neljapäev, 7. juuni 2018

Kondenspiima-juustukook mandlijahust põhja ja maasika-rabarberikastmega


Et kodumaised maasikad juba mitmelt toredalt kasvatajalt eelmisel nädalal müügilettidele jõudsid, said sel laupäeval lehte juba mõnusad maasikaretseptid. Samas õnnestub veel peenralt saada ka peeneid punaseid rabarbrivarsi, niiet kahju oleks need juba magustoitudest kõrvale jätta. Esmaspäeval tegin näiteks ühe mahlase kardemoniga rabarbrikeeksi, mis aga juba järgmiseks hommikuks otsa sai, niiet plaanin seda kindlasti lähiajal korrata, et saaks pildilegi püüda. Et sel aastal oli maikuu niivõrd soe, siis kauaks ilmselt parimat rabarbrit enam ei jätku, sest puised paksud varred pole enam nii hõrgud ei kookide ega muude maiuste sees. Ja eks isu hakkab ju vaikselt täis ka saama ;-) Sel aastal olen teinud tohutult palju erinevaid magustoite rabarbriga, näiteks eriti hea on see kerge panna cotta, aga ka igakevadine maasika-rabarberikissell kohupiimaga on väga mõnus (seekord sai üks versioon sellest ka lehte pandud). Ja eriti kiiret purukooki olen mitu korda külla kaasa võtmiseks küpsetanud - sellest midagi vähem aeganõudavamat on raske välja mõelda, niiet kiiruga tegemiseks alati superhea variant!

Praeguse blogipostituse õhukese põhja ja kreemja täidisega juustukook on aga mu selle rabarbrihooaja lemmik! Siidjat magusat täidist täiendab siin ideaalselt hapukas rabarbri-maasikakaste. Mulle meeldib see küpsetis eriti just mandlipõhjaga, sest gluteenivaba mandlijahust põhi annab koos kondenspiimaga koogile martsipanise meki, kuid võid vabalt valmistada põhja ka küpsistest.

Postitus sündis koostöös Electruluxi portaaliga Lisa elule maitset, mille jaoks painin kirja ka mõned üldised juustukoogi küpsetamiseks vajalikud nipid. Ehk on abiks ;-) Lisaks on portaalis olemas ka pilte tegevuskäigust, mis samuti peaks küpsetamist hõlbustama.

Üldpõhimõtted juustukoogi ja kastme jaoks:

* Kui kook ei pea olema gluteenivaba, võid teha juustukoogile klassikalise küpsistest põhja. Küpsiseid juustukoogi põhja jaoks saab purustada kolmel moel. Mina murran neid pisut väiksemaks ja asetan koos võitükkide ja pruuni suhkruga köögikombaini ning töötlen ühtlaseks massiks. Kuid küpsiseid võib purustada ka pudrunuiaga või käteräti sees seda vastu köögilauda tagudes ning siis saadud puru sulatatud võiga läbi segada. Seda käteräti-varianti kasutab Jamie (olen ise telekas näinud), aga ma ise kasutasin varem peamiselt pudrunuia. 

* Kui põhi on valmis, siis aseta vorm alati täidise tegemise ajaks külmakppi, et see seal taheneda saaks.

* Juustukoogi jaoks on parim ümmargune lahtikäiv koogivorm. Vormi põhja aseta küpsetuspaber, et kooki oleks eriti mugav ja lihtne vormist kätte saada.

* Juustukoogi täidise komponendid peavad olema toasoojad. Eriti hea on need kokku segada visplit kasutades või nn lauamikseriga (mina kasutan Electroluxi Kitchen Assistenti).

* Pragunemise vältimiseks ära võta küpsenud juustukooki ahjust kohe välja, vaid tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus aeglaselt jahtuda. Kui ust ei saa paokile jätta (mõnel ahjul vajub uks kohe kinni), siis aseta ukse vahele pajakinnas.

* Juustukook on eriti hea just külmalt, seetõttu aseta jahtunud kook enne söömist vähemalt paariks tunniks külmkappi.

* Noored peened punased rabarbrivarred jäta koorimata, sest siis on koogil vm desserdil ilus roosa värv. Kui kasutad jämedaid varsi, siis kindlasti koori need ja lisa erksama värvuse saamiseks maasikaid ning vähenda rabarbri kogust.

* Maasikad võivad kastme jaoks olla sügavkülmutatud. Neid eelnevalt sulatada ei ole vaja.

* Maisitärklise asmele võid kasutada ka kartulitärklist, kuid sel juhul ära kastet keema lase, sest muidu kaotab see tärklis oma mõju ja kaste ei paksene.


Tavaline põhi:
180 g (1 pakk) vanilliküpsiseid
70 g (sulatatud) võid
1-2 sl pruuni suhkrut

Purusta küpsised, sega sulatatud või ja pruuni suhkruga ning suru 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise tegemise ajaks külmkappi tahenema.

Gluteenivaba põhi:
50 g külma võid
160 g mandlijahu
2 sl siirupit või vedelat mett

Tükelda või, lisa mandlijahule ja haki noaga või näpi sõrmedega ühtlaseks puruks, lisa siirup või mesi, sega ühtlaseks ja suru 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Põhi kata enne küpsetuspaberiga. Vajadusel lisa paar supilusikatäit mandlijahu, et tainas käte külge kinni ei jääks. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
3 suurt toasooja muna
390-400 g (1 purk) kondenspiima
2 sl maisitärklist

Aseta täidise kõik koostisosad kaussi ja vahusta ühtlaseks massiks. Vala täidis põhjale, aseta vorm ahju ja küpseta kooki 160 kraadi juures u 1 h kuni ääred on tahenenud (keskelt võib kook olla veel pisut võdisev). Praota ahjuust ja jäta kook ahju jahtuma. Jahtunud kook aseta külmkappi tahenema.

Kaste:
200 g maasikaid
400 g rabarbrit
100 g suhkrut
1 kuhjaga sl maisitärklist

Tükelda rabarber, aseta koos suhkru, maasikate ja u 1 dl veega potti ning keeda kuni rabarber on pehme ja pisut lagunenud (kulub max 10 minutit). Lisa veega läbi segatud tärklis ja lase veel paar minutit segul õrnalt keeda. Vala kaste kaussi, lase jahtuda ja aseta külmkappi. Serveeri kaste kas koogi kõrvale või vala koogi peale.

Kui kastet peaks üle jääma, siis kasuta seda teiste kookide või dessertide lisandiks, naudi hommikuse pudru või jogurtiga või söö hoopis koos kohupiimakreemi või jäätisega.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Silja, aitäh retsepti eest! See kook lihtsalt ``hingati`` sisse - nii hea oli :) . Tegin mandlijahu ja purustatud india pähklite segust põhja, pähklitest tehtud tordipõhi on palju mõnusam kui tavapärane küpsisepõhi, soovitan kõigil proovida.

Silja Luide ütles ...

mul on tõeliselt hea meel seda kuulda, aitäh!!! kusjuures see mandlijahust põhi on mu enda lemmik, kuidagi eriliselt head martsipanist mekki annb koogile juurde :)