kolmapäev, 21. märts 2018

Krõbe ahjukana punase riisiga


Viimasel ajal on mu köögis lisaks toortatrale ja kinoale üha rohkem kasutusel ka punane riis. Varem eelistasin pruuni riisi, kuid kuidagi on nii läinud, et punane on selle asemele tulnud. Valget riisi pole ma aastaid enam ostnud, sest tahaks, et lisaks süsivesikutele saaks lisandist ka muid kasulikke toitaineid ning selles osas on punane või pruun riis, toortatar ja kinoa kindlapeale minek. Sügisel kuulsin ühel šokolaaditeemalisel pressiüritusel seal esinenud arstilt, et punane riis aitavat muuhulgas ka kolesterooli alandada, niiet üks lisapõhjus selle eelistamiseks on veel juures ;-) Maitse on punasel riisil samuti meeldivalt pehme, niiet soovitan proovida.

Ahjus valminud kana koos riisiga on jällegi üks roog, mille valmistamiseks kulub kõige rohkem paarkümmned minutit, ülejäänud töö teeb ära ahi. Kuna riis küpseb ahjus koos kanaga, siis on see oluliselt maitserikkam, kui tavapäraselt keedetud riis. Võid kana ka juba eelmisel õhtul marineeruma panna - tulemus on sel juhul veelgi maitsvam.

Punase riisi võid asendada tavalise valgega ja siis on küpsemisaeg sama, kuid kui kasutad pruuni riisi, läheb kauem aega (35 minuti asemel võib isegi üle 1 h kuluda). Kui soovid, võid võtta nahata ja kondita kintsufilee, mis ei ole küll nii maitsev, aga sellel kulub vähem aega küpsemiseks (piisab 20-25 minutist ahjus). 

Retsept ilmus novembris ajakirja Pere&Kodu retseptilisas

Vaja läheb:
4 naha ja kondiga kanakintsu (kokku 600-700 g)
poole sidruni peenelt riivitud koor ja mahl
1 sl kuivatatud punet
1 tl paprikapulbrit
3-4 hakitud küüslauguküünt
0,5 tl soola 

Sega marinaadiained omavahel, määri kanakintsud sellega kokku ja kas õhukindlalt suletavasse anumasse või kilekotti vähemalt pooleks tunniks maitsestuma. Eriti hea, kui kana saaks marinaadis olla üleöö (24 h).

1 väike hakitud sibul
200 g punast riisi
0,5 dl kana- vm puljongit
1 sl kuivatatud punet
0,5 tl soola
õli praadimiseks
soovi korral värsket basiilikut või lehtpeterselli ja sidrunisektoreid serveerimiseks 

Võta kana marinaadist, aga jäta ka marinaad alles. Pruunista kanatükid (26 cm läbimõõduga) pannil natukese õliga kõigepealt naha poolt, seejärel teiselt küljelt. Pühi pann majapidamispaberiga puhtaks ja aseta pliidile tagasi. Kuumuta pannil õli ja prae seal sibulat madalal kuumusel vähemalt 5 minutit kuni see muutub klaasjaks. Lisa riis, 2 dl vett, puljong, pune, sool ja alles jäänud marinaad. 

Lase vedelikul keema tõusta ja keeda kergelt u 30 sekundit. Aseta kanatükid peale, kata kaanega ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 35 minutit. Eemalda kaas ja lase riisil koos kanaga veel 10 minutit küpseda, kuni vedelik on imendunud ja riis on pehme. 

Lase ahjust võetud roal 5-10 minutit “puhata”. Serveerimisel haki peale värsket basiilikut või lehtpeterselli ning paku sidrunisektoreid, kui soovid.

Kommentaare ei ole: