisidele, mida saan nii blogile kui ka muudele asjadele (retseptid, artiklid, raamatud), on motivatsioon jätkata samas suunas ja edasi areneda veelgi suurem! :)


Kuigi tundub, et selle koogi valmistamine on ajamahukas, siis tegelikult on toimetamist vaid u 20 minutit, ülejäänud aeg kulub kas ahjus küpsemisele või külmkapis seismisele. Vaarikate asemel sobivad ka jõhvikad ja pohlad - kõik kolm marja on minu arvates valge šokolaadiga superkombo :)

Retsept ilmus pühade ajal Laupäevaleht LP-s.

Põhi: 
200 g nisujahu või 100 g toortatra- ja 100 g maisijahu
70 g peen- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
50 g kooritud mandleid või sarapuupähkleid
0,5 tl soola
180 g võid

Aseta jahu, suhkrud, mandlid või pähklid ja sool köögikombaini ning töötle kuni tekib ühtlane tükkideta jahu. Lisa tükeldatud või ja töötle ühtlaseks tainaks. Mässi tainas toidukilesse ja aseta tunniks külmkappi.

Külmas seisnud tainas suru 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja. Vormi põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm koos tainaga pooleks tunniks külmkappi seisma.

Seejärel torka tainapõhi tihedalt kahvliga läbi ja küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit kuni põhi on kuldpruun. Enne täidise peale valamist lase sel täielikult jahtuda. 

Vaarikakate:
1 sl maisitärklist
120 g suhkrut
400 g värskeid või külmutatud vaarikaid

Sega maisitärklis kokku 0,6 dl veega ning aseta koos suhkru ja marjadega potti. Lase keema tõusta ja keeda õrnalt u 5 minutit kuni marjad on pehmed, aga veel terved. Lase vähemalt tund aega jahtuda.

Šokolaadikreem:
150 g valget šokolaadi
120 g hapukoort

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Sega sulanud šokolaadi hulka hapukoor ja lase segul jahtuda. Laota kreem koogipõhjale ja aseta 10-15 minutiks sügavkülma. 

Seejärel laota koogile vaarikakate, kata vorm fooliumiga ja lase üleöö külmkapis seista. Serveerimisel puista soovi korral peale šokolaadilaaste. 

Kommentaare ei ole: