laupäev, 31. märts 2018

Eriti head šokolaadimuffinid topelt šokolaadiga



Homseks kristliku maailma suurimaks rõõmupühaks ehk ülestõusmispühaks on põhjust küpsetada head ja paremat! :) Kui meil on kevadpühad ehk lihavõtted peamiselt pasha ja muude kohupiimatoitude söömisaeg, siis mujal maailmas on lisaks toitvatele lihatoitudele ja pirukatele pühapäeval laual ka rammusad ja tummised šokolaadiküpsetised. Need šokolaadiküllased pehmed kreemiga muffinid sobivad tarbimiseks loomulikult igal päeval aastas, aga samas on see üks lihtne variant maiustamiseks neile, kes suured kohupiimasõbrad ei ole. Küpsetasin paar aastat tagasi need šokolaadi-muffinid sõpradele külla minnes, nüüd aga tegin retsepti gluteenivabaks ja see ilmus naistepäeva puhul Laupäevaleht LP-s.

Jahudest kasutasin seekord värskelt jahvatatud toortatra- ja kaerajahu. Mul oli nimelt kodus katsetamiseks üks veski (müügil on taolised veskid siin), mille abil ülikiirelt ja lihtsa vaevaga (pmst terade sisse kallamine ja nupule vajutamine oli kogu vajalik tegevus) sai toortatratangust ja kaerateradest värsked aromaatsed jahud. Lisake neile muffinitele valmisid nende jahudega ka kohupiimakarask ja šokolaadikook. Kuna täisterast jahvatatud jahud on tänu iduosakestele ja kestale suurema õlisisaldusega, võrreldes nt tavalise nisujahuga, mis on tehtud puhastatud terast, siis kipuvad need kiiresti rääsuma ja mõrudaks muutuma. Kodus aga saab jahvatada veskiga täpselt sellise koguse nagu ära kasutad ning midagi seisma ei jää. Lisaks on võimalik valida ka meelepärane jahvatus ekstra peenest kuni täiesti jämedani. Võimalik, et ostan endalegi sellise veski, sest mulle väga meeldis jahu värskus ja tekstuur.

Soovin kõigile imeilusaid pühi ja tõeliselt toredaid kevadisi hetki! :)



Muffinid võid teha nii nisujahuga kui ka gluteenivabalt - mõlemal juhul jäävad need mahlased. Kree-mi valmistamine ei ole üldse kohustuslik, sest piisab ka sellest, kui muffinitele lihtsalt tuhksuhkrut või naturaalset kakaopulbrit läbi sõela peale raputada.

Muffinid:
100 g tumedat šokolaadi
190 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit või
100 g toortatra-, 50 g maisi- ja 40 g kaerajahu ning 2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
180 g (pruuni) suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
6 sl naturaalset kakaopulbrit
1,5 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne)
130 g hapukoort
2 suurt muna
2 sl brändit, konjakit, rummi või külma kanget kohvi

Kreem:
180 g tumedat šokolaadi
150 g hapukoort
2 sl pruuni suhkrut või (šokolaadimaitselist) tuhksuhkrut

Tükelda šokolaad peeneks. Sega suures kausis kõigepealt sõelutud jahu(d) küpsetuspulbri ja soolaga, seejärel lisa suhkrud, kakaopulber, õli, hapukoor, kergelt lahtiklopitud munad, alkohol või kohv ja 0,7 dl vett. Sega kõik ühtlaseks läikivaks tainaks (või kasutada ka mikserit), viimasena sega kiirelt sisse peeneks hakitud šokolaad.

Jaota tainas 12 suurema vormi vahel ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase muffinitel vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma.

Glasuuri jaoks haki šokolaad peeneks ning aseta koos hapukoore ja suhkruga kastrulisse. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades kuni tekib ilus ühtlane segu. Aseta külmkappi jahtuma seniks, kuni see on paraja konsitentsiga ehk piisavalt tahenenud, et sellega pritskotti või spaatlit kasutades muffinid katta. Kreemi peale võid soovi korral puistata marju või meelepäraseid nonparnelle.


Kommentaare ei ole: