Kolmapäev, 7. märts 2018

Šokolaadikook ohtra šokolaadi ja punase veini glasuuriga


Peab ütlema, et üsna palju toite sünnib minu köögis tänu sellele, et midagi on vaja ära kasutada. Kui on rohkem rahvast külas, kes erinevaid jooke tarbivad, siis pärast sõprade lahkumist on peaaegu alati pudel valget või punast veini, millest vahel vaid klaasike ära joodud. Järele jäänud kvaliteetse veini ära kasutamiseks mõtlen sageli erinevaid toitusid välja, sest kahju ju head kraami raisku lasta ;-) Ja ausalt öeldes olen tõeliselt tänulik, et asjaolud mind niimoodi põnevate retseptideni viivad - ilma selle koogita oleks elu kindlasti palju vähem ilusam, eriti arvestades seda, et see hõrgutis viimane kord vähem kui ööpäevaga otsa sai ja sööjaid oli paraku vaid ... kaks! :)

Seekorne šokolaadikook sai esmakordselt mõned aastad tagasi tehtud seetõttu, et oli eelmisest õhtust oli külmkapis poolik pudel punast veini - üks korralik Bourgogne Pinot Noir. Samas on aga koogi küpsetamine ka hea põhjus pudel täidlast punast veini avada nagu seekord juhtus;-) Vein oli sel korral tummine Põhja-Itaaliast pärinev apassimento-stiilis tehtud, mis samuti glasuuri sisse ideaalselt sobitus. Vein annab koogile väikest hapukust juurde, kuid ikkagi tasub selle kõrvale marju serveerida, et veelgi maitsvam ja magus-hapu ilusti tasakaalus oleks.

Mulle endale see eriliselt šokolaadiküllane kook väga meeldib, sest see on hästi niiske ja mõnusa paksu glasuuriga. Niiet sööksin seda hea meelega suisa iga päev, kui saaksin, vähemalt naistepäeval kindlasti;-) Kuna minu ettekujutus ideaalsest (naistepäeva)õhtust ei hõlma koos kümnete teiste paaridega mõnes puupüsti restoranis tunglemist, vaid eelistan pigem hubast kodus olemist või sõprade seltskonda, siis on üks šokolaadikook suisa kohustuslik! Ja kõige kindlam - nagu alati - on see ise valmis teha ;-)

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus. 



Kook:
230 g võid
230 g tumedat šokolaadi
180 g tumedat muscovado't
4 suurt toasooja muna
50 g nisu- või toortatrajahu
0,25 tl soola

Glasuur:
230 g tumedat šokolaadi
50 g võid
50 g (šokolaadimaitselist) tuhksuhkrut
1-1,2 dl punast veini 

Tükelda või ja šokolaad, aseta need koos suhkruga kaussi ning sulata kuuma vee vannil. Sega ühtlaseks ja lase 10-15 minutit jahtuda. Klopi või vahusta (mikserit kasutades) šokolaadisegusse ükshaaval munad lisades järgmise kui eelmine on segunenud. Lisa edasi vahustades või kloppides soolaga segatud sõelutud jahu.

Vala tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud 22-23 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi (põhjas võiks olla küpsetuspaber) ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 55-60 minutit kuni see on pealt tahenenud ja äärtest kuiv. Ära üle küpseta, sest kook peaks seest jääma niiske ja küpseb veel ahjust võetuna vormiski edasi. Lase koogil täielikult jahtuda ja eemalda seejärel vormist. 

Glasuuri jaoks tükelda või ja šokolaad, aseta kaussi ja sulata vesivannil. Sega ühtlaseks ja klopi (nt vispliga) sisse suhkur. Lase veinil väikses kastrulis korraks keema tõusta. Võta šokolaadisegu vesivannilt, lisa vahustades vein ja lase jahtuda u 10 minutit kuni segu on kergelt paksenenud. Laota glasuur spaatli abil koogile ja äärtele ning lase toatemperatuuril 2-3 tundi taheneda. Serveeri kooki toasoojana, kuid hoia külmas. Enne söömist lase külmkapist võetud koogil toatemperatuurini soojeneda. Juurde sobivad minu arvates eriti hästi vaarikad.


Kommentaare ei ole: