laupäev, 17. märts 2018

Riisihelbepuder karamellise banaaniga


Ma armastan putrusid! See on tõeliselt kiire ja toitev argipäeva hommikusöök, mida ka nädalavahetusel enne trenni alati naudin. Pikkadeks mõnusateks nädalavahetuse hommikuteks, kui on aega rahulikult istuda ja kohvitada ega tule trenni kiirustada, ma kunagi putru ei keeda, sest puder on parim just kohe valminuna ja soojalt. Kausitäis värskelt keedetud sooja auravat putru koos maitsvate lisandite ja hommikukohviga on tõeline nauding! :)

Kui ma enamasti teen süüa alati võimalikult suure koguse, et rohkem kui üheks söögikorraks jätkuks, siis putru keedan alati pigem vähem kui rohkem, sest jahtunud või ülessoojendatud puder ei ole absoluutselt maitsev. Pikkadeks hommikusöökideks (eesti keeles “brantš”), mil on aega rahulikult lobiseda ja erinevaid toitusid nautida, sobivad ideaalselt igasugused muud toidud, mille retsepte blogiski juba päris palju on;-) Kuna brunch’i juurde võib ka vahel mõne mulliga joogi seltsiks võtta, siis tasub selle järgi ka menüü valida, näiteks minu lemmik sellisteks õdusateks hommikusöökideks on kohevad pliinid õrnsoola lõhega. (Jahtunud) pudru ja alko kombo aga ... tundub ausalt öeldes kergelt õõvastav, niiet aeglaste pikkade hommikusöökide puhul seda keetma ei hakka :)

Blogis on mul hommikusöökide seas juba päris palju erinevaid pudru variante, aga mitmeid draft’e on blogis veel ka ootel. Seegi retsept valmis mul juba üle aasta tagasi koostöös AS-ga Tartu Mill, aga blogipostituseks sai alles nüüd. Kui aga poodidest helbeid osta, siis retseptivihikuke, kus ka see puder ilusti olemas, pidavat olema tasuta saada paljudes poodides (ripub pudrupakkide juures). 

Loomulikult keedan ma putru alati piimaga (vahel ka piima ja vee seguga), sest nii on puder tunduvalt kreemjam ja maitsvam, lisaks ka palju tervislikum, sest piimast saab palju kasulikke toitaineid. Piimatoodete tervislikkusest kirjutasin suvel LP-s pikemalt ja ühtlasi sai artiklis piima biokeemiale spetsialiseerunud Maaülikooli õppejõu dr Ivi Jõudu abiga ümber lükatud ka mitmeid tervise seisukohast suisa ohtlikke müüte nagu näiteks kuulujutt sellest, justkui viivat piimavalgud kaltsiumi kehast välja. Tegelikult ei saa loomsed valgud kaltsiumi kuidagi kehast välja viia, sest need lõhustatakse seedekulglas aminohapeteks. Need aminohapped osalevad kaltsiumi paremas imendumises seedekulglas. Piimakaltsium on meie keha suureks rõõmuks nii oskuslikult piima mikrokeskkonda sätitud, et teiste piimas leiduvate keemiliste ühenditega koostoimes on selle kättesaadavus parim!!! 

Kindlasti ei tee ka hommikusele pudrule lisatav piim kedagi paksuks (kaugel sellest)!:) Omastame küll u 100-200 lisakalorit, aga võrreldes kogu kasuga, mida piimast saame, on see tühiasi. Kui on soov kaloreid piirata (ja iga tarbitud kalor on tõesti karmilt arvel), siis pigem soovitan lisada pudrule vähem moosi või võid, jätta päeva jooksul söömata mõni saiake või paar kommi, aga piimast loobuda kindlasti ei tasu! Pealegi, nagu ütleb üks mu kallis trennikaaslane R - veega keedetud puder on vanglatoit:D Kuigi ma ise kunagi nii resoluutne ei ole (maitse üle ju ei vaielda ja igaühele sobib oma), siis ilmselt ühineb selle arvamusega siiski enamik mehi, sest erinevalt paljudest naistest on nende jaoks toidu maitseomadused olulisemad kui selle kaloraaž ning lisaks käivad nad vähem umbluud ja valeinformatsiooni levitavates foorumites, blogides ja kahtlaste “toitumisnõustajate” jm isehakanud “ekspertide" veebilehtedel. Muidugi ei käi see jutt kõigi toitumisalast nõu andvate inimeste kohta, sest nende seas on palju ka neid, kes teaduspõhiselt inimese toitumisele lähenevad, aga üllatavalt suur on küll selle elukutse esindajate hulk, kes oma vaestele kilentidele soovitavad arutult ehk ilma arsti poolt vastava allergia tuvastamiseta gluteeni- või laktoosivaba dieeti ... :( Loodan südamest, et selliste rumalate “ekspertide” hulk jääb järjest vähemaks ja haritud spetsialiste tuleb aina juurde, kes täistera- ja piimatoodete toiteväärtusega kursis on ja neid ka klientidele täisväärtusliku, toitainerikka ja tasakaalustatud menüü osana soovitavad. Siiski soovitan alati kriitiliselt kõigisse mitte arsti, õppejõu või teadlaste poolt antud toitumisalastesse nõuannetesse suhtuda ja kahtluse korral arstiga nõu pidada, samuti teaduspõhist kirjandust lugeda. Näiteks siin lehel, mida olen korduvalt juba nii blogis kui ka oma artiklites soovitanud, on kirjas palju tarka teaduspõhist infot, mis tasub läbi töötada, kui on soov tervislikult süüa.

Piim ja tooted sellest on tervel inimesel (ehk ilma vastava haiguseta) normaalse söömise osa ja loodan väga, et need on ka kõigil blogilugejatel igapäevaselt menüüs! :) Minul igatahes on, sest ma armastan ennast ja oma keha ning tahan olla terve!!! Ja muidugi armastan ma ka teravilju (täistera rukkileiba söön iga päev) ja piimatooteid (eriti kohupiima, kodujuustu, juustu, keefiri ja kohukesi) :)



100 g riisihelbeid
4 dl piima
0,25 tl soola
1 suur või 2 väiksemat banaani
2 sl kookosõli
2 sl vahtrasiirupit või mett
0,5 tl jahvatatud kaneeli
peotäis kooshelbeid või -laaste või mõlemat

Aseta helbed piima ja soolaga potti ning keeda 2 minutit. Aseta potile kaas ja lase 3 minutit seista. 

Viiluta banaan. Kuumuta kookosõli pannil keskmisel kuumusel, lisa siirup või mesi ja kaneel ning lase natuke aega õrnalt küpseda kuni segu on kergelt vahune ja mullitav. Lisa banaaniviilud ning prae neid segus mõlemalt poolt mõned minutid. Sega pool banaanisegust pudru hulka ja jaota puder kahe kausi vahel. Ülejäänud pool banaanidest koos pannil oleva karamelliga aseta pudruportsudele. Puista peale kooshelbed ja/või -laastud ning naudi kohe kas külma piima või kuuma kohviga. 

Kommentaare ei ole: